Alocasia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Alocasia (Alocasia sp.) este o planta tropicala cu aspect de tufa, ce poate atinge 1,5-2 m inaltime. Face parte din familia Araceae si este originara din Filipine si Malaysia. In tara noastra, este intalnita ca planta de apartament. Decoreaza prin frunzele lung petiolate, cu nervuri mari, margini ondulate, colorate in verde-stralucitor, care pornesc de la baza plantei.
Alocasia – Specii si varietati
- Alocasia polly – prezinta frunze mari, de culoare verde-metalic si nervuri late, de culoare argintii.
- Alocasia macrorrhizos – prezinta frunze mari, de culoare verde intens, cu petiol lung si suculent.
Conditii de mediu
Lumina. Alocasia prefera si se dezvolta foarte bine in locuri luminoase, insa nu suporta razele directe ale soarelui.
Temperatura. Temperatura optima este cuprinsa intre 15-25°C.
Umiditate. Are nevoie de umiditate moderata, atat la nivelul substratului, cat si atmosferica.
Substratul. Trebuie sa aiba o capacitate buna de drenare. Alocasia se dezvolta bine intr-un amestec de nisip, mranita si pamant de gradina.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Alocasia
Udare. In perioada calda (primavara-vara), udarea se face cu regularitate, astfel incat pamantul sa se pastreze in permanenta reavan, insa nu trebuie sa balteasca apa. Incepand cu luna octombrie, planta se va uda mai rar.
Umiditatea atmosferica se va mentine ridicata, in special vara, prin pulverizari foliare sau asezarea ghiveciului pe o tavita cu pietre.
Fertilizare. Se face cu ingrasaminte speciale pentru plante decorative prin frunze. In perioada martie-septembrie fertilizarea se realizeaza o data la doua saptamani, iar in perioada rece, fertilizarea se va opri.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Se face primavara (martie-mai), dar doar daca este nevoie.
Inmultire. Se poate realiza prin butasi de rizomi sau prin separarea lastarilor de la baza tufei.
Boli si daunatori
Alocasia este sensibila, in special, la atacul daunatorilor: acarieni, afide, paduchele lanos. Dintre boli, planta prezinta sensibilitate la putregai si la mana de sol, favorizate de udarea excesiva.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Atentie! Seva plantei este toxica, de aceea se recomanda amplasarea intr-un loc inaccesibil copiilor sau animalelor de companie.
- Amplasarea in plin soarele poate duce la decolorarea frunzelor.
- Se recomanda ca dupa ingalbenirea si uscarea frunzelor bazale, acestea sa se indeparteze.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Alocasia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziSondaje, Recunoaște planta decorativă de exteriorAi o pasiune pentru plantele decorative de exterior? Atunci această provocare este pentru tine! Participă la sondajul nostru și încearcă să identifici planta misterioasă ghidându-te după forma și culoarea florilor.... mai multFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.