Sfredelitori

Sfredelitori - fac parte din ordinul Lepidoptera, familia Cossidae. Aceasta cuprinde doua specii: sfredelitorul tulpinilor (Cossus cossus) si sfredelitorul ramurilor (Zeuzera pyrina). Sfredelitorul tulpinilor este raspandit in toata zona palearctica. La noi in tara se intalneste pretutindeni. Este o specie polifaga, ataca trunchiul si ramurile mai groase la diferite specii de arbori forestieri si pomi fructiferi. Produce pagube mai mari in livezile de meri, pruni, caisi si ciresi, indeosebi in zonele de stepa si antestepa. Omizile rod galerii longitudinale si ascendente, ele au forma ovala, cu peretii innegriti si comunica la exterior cu orificii, prin care sunt evacuate rumegusul rezultat din roadere si excrementele. Pomi fructiferi atacati au frunzele ingalbenite, dau recolte scazute si cu timpul se usuca. Sfredelitorul ramurilor, este o specie raspandita in Europa, America etc. La noi in tara, se intalneste frecvent, mai ales in zonele de campie si submontane. Este o specie polifaga, frecventa pe diferite specii de pomi fructiferi, arbori ornamentali si forestieri. Atacuri mai mari se inregistreaza la mar, par, cires, tei, ulm, frasin, mesteacan, liliac etc. Ramurile atacate se vestejesc si se usuca, pomii atacati se debiliteaza.
Vizualizare 3 subiecte - 1 la 3 (din 3 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Ciprian
  26 iunie 2020
  Buna dimineata Am observat gaurile de mai sus la baza trunchiului ciresului, din care e scos un fel de ameste cumed de rumegus. Cine ataca ciresul si cum il pot trata? Mai are sanse de supravietuire? Multumesc anticipat pentru raspuns Ciprian
  0
  3
  Alina Mogos
  4 octombrie 2018
  Buna ziua, Am un mar, in jur de 3 ani are, si am observat ca a aparut o gaura pe trunchi. Se pare ca aceasta gaura este facuta cumva pe sub scoarta. Aveti idee care este problema si care ar fi solutia? Multumesc.
  0
  2
Vizualizare 3 subiecte - 1 la 3 (din 3 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Insecte daunatoare
Sfredelitori

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec