Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Ramona C
      5 octombrie 2020
      6 urează frunze verzi

      Garofite la ghiveci ruginite

      Buna ziua!
      Apelez din nou la dumneavoastra pentru ca pana acum m-ati ajutat sa salvez cateva plantute.
      Am o garofita pe care am pus-o in jardiniera la soare pe balcon din luna iunie. I-a mers bine, a inflorit periodic, dar de vreo luna nu mai apar flori. Imi pare foarte mare pentru jardiniera (a umplut-o) si nu stiu daca si asta e motivul lipsei florilor.
      De asemenea, frunzele „parlite” la baza au aparut cam dupa primele saptamani. Le-am tot indepartat crezand ca e firesc, dar inteleg ca de fapt nu fac ceva bine – sa fie apa, aglomerarea?
      In ultima poza sunt alte 2 garofite mici in alt ghiveci, luate in august, care inca infloresc dar au si ele frunzele afectate deja. Si acolo voi avea problema controlului dimensiunii.
      Va rog sa ma sfatuiti:
      – daca sa divizeze tufa acum sau la primavara. Si daca se poate cu ceva detalii despre cum sa fac asta – ca pentru incepatori. Se face doar o data pe an? Sa pornesc din start cu ghiveci mai mare?
      – ce as putea face pentru uscarea frunzelor?
      – cum ar trebui sa o ingrijesc pe parcursul anului – am citit ca trebuie indepartati bobocii uscati taind la 2-3 noduri deasupra solului. Tai cu foarfeca sau rup? Deasupra sau sub nod?

      Multumesc anticipat si numai bine!
      Ramona

      # 72571

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 octombrie 2020

      Buna ziua. Simptomele aparute pot fi cauzate de mai multi factori precum: distanta necorespunzatoare intre plante, dimensiunea jardinierei, udarea neregulata. In acest caz, este indicat sa eliminati frunzele uscate, iar dupa caderea florilor (in cazul in care plantele sunt inflorite), puteti avea in vedere schimbarea jardinierei, mentinand o distanta suficienta intre plante, pentru a permite aerisirea. Se poate utiliza un substrat de gradina precum (Substrat de gradina 10 litri). Dupa transplantare, este recomandata aplicarea unui stimulator de inradacinare, precum Razormin sau AMN BonaVita, 500 ml, care va ajuta si stimula planta sa formeze noi radacini. Se aplica prin udare, in doza 30 ml/ 10 l apa. Referitor la udare, aceasta se poate face moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, nu umed, iar plantele sa fie udate doar la baza, fara a ajunge apa pe frunze. De asemenea, va rugam sa verificati cu atentie daca observati prezenta vreunui daunator pe plante sau a unei panze subtiri.
      In ceea ce priveste divizarea tufei, aceasta este o modalitate de inmultire la garoafe care se realizeaza, de regula, toamna, in cazul plantelor mai mari de 3-4 ani.
      Pentru mai multe informatii legate de cultivare si ingrijire garoafe, puteti accesa articolul nostru (https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-flori-garoafe/).

      # 72576
      0 urează frunze verzi
    • Cristina Papuc
      8 aprilie 2021

      Garofita probleme, are grup de insecte mici negre, nu Mai infloresc, se usuca de la baza, are pe sol mazga albe ce se duce la tulpini.. Ce pot face sa salvez planta

      # 85597
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        8 aprilie 2021

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre planta: unde este amplasata, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate)? Cat de des o udati? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? Cand au debutat simptomele, mai exact? Ati aplicat vreun tratament/ingrasamant de curand?
        De asemenea, va rugam sa atasati cateva imagini relevante (de dimensiuni mai mari), in care sa se observe si daunatorii.

        # 85608
        0 urează frunze verzi
        • Cristina Papuc
          9 aprilie 2021

          Ghiveciul are orificiu… O ud de 2-3ori pe saptamana cu max 100ml apa, o singura data am pus 150ml,sta la colt catre fereastra, insecte a avut de cand am primit o acum o luna, dar de uscat a inceput Mai rau de o saptamana cam Asa si de pus nu I am pus nimic decat apa, poze Mai Mari nu prea stiu cum sa fac, insectele stau in grup cam 2..restu rasfirat

          # 85625
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            9 aprilie 2021

            Simptomele pe care le prezinta planta pot fi cauzate de udarea necorespunzatoare. Astfel, este indicat sa udati planta mai rar, lasand substratul sa se usuce usor intre udari, folosind insa o cantitate suficienta de apa. Trebuie mentionat faptul ca plantele nu absorb apa imediat dupa udare, ci mai intai, substratul trebuie sa se impregneze suficient. Daca in momentul udarii, apa traverseaza rapid mranita, atunci este mai indicata udarea plantei prin scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa timp de aproximativ 30 min, pentru a permite saturarea substratului.
            Impotriva insectelor, se pot efectua 2 tratamente la un interval de 7-10 zile, cu un insecticid omologat la plantele ornamentale, precum Deltasap 2.5 EC, 5 ml, in doza de 5 ml/10 L apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partea inferioara, cat si pe partea superioara a frunzelor, precum si pe tulpina. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
            De asemenea, pentru a captura potentiali daunatori (musculite, paduchi de plante), se recomanda folosirea unei capcane adezive pentru insecte Butterfly Guard, set 10 bucati. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea capcanei si raman lipite pe adezivul special.
            Totodata, pentru a asigura o fertilizare echilibrata, se recomanda administrarea unui ingrasamant organic precum AMN Verde, 500 ml. Datorita continutului in macro si microelemente, ingrasamantul stimuleaza activitatea microbiologica din substrat, ceea ce conduce la imbunatatirea fertilitatii si implicit la revitalizarea si cresterea sanatoasa a plantelor.
            Pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantei, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice, detaliate in articolul nostru (https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-flori-garoafe/).

            # 85644
            0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

garoafe-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Garoafe

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi