Dracaena, informatii si sfaturi de ingrijire

Dracaena spp, denumit si dragonier, este un gen de plante ce cuprinde aproximativ 120 specii de arbusti cu aspect de tufa. Odata cu imbatranirea, plantele formeaza tulpina. Cele mai multe specii sunt originare din Africa, iar celelalte isi au originile in Australia, Asia si America Centrala. La noi in tara sunt crescute ca plante decorative de interior.

Specii

Dracaena deremensis prezinta frunze lungi, lanceolate, cu linii longitudinale de culoare alba. Cultivaruri: Compacta (frunzele sunt dispuse in buchete compacte), Bausei (manunchiuri de frunze foarte evazate).

Dracaena fragrans are o tulpina viguroasa, in varful careia se afla frunzele late, lucioase, ce prezinta dungi galbene, longitudinale.

Dracaena marginata se aseamana putin cu Yucca, prezinta o tulpina relativ subtire, in general ramificata, in varful careia se afla frunzele lungi si inguste.

Dracaena sanderiana, denumita si “lucky bamboo”, are talie mai mica decat celelalte specii si este confundata deseori cu bambusul. Frunzele au tendinta de rasucire, prezinta o nuanta verde-cenusie, cu doua dungi galbene pe margini. 

Dracaena reflexa este o specie nativa din India, ce are frunzele lungi, largi, cu marginile galbene. Este o planta destul de sensibila la conditiile din apartament, de aceea are nevoie de o umiditate ridicata in aer. 

Dracaena – Conditii de mediu

Lumina. Prefera locurile luminoase din camera, insa ferita de razele directe ale soarelui, care pot provoca arsuri frunzelor. Poate fi plasata la o distanta de 1-2 m de o fereastra cu orientare sudica. Daca dracaena nu beneficiaza de lumina suficienta, frunzele se vor decolora si isi vor pierde turgescenta.

Temperatura. Temperatura optima de crestere, pentru majoritatea speciilor, este de aproximativ 22°C. Niciodata temperatura nu trebuie sa scada sub 10-12°C, deoarece le poate afecta. Iarna, speciile D. marginata si D. sanderiana, au nevoie de o camera mai calduroasa.

Umiditatea aerului. In general, dracena are nevoie de o umiditate a aerului mai ridicata, de aceea este esential sa pulverizati zilnic frunzele cu apa. Tot pentru a creste umiditatea aerului, puteti aseza ghiveciul pe o farfurie cu pietris umed. 

Substrat. Necesita un substrat care permite un drenaj foarte bun al apei. Acesta poate fi alcatuit din turba, pamant de gradina si nisip, in parti egale. Pentru imbunatatirea drenajului, se recomanda punerea unui strat de pietris la fundul ghiveciului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Dracaena

Se recomanda ca udarea sa se faca regulat, o data la 5-7 zile. Substratul nu trebuie mentinut uscat foarte mult timp. Intervalele sunt orientative, deoarece volumul de apa si frecventa udarilor depinde de nevoile plantei, temperatura, amplasare.

Fertilizarea. Se poate folosi un ingrasamant lichid, special pentru plante cu frunze verzi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea se face, de regula, numai atunci cand radacinile au umplut ghiveciul, o data la 2-3 ani, primavara. Se recomanda inlocuirea substratului de la suprafata in fiecare an. 

Inmultire. Dracena se inmulteste usor pe cale vegetativa, prin butasi prelevati din cresterile terminale sau de la baza tulpinii. Se pot taia si fragmente din tulpina, cu dimensiunea de 15 cm, care sa prezinte cel putin doua perechi de frunze. Pentru inradacinarea butasilor este nevoie de umiditate si temperaturi ridicate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Pot sa apara afide, prezenta acestora fiind observata prin prezenta unor substante lipicioase pe frunze. Mai poate fi afectata de paduchi lanosi  sau de acarieni. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Odata cu imbatranirea plantei, dupa 2 ani de viata, frunzele bazale se ingalbenesc si cad, insa, acest fenomen poate aparea si din cauza umiditatii in exces sau a lipsei apei o perioada lunga de timp. 
  • Excesul de apa si temperatura scazuta din camera pe timpul iernii pot provoca moartea plantei. 
  • Varfurile uscate ale frunzelor sunt un simptom al umiditatii scazute in aer.  
  • Plantele pot avea o longevitate de 5-15 ani.
  • Specia Dracaena marginata se recomanda sa fie scoasa in gradina sau pe terasa pe perioada verii, la loc umbrit. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile