Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Octavian
      19 octombrie 2020
      0 urează frunze verzi

      Bonsai Metasequoia – varfurile ramurilor se ofilesc

      Buna ziua,
      Am cumparat acum cateva zile un bonsai metasequoia. De cand l-am cumparat nu arata intr-o forma extraordinara, insa neavand cunostinte in domeniu si ca atare nefiind sigur, am trecut cu vedere usor peste acest aspect, iar pe de alta parte am luat asta ca pe o provocare.
      Astazi am observat insa ca o parte din frunze se ofilesc. M-am gandit ca poate fi un stres al schimbarii mediului (el fiind crescut in sera din cate am inteles), sau apa (solul era destul de umed cand l-am cumparat, si cand l-am verificat astazi la doua zile dupa, inca nu se uscase).
      L-am udat, asigurandu-ma ca s-a scurs bine apa, si de asemenea l-am pulverizat cu bioplantol.
      Nu stiu daca are vre-o relevanta, insa scoarta trunchiului la baza, se exfoliaza. Din ce am mai citit pe internet pare a fi un aspect normal pentru aceasta specie.

      Este posibil sa fie o infectie, sau doar un element temporar legat de stresul schimbarii mediului?

      # 64488

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 octombrie 2020

      Buna ziua, cel mai probabil bonsaiul a suferit un stres provocat de umiditatea excesiva (daca ati precizat ca este posibil sa fi fost udat in exces in sera), dar mai ales, de modificarea conditiilor de mediu. Totodata, trebuie mentionat faptul ca, in cazul bonsailor, nu este indicata administrarea fertilizantilor/ingrasamintelor cu rol de stimulatori (precum Biplantol Vital), deoarece, acestia avand cerinte minimaliste, pot fi afectati de concentratiile ridicate de nutrienti. In general, bonsaii au nevoie de un ingrasamant granular, cu eliberare lenta, care sa le administreze treptat, cantitatea de nutrienti necesara. Astfel, in primavara, ii puteti administra prin udare un ingrasamant specific arborilor, AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml).
      In final, trebuie sa stiti ca, intradevar, exfolierea scoartei la arborii din genul Metasequoia este o caracteristica specifica si nu reprezinta vreo afectiune a plantei.

      # 64493
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      19 octombrie 2020

      Multumesc – o ultima intrebare va rog: m-am gandit sa verific si PH-ul solului intre timp, acesta avand 7.0 conform sondei. Inteleg ca in cazul acestor arbori, este indicat un sol usor acid.
      Daca este corecta informatia, ce solutii ar exista pentru scaderea PH-ului?

      # 64494
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 octombrie 2020

      Buna ziua, arborii din genul Metasequioa prefera un pH optim acid, insa pot creste si in solurile cu pH neutru. In catalogul nostru, nu avem un produs specific pentru acidifierea solului, totusi, este cunoscut faptul ca prezenta ionilor de fier este deseori corelata cu solurile acide/slab-acide – ingrasamantul AMN Arbori, avand in componenta chelati de fier, ar putea contribui la scaderea pH-ului in substrat.

      # 64495
      0 urează frunze verzi
    • Marina A
      21 octombrie 2020

      Buna ziua!
      Îmi puteți recomanda ce as putea face în situația mea?
      Planta o am de 2 ani. In trecut a mai avut momente când îi mai cădeau frunzele, însă niciodată cu așa viteza și niciodată în așa amploare.
      Acum ceea ce mă face să mă îngrijirea este tulpina care pare a fi un burete. Cand pun degetul se vede cum se umezește acea porțiune.
      Inițial tulpina devenise alba și o prietena mi-a recomandat sa pulverizez o soluție cu bicarbonat(apa+bicarbonat). Sper doar că nu am îngreunat situația și am șanse sa salvez planta!
      Mulțumesc anticipat pentru ajutor!

      # 64496
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 octombrie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne oferiti cateva detalii despre ingrijirea bonsaiului dumneavoastra si sa atasati cateva fotografii suplimentare cu acesta, in intregime. Unde este amplasat? Cand ati observat simptomele? Cat de des il udati? I-ati administrat pana acum vreun ingrasamant si daca da, in ce doza? Ce temperatura este mentinuta in incinta respectiva? L-ati transplantat recent?

      # 64499
      0 urează frunze verzi
    • Marina A
      22 octombrie 2020

      Buna ziua!
      Noi recent ne-am mutat într-un oraș mai sudic al Turciei.
      In acest moment afara sunt 27C.
      Planta este situata pe balcon. Fiind orașul situat aproape de mare umeditatea poate fi mai ridicată. Anterior am locuit în Istanbul unde clima este mai apropiată celei din București.
      Am schimbat pământul în ghiveci duminică. Nu am folosit vreodată nici un îngrășământ. In acest moment planta sta la balcon. Noi locuim la etajul 13 și e in pic de vânt dar ea este pusa așa încât să nu fie afectată.
      O ud posibil un pic mai des decât de obicei. De obicei o udam maxim 1 pe săptămână. Acum 1-2 ori pe săptămână.
      Am schimbat ghiveciul duminică, și am schimbat și pământul. La rădăcini a fost totul că și cum un pic mucegăit și moronii, iarăși c aunt burete.
      Ghiveciul nou are o gaura pentru că apa sa nu rămână în el și pentru a putea pune apa in farfuria de sub acesta. Ieri am pus apa in farfurie și aceasta a fost absorbita imediat.
      Nu am folosit nimic afara de apa până acum. Decât am stropit cu soluție din bicarbonat și apă vinerea trecută.
      Sper că nu am făcut mi-a rău…

      # 64500
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 octombrie 2020

      Buna ziua, in general bonsaii sunt foarte sensibili la schimbarea mediului si a factorilor ambientali, astfel ca bonsaiul a suferit un stres in urma diferentei de climat, mai ales daca este amplasat pe balcon, expus curentilor de aer. Totodata, transplantarea poate afecta considerabil bonsaii, mai ales daca aceasta operatiune nu este efectuata de catre un profesionist. Momentan, nu se poate estima exact daca planta isi va reveni sau simptomele de afectiune vor avansa, avand in vedere factorii de stres la care a fost expus ficusul (inclusiv solutia de apa+bicarbonat aplicata), insa pe viitor, este important sa apelati la ajutorul unui profesionist inaintea efectuarii unui tratament/unei operatiuni si sa respectati conditiile optime de ingrijire a bonsailor prezentate in articolul de pe blogul nostru: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 64504
      0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Bonsai

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi