stejar-sfaturi-ingrijire

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Stejarul

Stejarul (Quercus) este un gen din familia Fagaceae, ce cuprinde aproximativ 600 de specii de arbori foiosi, specifici emisferei nordice. Sunt nativi din America, Europa, Asia si nordul Africii, raspanditi preponderent in zonele temperate, dar si in cele tropicale. Cresc spontan in padurile de foioase si mixte sau sunt plantati in parcuri, gradini, ca exemplare solitare sau in grupuri si aliniamente. Stejarii au o longevitate mare si lastaresc puternic. Majoritatea sunt arbori masivi, inalti, de talia I, cu coroana larga si ramurile groase. Ritidomul trunchiului difera de la o specie la alta prin grosime si desen, unele specii prezinta pluta, iar altele au scoarta neteda. Frunzele sunt dispuse spiralat pe lujeri si sunt sinuat lobate. Florile sunt monoice, iar fructele sunt achene denumite ghinde, au forma globuloasa si sunt atasate de o cupa solzoasa.   


Specii si hibrizi

La noi in tara, cresc 65 de specii si numerosi hibrizi, dintre care cele mai intalnite sunt: 

Quercus cerris (cer)

Este un arbore spontan la noi in tara, creste masiv, de talia I, putand ajunge la inaltimea de 30 m. Are trunchiul drept si formeaza o coroana larga, mare, cu forma piramidala. Frunzele sunt lucioase, marcescente, cu lobi scurti. Fructele sunt ghinde de dimensiuni mari, cu cupa solzoalsa. 

Quercus frainetto (garnita) 

Creste de talia I si este intalnit spontan in padurile din Romania. Are tulpina dreapta, cu scoarta subtire si o coroana ovala sau globuloasa. Frunzele sunt adanc lobate, cu baza ingusta, au reversul cenusiu, pufos. Ghindele cresc cate 2-5, au cupele mici, cu solzi liniari. 

Quercus pedunculiflora (stejarul brumariu)

Se intalneste in zona de silvostepa din tara noastra si poate creste paa la 25 m inaltime. Tulpina este dreapta, cu scoarta foarte crapata. Frunzele sunt ovat-alungite sau eliptice, cu reversul pufos, cenusiu. Ghindele sunt de dimensiune mare si prezinta un peduncul lung de pana la 15 cm. Cupele au forma turtita, cu solzii rotunjti. 

Quercus petraea (gorun)   

Este o specie de stejar indigena, specifica vegetatiei de deal. Creste inalt de pana la 40 m, are tulpina dreapta, cu scoarta subtire si coroana deasa. Frunzele pot avea forma ovata sau eliptica, sunt lobte, cu lobii rotunjiti. Ghindele cresc cate 1-5, au cupele emisferice, sunt sesile, cu solzi mici.

Quercus pubescens (stejarul pufos)   

Este o specie autohtona, intalnita in zona de silvostepa. Creste de talia a III-a sau ca arbust, formeaza o coroana larga, neregulata. Frunzele sunt mici, ovate, cele tinere au ambele suprafete pubescente, iar cele mature au partea superioara glabra. Ghindele sunt mici, cupele au solzii alipiti, pufosi. 

Quercus robur (stejarul pedunculat)

Este o specie autohtona si creste ca arbore inalt de talia I. Are tulpina usor neregulata, ingrosata, formeaza o coroana larga, cu ramurile viguroase. Scoarta este puternic crapata, de culoare neagricioasa. Frunzele sunt verzi-inchis, neregulat sinuate, iar ghindele cresc cate 2-5, atasate de un peduncul de 5 cm. Cultivaruri:

 • ‘Concordia’ – inaltime mai redusa, frunzis in nuante aurii, galben-verzui.
 • ‘Fastigiata’ – coroana piramidala, ramuri ascendente. 

Quercus rubra (stejarul rosu american)

Arbore originar din America de Nord, creste de talia I-II, putand ajunge pana la o inaltime de 30-40 m. Are o tulpina dreapta, cu scoarta neteda. Formeaza o coroana globuloasa, cu frunzisul des. Frunzele sunt mari, cu lobii ascutiti la varf, iar ghindele sunt mici si prezinta cupa conica. 

Quercus coccinea  

Creste pana la 25 m inaltime, are un port larg si o coroana rotunda. Are frunzisul asemanator cu Q. rubra.

Quercus palustris (stejarul de mlastini)

Arbore de talia I-II, cu tulpina dreapta si coroana larga, piramidala. Frunzele sunt lat-alungite, cu lobii ingusti si ascutiti, care capata toamna o nuanta rosiatica. 

