Stejarul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Querqus robur (Stejarul)

stejarulflorifructefructe

Este un arbore raspandit in Europa, Crimeea si Caucaz.

Descriere: Este un arbore cu inaltimea de 12 m si un diametru de 8 m. Majoritatea speciilor de stejar au scoarta variata ca grosime si desen, altele au pluta si mai rar se intalnesc specii cu scoarta neteda.

Mugurii sunt asezati spiralat pe lujeri si mai apropiati spre varful lor. Frunzele sunt cazatoare, sinuat-lobate, penate.

Florile sunt monoice, cele mascule sunt grupate in amenti lungi si pendenti, iar cele femele, fie solitare, fie grupate cate 2-3. Fructul este o achena (ghinda), variat ca forma, este prins intr-o cupa, mai mult sau mai putin inalta, cu solzii liberi sau concresati.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger si seceta, care prefera solurile argiloase, lutoase, fertile, bine drenate.

Este o specie care prefera locurile insorite, dar suporta si semiumbra. Stejarul este o specie cu crestere lenta, avand o longevitate de 600 ani.

Inmultire: Se face prin seminte, semanate toamna la adancimea de 4-6 cm. Este sensibil la afide, omida paroasa a stejarului, insecte minatoare, viespi, fainare.

10 comentarii la “Stejarul

 1. buna ziua o rugaminte daca am pus la germinat mai multe ghinzi cu servetele udate cu apa de ploaie in pungi cu inchidere ermetica adica cu fermuar vor germina ghindele

  • Stejarul este o specie ce se inmulteste prin seminte, semanate toamna, ele intrunind astfel conditiile necesare si anume: temperaturi mai scazute, umiditate ridicata (conditii comune intalnite in regiunile cele mai temperate, in timpul iernii), incoltind astfel la un anumit moment in primavara.
   Ati mentionat ca le-ati pus in pungi ermetice, ceea ce inseamna ca aerul nu patrunde. Chiar daca pastrati o umiditate ridicata, daca aerul nu patrunde iar temperatura nu este corespunzatoare, acestea cel mai probabil nu vor germina.
   Daca doriti ca acestea sa germineze, le puteti semana in sol, in gradina la o adancime de 4-6 cm sau se pot pune intr-o lada de lemn, vas de plastic/metal (cu perforatii pentru a patrunde aerul), in nisip si asezate in spatii adapostite.

  • Lucian, daca nu te superi, care o fost procentajul de germinare ? si cum ai procedat ? cam cate ghinzi ai pus si cate au iesit ? iar daca inainte sa pui in punga daca le-ai tinut in apa sau ai mai facut ceva ? si nu in ultimul rand ce sa intamplat dupaia, mai ai plantele ?

 2. Buna seara ,
  Am pus in solar, in alveole standard, 8 ghinde, din care am obținut 4 puieți (plantule)…cu 2 frunze sau 4 …datorită creșterii lor, i-am mutat in ghivece individuale ,pentru a avea spațiu de dezvoltare…Episodul acesta de iarna a făcut ca in solar temperaturile sa fie aproape de 0 grade… Stejarii i-am luat acasă și i-am pus pe balcon …temperatura aici oscilează între 7-10 grade ,maxim 15….Ce părere aveți de condiții in care țin stejarii ? E prea cald pentru ei ? Fiind așa mici ,m-am gândit ca e prea rece sa-i plantez afara ,încă de acum …mă gândeam la plantare,dar in primăvara …aștept răspuns (sfat)

  • In cazul stejarului, in mod normal, plantarea se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), insa atata timp cat solul permite, nefiind inghetat, iar in aer sunt temperaturi de peste 5 C.
   Din cauza temperaturilor, cel mai probabil, in functie de zona in care va aflati, acum nu se mai poate realiza acest lucru, de aceea ii puteti pastra pe balcon, pana cand va va permite vremea, in primavara.
   Avand in vedere detaliile furnizate, fiind plante tinere obtinute in alveole/ghivece, trebuie sa stiti ca cel mai indicat este ca plantarea sa se realizeze in primavara.
   Totusi, nu ati mentionat daca balconul este inchis sau nu.
   Daca nu este inchis, iar temperatura va scadea mult sub limitele specificate, va fi necesar sa protejati radacina, infasurand ghivecele in diverse materiale.
   Stejarul este o specie destul de rezistenta la ger, insa in ghiveci are parte de un volum mai mic de sol, comparativ cu cel din gradina.
   Daca nu este cazul, acesta fiind inchis, temperaturile mentionate nu ar trebui sa il afecteze, insa acordati atentie frecventei udarilor in functie de temperatura din incinta.

 3. Buna seara, am primit un stejar micut in septembrie 2018. Pe cutiuta lui scria ca are 3 ani. In noiembrie i.au picat cele 7-8 frunze si atunci l.am băgat în casă si l.am udat din cand in cand. Acum vad ca au dat frunze noi si un lastar care creste văzând cu ochii. Nu stiu cand trebuie sa il tai si cat de aproape de tulpina mama. Stejarul are aproximativ 8 cm si lastarul a ajuns la 10 cm deja. Ce sfat imi puteti da?

 4. Vreau cativa puieti de stejar sa las o frumoasa mostenire copiilor!Cine ma ajuta? Sunt din iasi!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor