Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Carmen Z.
   2 iulie 2020
   4 urează frunze verzi

   fitotoxicitate frunze – dovlecei, ardei gras si rosii

   Buna Topsin 500 SC pt mine. Am cumparat de la dvs Topsin 500 SC si Dithane M45. Am facut un amestec cu 10L apa din: o fiola de BRAVO 500SC 20 ml 15 ml de topsin, 20 gr de dithane Am stropit cu acest amestec: Tomate Castraveti Vinete Dovlecei Dovleac placintar Fasole verde pitica. Ardei gras Ureche de elefant Toate plantele au in jur de 20-30 de cm. Cateva dintre tomate s-au ingalbenit/ inegrit pe o parte si incep sa se ofileasca, dovleceii au cateva frunze galbene , pătate ca de rugina care se vor usca, dovlecii toate frunzele ingalbenite, cred ca-i pierd, ardeii, castravetii si vinetele nu au absolut nimic, fasolea verde ingalbenita, si ofilita complet, deja incepe sa se usuce. Deci la fasole pierdere totala. Toate frunzele legumelor afectate parca sunt date cu erbicid. Deci ingalbenite spre maro ruginit si ofilite, pleoștite. Imi puteti spune ce s-a intamplat? Unde am gresit? Este vreun fungicid din cele prezentate, atat de agresiv incat sa distruga plantele? Nu inteleg. Le-am folosit aceste fungicide si la pomi fructiferi ani de zile dar nu am patit asa ceva niciodata. Oare imi va afecta toate tomatele? Deocamdata sunt verzi in afara de ce v-am spus mai sus dar nu stiu pt cat timp. Multumesc anticipat

   # 72461

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   2 iulie 2020

   Buna ziua, in primul rand, este important de stiut ca in cazul tratamentelor se pot amesteca doua substante (de exemplu, un fungicid cu un insecticid), daca acestea sunt compatibile din punct de vedere fizico-chimic. Pentru a stabili compatibilitatea, trebuie sa aveti in vedere ca inaintea utilizarii unui amestec de produse (fungicide, insecticide, ingrasaminte lichide) sa se efectueze un microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa. Nu folositi amestecul daca produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc. Pentru evitarea oricaror riscuri de diminuare a eficacitatii produselor sau de aparitie a unor fenomene de fitotoxicitate, este de dorit aplicarea individuala atat a produselor de protectia plantelor, cat si a ingrasamintelor. Sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec (mai exact, maxim doua). De asemenea, este foarte importanta si doza aplicata. In cazul actual, fitotoxicitatea presupune ca plantele au asimilat o cantitate mare de pesticid care a provocat anumite dereglari. Pentru a incerca sa remediati situatia, se poate avea in vedere aplicarea unui produs care sa ajute plantele sa depaseasca perioada de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml, aplicat prin udare la radacina in doza 30 ml/ 10 l apa. Se pot face unu-doua tratamente la interval de 10-14 zile intre ele. De asemenea, foliar, se poate aplica si un ingrsamant precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Doza recomandata pentru Topsin (Topsin 70 WDG, 10 g) este de 10 g/ 10 l apa. Doza recomandata pentru Dithane (Dithane M 45, 20 g ) este de 20 g/ 10 l apa. Mai multe informatii despre omologari si modul de aplicare, puteti gasi in descrierea produselor, accesand link-ul din paranteza.

   # 72465
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

dovlecel-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Dovlecel

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi