Patarea frunzelor de sfecla (Cercospora beticola) – identificare si combatere

patarea-frunzelor-cercosporioza

Patarea frunzelor de sfecla, Cercospora beticola este boala cea mai raspandita in culturile de sfecla. In tara noastra se intalneste in fiecare an si poate produce pagube de pana la 50% din productie in anii cu conditii favorabile.

  
Simptome

Boala afecteaza frunzele. Pe suprafata acestora apar pete mai mult sau mai putin circulare, bine conturate, de 1-5 mm in diametru, la inceput galbene, apoi cenusii. Petele sunt marginite de un halou de culoare bruna-inchis, bruna-rosiatica sau chiar negricioasa. La inceputul atacului petele sunt izolate, mai tarziu putand sa conflueze.

Pe vreme umeda, in dreptul petelor, apare un puf fin cenusiu. Acesta reprezinta partea asexuata a ciupercii, respectiv conidioforii cu conidii. Frecvent, tesuturile foliare afectate se necrozeaza, se usuca si uneori cad, frunza ramanand ciuruita (perforata). In cazul unui atac intens, frunzele se ingalbenesc si se usuca prematur. Acest lucru ceea are efect negativ asupra cantitatii de zahar ce se acumuleaza in radacini. Pe petioli apar pete de aceeasi culoare, dar mai alungite.

Boala se poate manifesta si in culturile semincere de sfecla prin pete caracteristice pe frunze, iar pe tulpini prin pete brune alungite. Ca urmare a acestui atac semincerii se usuca sau formeaza glomerule mici, deformate, adesea seci.


Agentul patogen este Cercospora beticole. Acesta se raspandeste de la un an la altul si in timpul perioadei de vegetatie prin conidii, care isi pastreaza capacitatea de infectie pana la 20 luni.


Prevenire si combatere

Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, respectarea rotatiei culturilor, utilizarea de samanta sanatoasa, strangerea si distrugerea frunzelor atacate pentru reducerea sursei de infectie. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile