Ovalisia festiva – Tuia de 6 m cu gauri in trunchi

Acest subiect conține 7 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 8 mai 2018 la 4:38 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 7 Răspunsuri
 • #17515 Răspuns
  Filipoiu Fl.

  Ce daunator este si ce as putea face?

 • #17576 Răspuns
  Tom Botanistul

  Cel mai probabil arbustii au fost atacati de un daunator nou in tara noastra, aparut din cauza importului de conifere, si anume Ovalisia festiva. Larvele acestuia prefera in special chiparosi, ienupar si tuia. Din momentul patrunderii larvelor in tulpini sansele de combatere sunt destul de mici.
  Acum trebuie sa va asigurati ca nu mai exista nici o larva sau adult in orificiile respective.
  Pentru aceasta exista 2 variante:
  a. Introducerea unui obiect maleabil dar stabil (de exemplu o sarma) in orificiile respective si parcurgerea canalelor. Larvele vor fi distruse.
  b. Introducerea unui insecticid diluat in orificii, cum este Decis Expert (http://www.botanistii.ro/bayer-decis-expert-100-ec-2-5-ml.html), o fiola de 2.5 ml dizolvata in 5 litri apa. Insa aceasta operatiune este destul de dificila, pentru ca de obicei larva pleaca spre varf.
  Dupa ce se asigura ca orificiile sunt curate, rana se curata cu un obiect ascutit, pentru a elimina toate aschiile si resturile. Apoi se aplica un mastic pentru cicatrizare ca Arbokol ( http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html )

 • #18326 Răspuns
  BALASA LUCIAN

  Si eu am intampinat probleme similare, la tuia inalti de cca 2,5m cu varsta de 4-5 ani.
  Anul trecut, 2017 noiembrie am sectionat un arbust in zona atacata , la cca 1m fata de sol ( partea de deasupra se uscase deja) si am gasit un gandac a carui poza o atasez.
  Anul acesta am observat la alti doi arbusti scoarta puternic afectata si scurgeri de clei in zona. Deocamdata nu este uscat dar se vad frunze uscate la exterior. Am intervenit prin injectare in scoarta, atat cat sa putut in zona afectata, cu o seringa, cu Reldan destul de concentrat si am stropit si tulpina. ( cam 2ml Reldan in cca 50ml apa). Am o poza si cu acestia. Inca nu s-a uscat dar nu sunt prea optimist…
  In rest, am tratat arbustii periodic ( la cca 10-15 zile) cu Dithane si Zeama Bordeleza pt ca am observat ca li se cam usuca frunzele.
  Exista si alte metode/substante de combatere?

 • #18346 Răspuns
  Tom Botanistul

  Insecta din imagine este o specie de croitor, din familia Cerambycidae. Din pacate, la noi in tara croitorii sunt protejati de lege.

 • #18349 Răspuns
  Filipoiu

  Am gasit acest gandac mort in scoarta dupa 3 aplicari de Karate intr-o luna
  Pe un copac am gasit intre 1 s i 15 gauri.
  Am facut tot tratamentul precris plus 50%.
  Au mai murit 2 jumatati de arbori.
  Va tin la curent.

 • #18366 Răspuns
  Tom Botanistul

  Da, este Ovalisia Festiva. Verificati cu atentie toti arbustii si eliminati adultii.

 • #19003 Răspuns
  Filipoiu Florin

  Parca este un blestem. Iata ce gandac am mai gadit sub coaja in leziuni identice cu cele precedente

 • #19007 Răspuns
  Tom Botanistul

  Este plosnita cerealelor, Eurygaster integriceps. Daunator al culturilor de grau, dar ataca si alte graminee cultivate si spontane.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">