Quercus imbricaria 

Este un arbore de talia a II-a, ce creste pana la 20 m inaltime. Se deosebeste prin frunzele care sunt intregi, nelobate. Ghindele sunt mici, cu cupa emisferica.

Ingrijire

Lumina. In general, stejarii sunt arbori ce prefera zonele luminoase, insa speciile americane suporta si semiumbra. 

Temperatura. Stejarul este specific zonelor de deal, cu temperaturi moderate pe toata durata anului. Q. pedunculiflora si Q. pubescens sunt specii termofile, intalnite in zonele de campie. Q. petraea creste si la altitudini mai mari, pana in zonele montane inferioare si prezinta rezistenta la ger. De asemenea, Q. robur este o specie rezistenta la ger, insa poate fi afectata de ingheturile tarzii. 

Solul. Stejarii prefera solurile afanate, usoare, revene, care permit drenajul usor al apei. Q. robur nu suporta solurile calcaroase sau nisipoase, comparativ cu stejarii americani. Q. palustris si Q. imbricaria prefera solurile mai umede. 

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

 • Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg

  19.71 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti decorativi, conifere, tuia Substanta activa crestere: azot, fosfor, magneziu, potasiu, substante organice, sulf Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant Hornoska Hauert, 1 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant Hornoska Hauert, 1 kg

  16.00 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, buxus, plante ornamentale Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Culturi bio: potrivite
 • Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 2 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 2 kg

  (1)
  31.07 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 2 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti decorativi, conifere, tuia Substanta activa crestere: azot, fosfor, magneziu, potasiu, substante organice, sulf Culturi bio: nepotrivite

Produse recomandate

 • AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg

  Livrare în 24 de ore

  AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg

  48.85 Lei
  Producator: Mack Bio-agrar Modalitate de ambalare: 1.5 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, gazon, legume, trandafiri Substanta activa crestere: azot, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substante organice Culturi bio: potrivite
 • AMN Optifer, 500 ml

  Livrare în 24 de ore

  AMN Optifer, 500 ml

  (1)
  69.65 Lei
  Producator: Mack Bio-agrar Modalitate de ambalare: 500 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: arbori ornamentali, azalee si rododendron, citrice, gardenia, petunie, surfini, trandafiri Substanta activa crestere: azot, fier, potasiu Culturi bio: potrivite
 • AMN Fusek, 500 ml

  Livrare în 24 de ore

  AMN Fusek, 500 ml

  70.54 Lei
  Producator: Mack Bio-agrar Modalitate de ambalare: 500 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, legume, plante ornamentale, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: bor, calciu, cupru, fier, fosfor, mangan, potasiu Culturi bio: potrivite
 • AMN BioVit, 1 litru

  AMN BioVit, 1 litru

  40.66 Lei

Taierile. Taierile pentru corectarea formei se pot face anual, iarna tarziu sau primavara devreme.

Plantarea

Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. 

Inmultirea

Stejarii pot fi inmultiti prin: seminte, altoire, butasi. 

 • prin seminte: stejarii se pot inmulti foarte usor, prin semanarea ghindelor toamna, la o adancime de 4-6 cm, dupa o prealabila stratificare.   
 • altoirea la stejar se face in sera, prin triangulatie sau placaj lateral. 
 • butasirea stejarilor, asemeni altoirii, este o metoda utilizata de catre silvicultori, deoarece prezinta dificultate sporita. 

  Produse recomandate

  • Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

   Livrare în 24 de ore

   Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

   17.67 Lei
   Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: legume, plante medicinale, plante ornamentale

Boli si daunatori

Daunatorii ce pot aparea la stejar sunt afidele, omida paroasa a stejarului, diferite insecte minatoare sau viespi. Bolile care pot afecta stejarii sunt: cancerul deschis al pomilor (Nectria coryli) si fainarea (Microsphaera alphitoides).

In plus: 

 • Stejarii sunt arbori cu frunze marcescente (care se mentin pe planta pana in anotimpul rece, dupa ce se usuca). 
 • Stejarii americani sunt rezistenti la poluare, de aceea se preteaza pentru mediile urbane. 
 • Amentii masculi apar primavara si sunt foarte decorativi. 
 • Stejarii nu se dezvolta normal in solurile compacte si grele. 
 • Cerul si stejarii americani au o crestere mai rapida, comparativ cu garnita, care creste mai greu. 
 • La speciile americane si cer, ghindele se matureaza in al doilea an.  

11 comentarii la “Sfaturi, ingrijire, cultivare, Stejarul

 1. buna ziua o rugaminte daca am pus la germinat mai multe ghinzi cu servetele udate cu apa de ploaie in pungi cu inchidere ermetica adica cu fermuar vor germina ghindele

  • Stejarul este o specie ce se inmulteste prin seminte, semanate toamna, ele intrunind astfel conditiile necesare si anume: temperaturi mai scazute, umiditate ridicata (conditii comune intalnite in regiunile cele mai temperate, in timpul iernii), incoltind astfel la un anumit moment in primavara.
   Ati mentionat ca le-ati pus in pungi ermetice, ceea ce inseamna ca aerul nu patrunde. Chiar daca pastrati o umiditate ridicata, daca aerul nu patrunde iar temperatura nu este corespunzatoare, acestea cel mai probabil nu vor germina.
   Daca doriti ca acestea sa germineze, le puteti semana in sol, in gradina la o adancime de 4-6 cm sau se pot pune intr-o lada de lemn, vas de plastic/metal (cu perforatii pentru a patrunde aerul), in nisip si asezate in spatii adapostite.

  • Lucian, daca nu te superi, care o fost procentajul de germinare ? si cum ai procedat ? cam cate ghinzi ai pus si cate au iesit ? iar daca inainte sa pui in punga daca le-ai tinut in apa sau ai mai facut ceva ? si nu in ultimul rand ce sa intamplat dupaia, mai ai plantele ?

   • Rata de germinare a fost, din cate-mi amintesc foarte buna. Poate chiar 100% din ghindele sanatoase. Adica intregi, culoare normala si sa nu pluteasca in apa.
    Din pacate a fost un lot fara noroc, ca le-am gasit loc de plantare si dupa vreo 2 ani in care s-au chinuit in ghivece, s-au uscat din lipsa apei.
    Acum caut sa cumpar ghinde, pentru ca nu vreau sa astept pana la toamna.

 2. Buna seara ,
  Am pus in solar, in alveole standard, 8 ghinde, din care am obținut 4 puieți (plantule)…cu 2 frunze sau 4 …datorită creșterii lor, i-am mutat in ghivece individuale ,pentru a avea spațiu de dezvoltare…Episodul acesta de iarna a făcut ca in solar temperaturile sa fie aproape de 0 grade… Stejarii i-am luat acasă și i-am pus pe balcon …temperatura aici oscilează între 7-10 grade ,maxim 15….Ce părere aveți de condiții in care țin stejarii ? E prea cald pentru ei ? Fiind așa mici ,m-am gândit ca e prea rece sa-i plantez afara ,încă de acum …mă gândeam la plantare,dar in primăvara …aștept răspuns (sfat)

  • In cazul stejarului, in mod normal, plantarea se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), insa atata timp cat solul permite, nefiind inghetat, iar in aer sunt temperaturi de peste 5 C.
   Din cauza temperaturilor, cel mai probabil, in functie de zona in care va aflati, acum nu se mai poate realiza acest lucru, de aceea ii puteti pastra pe balcon, pana cand va va permite vremea, in primavara.
   Avand in vedere detaliile furnizate, fiind plante tinere obtinute in alveole/ghivece, trebuie sa stiti ca cel mai indicat este ca plantarea sa se realizeze in primavara.
   Totusi, nu ati mentionat daca balconul este inchis sau nu.
   Daca nu este inchis, iar temperatura va scadea mult sub limitele specificate, va fi necesar sa protejati radacina, infasurand ghivecele in diverse materiale.
   Stejarul este o specie destul de rezistenta la ger, insa in ghiveci are parte de un volum mai mic de sol, comparativ cu cel din gradina.
   Daca nu este cazul, acesta fiind inchis, temperaturile mentionate nu ar trebui sa il afecteze, insa acordati atentie frecventei udarilor in functie de temperatura din incinta.

 3. Buna seara, am primit un stejar micut in septembrie 2018. Pe cutiuta lui scria ca are 3 ani. In noiembrie i.au picat cele 7-8 frunze si atunci l.am băgat în casă si l.am udat din cand in cand. Acum vad ca au dat frunze noi si un lastar care creste văzând cu ochii. Nu stiu cand trebuie sa il tai si cat de aproape de tulpina mama. Stejarul are aproximativ 8 cm si lastarul a ajuns la 10 cm deja. Ce sfat imi puteti da?

 4. Vreau cativa puieti de stejar sa las o frumoasa mostenire copiilor!Cine ma ajuta? Sunt din iasi!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor