Patarea frunzelor de sfecla – Cercospora beticola

 

Patarea frunzelor de sfecla – Cercospora beticola

Este boala cea mai raspandita in culturile de sfecla. In tara noastra se intalneste in fiecare an si poate produce pagube de pana la 50% din productie in anii cu conditii favorabile.

plante atacate 1  plante-atacate
Simptome: Boala afecteaza frunzele. Pe suprafata acestora apar pete mai mult sau mai putin circulare, bine conturate, de 1-5 mm in diametru, la inceput galbene, apoi cenusii. Petele sunt marginite de un halou de culoare bruna-inchis, bruna-rosiatica sau chiar negricioasa. La inceputul atacului petele sunt izolate, mai tarziu putand sa conflueze.
Pe vreme umeda, in dreptul petelor, apare un puf fin cenusiu ce reprezinta partea asexuata a ciupercii, respectiv conidioforii cu conidii. Frecvent, tesuturile foliare afectate se nectozeaza, se usuca si uneori cad, frunza ramanand ciuruita (perforata).
In cazul unui atac intens, frunzele se ingalbenesc si se usuca prematur, ceea ce are efect negativ asupra cantitatii de zahar ce se acumuleaza in radacini. Pe petioli apar pete de aceeasi culoare, dar mai alungite.
Boala se poate manifesta si in culturile semincere de sfecla prin pete caracteristice pe frunze, iar pe tulpini prin pete brune alungite. Ca urmare a acestui atac semincerii se usuca sau formeaza glomerule mici, deformate, adesea seci.
Agentul patogen: Cercospora beticole, care se raspandeste de la un an la altul si in timpul perioadei de vegetatie prin conidii, care isi pastreaza capacitatea de infectie pana la 20 luni.
Prevenire si combatere: Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, respectarea rotatiei culturilor, utilizarea de samanta sanatoasa, strangerea si distrugerea frunzelor atacate pentru reducerea sursei de infectie.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda tratamente cu Bravo (1.5-2 l/ha), Score 250 EC (0.3 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor