Garoafe, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 16 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Garoafe (Dianthus caryophyllus) – sunt plante erbacee, florifere, ce fac parte din genul Dianthus. Majoritatea speciilor sunt plante erbacee, unele fiind anuale sau bienale. Garoafele sunt originare din Bazinul Marii Mediterane si sunt cultivate de aproximativ 2000 de ani. Denumirea genului provine din greaca veche, de la cuvintele ‘dios’=divin si ‘anthos’=floare. Florile de garoafe sunt printre cele mai cautate flori: ele au atat valoare comerciala cat si ornamentala. Garoafele sunt potrivite ca plante de bordura, in straturi, in gradini cu rocarie si chiar in ghivece. Se gasesc intr-o varietate de culori cum ar fi rosu, caramiziu, portocaliu, violet, galben, roz, alb, crem, etc. Au frunzele subtiri, dispuse de-o parte si de alta a tulpinii. In functie de specie, infloreste primavara, vara sau toamna. Florile apar in buchete, in varful tulpinilor. Au 5 petale, cu marginile zimtate la majoritatea speciilor.
Garoafe – Specii si varietati
Cea mai cunoscuta specie de garoafe este Dianthus caryophyllus. Alte specii cultivate sunt: Dianthus chinensis (garoafa chinezeasca), Dianthus barbatus (garoafa turceasca), Dianthus alpinus, Dianthus japonicus, Dianthus superbus (garoafa de munte).
Conditii de mediu
Lumina. Pentru garoafe, lumina este un factor foarte important. Pentru o crestere optima si o inflorire abundenta, acestea au nevoie de minim 6 ore de soare pe zi.
Sol. Garoafele suporta solurile nisipoase si calcaroase, cu un pH usor alcalin. Prefera un pamant reavan, nu umed, de aceea udarea trebuie facuta moderat. Solul trebuie sa dreneze bine apa, deoarece umiditatea excesiva duce la putrezirea radacinilor si uscarea plantelor.
Fertilizarea. Se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice pentru plante cu flori, in stare lichida sau granule.
Comandă produsele recomandate
Garoafe – Ingrijire
Inmultire. Garoafele pot fi inmultite prin seminte, divizarea tufei sau butasire.
- Divizarea tufei se face, de regula, toamna si se foloseste numai la plantele mai mari de 3-4 ani.
- Butasirea consta in prelevarea de butasi din partea superioara a lastarilor noi. Se efectueaza in luna august.
Semanat. Semintele se seamana primavara, in spatii protejate (sere, solarii). Dupa semanare, solul se mentine permanent reavan, pana ce garoafele incep sa creasca. Apoi, plantutele de garoafe se raresc, pastrand o distanta de 25-30 cm intre ele. Este posibil ca plantele sa nu infloreasca in acelasi an.
Boli si daunatori
Bolile care pot aparea la garoafe sunt: fuzarioz, alternarioza si putregaiul cenusiu. Daunatorii care pot afecta garoafele sunt: afide, acarieni, tripsi, musca plantutelor.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Frunzele si tijele florale uscate se elimina, pentru a favoriza inflorirea.
- Mentinerea unei distante suficiente intre plante, permite aerisirea, cecea ce previne instalarea bolilor fungice.
- Nu se recomanda mulcirea garoafelor.
- Udarea la garoafe se face numai la baza plantelor, fara a ajunge apa pe frunze.
- Ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de umiditatea ridicata din sol.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Garoafe, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
97 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi20 urează frunze verziCe specii de insecte sunt protejate prin lege în România?🤓 In România, există o multitudine de specii de insecte care beneficiază de protecție legală, datorită importanței lor ecologice și rolului esențial pe care îl joacă în menținerea echilibrului natural.... mai multFrunze verzi5 urează frunze verzigarofite – recomandare substrat si ingrasamantBună ziua! Doresc să schimb pămîntul la garofițe și vă rog să îmi recomandați un produs potrivit. De asemenea, vă rog să îmi spuneți dacă îngrășămîntul pentru înflorire Bio-Flussigdunger Blutenpracht... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verziBeneficiile utilizarii ingrasamintelor imbogatite cu alge marineIngrasamintele imbogatite cu alge marine ofera o gama larga de beneficii pentru plante, sol si mediul inconjurator. Iata cele mai importante avantaje: 🌱 Stimularea cresterii plantelor: Algele marine contin... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.