Stejarul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 years

 

Querqus robur (Stejarul)

stejarulflorifructefructe

Este un arbore raspandit in Europa, Crimeea si Caucaz.

Descriere: Este un arbore cu inaltimea de 12 m si un diametru de 8 m. Majoritatea speciilor de stejar au scoarta variata ca grosime si desen, altele au pluta si mai rar se intalnesc specii cu scoarta neteda.

Mugurii sunt asezati spiralat pe lujeri si mai apropiati spre varful lor. Frunzele sunt cazatoare, sinuat-lobate, penate.

Florile sunt monoice, cele mascule sunt grupate in amenti lungi si pendenti, iar cele femele, fie solitare, fie grupate cate 2-3. Fructul este o achena (ghinda), variat ca forma, este prins intr-o cupa, mai mult sau mai putin inalta, cu solzii liberi sau concresati.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger si seceta, care prefera solurile argiloase, lutoase, fertile, bine drenate.

Este o specie care prefera locurile insorite, dar suporta si semiumbra. Stejarul este o specie cu crestere lenta, avand o longevitate de 600 ani.

Inmultire: Se face prin seminte, semanate toamna la adancimea de 4-6 cm. Este sensibil la afide, omida paroasa a stejarului, insecte minatoare, viespi, fainare.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

4 thoughts on “Stejarul

  1. buna ziua o rugaminte daca am pus la germinat mai multe ghinzi cu servetele udate cu apa de ploaie in pungi cu inchidere ermetica adica cu fermuar vor germina ghindele

    • Stejarul este o specie ce se inmulteste prin seminte, semanate toamna, ele intrunind astfel conditiile necesare si anume: temperaturi mai scazute, umiditate ridicata (conditii comune intalnite in regiunile cele mai temperate, in timpul iernii), incoltind astfel la un anumit moment in primavara.
      Ati mentionat ca le-ati pus in pungi ermetice, ceea ce inseamna ca aerul nu patrunde. Chiar daca pastrati o umiditate ridicata, daca aerul nu patrunde iar temperatura nu este corespunzatoare, acestea cel mai probabil nu vor germina.
      Daca doriti ca acestea sa germineze, le puteti semana in sol, in gradina la o adancime de 4-6 cm sau se pot pune intr-o lada de lemn, vas de plastic/metal (cu perforatii pentru a patrunde aerul), in nisip si asezate in spatii adapostite.

Alătură-te discuției:

*