Sfredelitorul coniferelor – Ovalisia Festiva

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 1 an

Alte denumiri: Jewel beetle, Cypress jewel beetle.

Conform studiilor efectuate de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Ovalisia Festiva a fost un daunator rar întâlnit în Europa de Est. În ultimii ani a început sa apara mai des, atacand în special speciile de Cupressaceae, mai exact Tuia, Chiparos și Ienupar. Ovalisia Festiva a început sa își facă simtita prezenta predominant în Campia Romana.
În comparație cu ciclul de viață anual al speciilor din regiunea mediteraneeană, în România, adulții au apărut între al doilea și al optulea an după plantarea copacilor, provocând un atac de peste 50% in pepiniere.
Odată cu raspandirea transportului și plantatiilor de Cupressaceae ornamentale, și în legătura cu schimbarile climatice, specia a început să se raspandeasca. Este mai frecvent înregistrata în regiunile din Europa Centrala și de Est, unde era rara sau lipsea în totalitate. În zona mediteraneana, Ovalisia Festiva a devenit un daunator grav al Cupressaceaelor.

Primele înregistrari în Campia Romana

În 2014, Ovalisia Festiva a fost găsit în numar mare, și provocand daune extreme la Thuja Occidentalis la Moara Domnească și pepinierele din Pipera, judetul Ilfov.
Specimenele din Pipera au ieșit din trunchiuri atacate și ramuri tăiate la sfârșitul lunii august – începutul lui septembrie, și stocate într-un depozit închis, unde adultii au ieșit spre sfârșitul anului 2014 toamna.
Toate cele 4 exemplare din Moara Domnească au ieșit din arbusti cu vârsta de 4 ani Thuja Occidentalis (varietatea Smaragd). Celelalte 18 exemplare din Pipera au apărut din arbusti de 8-10 ani, din aceiași specie și varietate.
Atât puietii din Pipera, cât și cei din Moara Domnească au fost achizitionati din afara Romaniei la vârsta de 2 ani și pana în anul 2014 nu au prezentat semne de atac specific.

Origine

Insectele sunt localizate in Franta, Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Slovenia, Maroc, Algeria si Tunisia. Au fost rar întâlnite în Austria, sudul Germaniei, Bulgaria și Ungaria.
Gandacul verde al Thuja este un gandac apartinand sub ordinului Polyphaga, familia Buprestoidae. Buprestidae este o familie de gandaci cunoscuti ca gandaci de bijuterie sau gandaci metalici din cauza culorilor lor lucioase. Larvele acestei familii sunt cunoscute sub numele de sfredelitori cu cap plat. Aceasta familie de gandaci cuprinde circa 15.000 de specii cunoscute in 450 genuri. In plus, au fost descrise aproape 100 de specii .

Descriere

Forma este in general cilindrica sau alungita ovala, cu lungimi cuprinse intre 3 si 80 mm. Capul este partial plasat sub protorax. Culoarea generala este verde metalic cu pete negre. Pronotumul prezinta doi plasturi amplasati in mici depresiuni laterale superficiale. Elitra prezinta, de asemenea, pete intunecate de la baza pana la varf. Ele sunt striate longitudinal. Adultii sunt activi in cele mai fierbinti ore ale zilei.
Imediat dupa imperechere, femelele isi depun ouale in coaja trunchiului copacului sau ramuri. Femelele isi folosesc ovipositorii (organul de depunere a oualor) pentru a face o scurta incizie in coaja copacului si isi depoziteaza ouale intre scoarta si xilem. Larvele care eclozeaza din aceste oua nu au picioare, sunt de culoare crem si au mandibule sclerotice puternice in fata. Larvele, care vor ecloza peste iarna, produc galeria de foraj care provoaca moartea ramurilor sau chiar moartea intregii plante. Larvele sunt de 15-20 mm lungime, cu un cap pronuntat care este mai lat decat segmentul abdominal.
Adultii pot fi observati din luna mai pana in septembrie, in timp ce larvele si pupele tot timpul anului. Acestea cresc in copaci stresati, raniti, ramuri proaspat cazute si in paduri si gunoaie dupa exploatare forestiera . Zborul gandacilor are loc in mai pana in iulie . Intregul ciclu de viata dureaza de la un an la doi ani sau chiar trei ani .
Heliofile si termofile: acesti gandaci sunt activi la soare in timpul zilelor calduroase. Un gandac adult iese din pupa la inceputul verii, in jurul perioadei in care teii incep sa infloreasca, inchizand ciclul.
Atacul gandacului provoaca maronirea si moartea ramurilor sau a intregii plante. Sub coaja sunt galerii umplute cu rumegus, sapat de larve, conduse spre varful copacului. Atacurile variaza de la un arbore la altul. Cu toate acestea, atacul este legat de inaltimea arborilor .
Se pare ca:
Rata de atac prezinta o variabilitate semnificativa cu altitudinea, pe masura ce creste altitudinea; rata de atac devine mai putin frecventa. În plus, s-a demonstrat ca au nevoie de temperaturi ridicate în sezon pentru a își putea completa fiecare ciclu de viața.
Ritmul de atac variaza in mod semnificativ in functie de circumferinta copacului de la 1,30m. Sa constatat ca, la un diametru de 60 cm, atacul gandacului este important.

Daune

Atunci cand exista multe larve, acestea cauzeaza extinderea la alburn (Totalitatea straturilor tinere situate intre scoarta si inima trunchiului unui copac, prin care trec apa si sarurile minerale) si copacul poate fi in cele din urma afectat pana la inel. Semnele externe de infestare pot include: craparea si scoaterea scoartei; fractura (pulbere) pe trunchi sau pamant si arbori infestati a caror culoare este modificata, distrugerea coroanei datorita deteriorarii frunzelor copacului . Larvele prefera ramuri sau tulpini mai mici, cu un diametru de pana la 2-10 cm . Deteriorarea scoartei reduce integritatea mecanica a trunchiului si / sau a portiunilor de trunchi. Concomitent, conductibilitatea apei este perturbata. Primele simptome ale afectiunii sunt ischemie si uscarea frunzelor. Atunci cand o ramura sau o tulpina este puternic infestata cu larve se poate usca complet. Sunt observate gauri de iesire de 2-4 mm pe ramurile infestate.

Masuri de prevenire si control:

Se taie ramurile care sunt puternic infestate și se ard pentru a reduce urmatoarele generatii.
Se aplica insecticide în perioada de zbor și imperechere a adultilor (intervalul mai-august), cum ar fi Pyrinex M22, Decis Expert, Nurelle D, Novadim Progress, Cyperguard 25 EC.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor