Stejarul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Querqus robur (Stejarul)

stejarulflorifructefructe

Este un arbore raspandit in Europa, Crimeea si Caucaz.

Descriere: Este un arbore cu inaltimea de 12 m si un diametru de 8 m. Majoritatea speciilor de stejar au scoarta variata ca grosime si desen, altele au pluta si mai rar se intalnesc specii cu scoarta neteda.

Mugurii sunt asezati spiralat pe lujeri si mai apropiati spre varful lor. Frunzele sunt cazatoare, sinuat-lobate, penate.

Florile sunt monoice, cele mascule sunt grupate in amenti lungi si pendenti, iar cele femele, fie solitare, fie grupate cate 2-3. Fructul este o achena (ghinda), variat ca forma, este prins intr-o cupa, mai mult sau mai putin inalta, cu solzii liberi sau concresati.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger si seceta, care prefera solurile argiloase, lutoase, fertile, bine drenate.

Este o specie care prefera locurile insorite, dar suporta si semiumbra. Stejarul este o specie cu crestere lenta, avand o longevitate de 600 ani.

Inmultire: Se face prin seminte, semanate toamna la adancimea de 4-6 cm. Este sensibil la afide, omida paroasa a stejarului, insecte minatoare, viespi, fainare.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

Alătură-te discuției:

*