Orhidee, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 16 ianuarie 2014 Modificat pe: 9 aprilie 2024

orhidee-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iubitorii de orhidee spun ca nicio alta planta nu poate concura cu orhideele, ce se remarca prin frumusetea florilor si diversitatea foarte mare a culorilor, formelor si parfumurilor. Intr-adevar, aceasta mare familie, numita familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 800 de genuri, cu peste 30 000 de specii, cultivaruri si hibrizi.

Exceptand zonele cu temperaturi extreme, orhideele sunt intalnite in foarte multe zone din intreaga lume, avand un areal vast de origine. Asa se explica si marea diversitate a genurilor, speciilor, varietatilor si hibrizilor.

In marea lor majoritate, orhideele sunt originare din padurile tropicale si subtropicale din toate zonele globului. Unele specii isi au originea in zonele temperat-maritime din America de Nord, Europa, Noua Zeelanda si Australia.

In functie de mediul pe care cresc, orhideele de impart in:

 • terestriale – cuprind putine specii, provin din zonele temperate si reci si isi fixeaza radacinile in pamant, ca majoritatea plantelor;
 • semiterestriale – ce isi fixeaza radacinile pe resturile in descompunere ale altor plante;
 • litofite – ce cresc pe roci;
 • epifite – cuprinde majoritatea speciilor de orhidee. Acestea cresc, de regula, pe trunchiurile arborilor, pe care le folosesc drept suport, nefiind plante parazite. Provin din zonele tropicale si subtropicale, zone cu ploi abundente, umiditate ridicata si temperaturi pozitive pe tot parcursul anului. Acestea sunt si speciile care se cultiva spre comercializare, des intalnite in locuintele iubitorilor acestor specii.
tipuri-de-orhidee

Tipuri de crestere

O alta diferenta intre speciile de orhidee este tipul de crestere. Unele au crestere monopodiala (Phalaenopsis, Vanda), adica prezinta un singur varf de crestere, scurt sau lung. Alte specii prezinta crestere simpodiala (Cattleya, Oncidium, Cymbidium), ceea ce inseamna ca prezinta mai multe varfuri de crestere.

Aceste orhidee se diferentiaza intre ele si prin sistemul radicular. Plantele terestriale prezinta radacini subtiri, lungi, fibroase, adaptate cresterii in sol, pe cand cele epifite prezinta radacini groase, denumite si radacini aeriene. Acestea prezinta la suprafata un strat numit velamen, de culoare argintie, cu rol in absorbtia apei din mediul ambiant. Un rol aparte pe care-l au aceste radacini este acela de a efectua procesul de fotosinteza. Sistemul radicular al orhideelor necesita o buna ventilare, excesul de apa fiind de obicei motivul pentru care apar probleme la aceste plante.

Pe langa frumusetea lor, orhideele ne surprind si prin cateva curiozitati, mai mult sau mai putin cunoscute:

 • cea mai mica orhidee creste aproximativ 2 mm si se numeste Platystele jungermannioides;
 • Grammatophyllum speciosum este cunoscuta ca fiind cea mai mare orhidee si creste in mod natural la prima bifurcatie a arborilor;
 • de-a lungul timpului, intre florile orhideelor si polenizatori s-au creat legaturi, precum aspectul asemanator, in vederea facilitarii polenizarii. Ophrys apifera, cunoscuta ca orhideea albina, atrage albinele prin aspectul asemanator al florii cu acestea;
 • vanilia se extrage din pastaile unei specii de orhidee numita Vanilla planifolia;
curiozitati-orhidee

Ciclul biologic al orhideelor implica o perioada de crestere vegetativa activa si de inflorire si o perioada de repaus, relativ sau profund, in functie de specie. Asigurarea acestei succesiuni si a conditiilor de mediu specifice fiecarei etape este vitala pentru obtinerea si mentinerea unor plante sanatoase si realizarea unei infloriri de maxima calitate. Amplasarea repausului in timpul anului este diferita in functie de specie, fie vara (Oncidium, Odontoglossum, Vanda), fie primavara, dupa inflorire (Coelogyne, Phalaenopsis). Rarirea udarilor si scaderea temperaturii sunt factorii care determina instalarea repausului.

Avand in vedere ca orhideele epifite sunt cele mai comercializate si cultivate de pasionatii din tara noastra, acest articol va face referire in special la conditiile necesare acestora.

orhidee-epifita

Exigentele ecologice ale orhideelor epifite

Exigentele ecologice variaza foarte mult in functie de specie. Aceste exigente sunt rezultatul conditiilor de mediu din zonele de origine, in care plantele s-au format si au evoluat.

Lumina

lumina

Acest factor este cel mai important cand vine vorba de inflorirea orhideelor. Lumina insuficienta impiedica inflorirea insa razele solare directe provoaca arsuri frunzelor. Aceste specii au nevoie de lumina puternica dar nu prefera razele solare directe, asadar, plantele se amplaseaza pe un pervaz al unei ferestre orientate spre sud, est sau vest, astfel incat sa beneficieze de aceasta resursa.

In general, aspectul plantelor ne spune multe despre cerintele acestora. In ceea ce priveste influenta luminii asupra culorii frunzelor, orhideele trebuie sa prezinte culoarea frunzelor verde deschis. Daca frunzele beneficiaza de prea putina lumina, acestea prezinta un verde inchis. Daca primesc prea multa lumina, frunzele au o culoarea verde-galbuie.

Temperatura

temperatura

In functie de specie, exigentele termice se incadreaza in intervalul 16–30°C ziua si 12–24°C noaptea pentru sezonul cald, respectiv 13–26°C ziua si 10–20°C noaptea pentru sezonul rece. Indiferent de sezon, asigurarea unei diferente de temperatura intre zi si noapte de 4–6°C este vitala pentru buna desfasurare a celor doua etape ale ciclului biologic al orhideelor.

Deseori apare intrebarea: “De ce nu mai infloreste orhideea mea? Este sanatoasa dar nu infloreste.” Trebuie cunoscut faptul ca variatia temperaturii intre zi si noapte este un aspect ce nu trebuie neglijat daca vrem sa ne bucuram din nou de florile acestor plante. Inductia florala are loc daca se asigura timp de 4-5 saptamani o diferenta de temperatura intre zi si noapte de 4-6 °C. Astfel, ziua se pot asigura temperaturi ce depasesc usor 20°C iar noaptea temperaturile pot fi de 15-16°C (ideala este succesiunea de 16°C noaptea / 20°C ziua).

Pe parcursul sezonului cald, plantele pot suporta si temperaturi de 30-35°C pentru scurt timp, in conditiile asigurarii umiditatii si aerisirii necesare.

Cand planta are boboci, temperatura nu trebuie sa coboare sub 15°C deoarece acestia se pot ofili si cadea inainte sa infloreasca.

Umiditatea relativa a aerului

pulverizare-orhidee

Fiind plante tropicale, orhideele iubesc umiditatea atmosferica. Aceasta conditie nu este greu de indeplinit:

 • Vasele se pot aseza in tavite cu pietricele si apa, cu conditia ca partea inferioara a vasului sa nu atinga apa;
 • Daca sunt mai multe plante, acestea se pot aseza apropiate una de cealalta, astfel mentinandu-se un microclimat mai umed;
 • Plantele se pot pulveriza cu apa pe frunze dar fara ca aceasta sa patrunda la locul de insertie al frunzei pe tulpina sau in mijlocul rozetei (mugurele central). Pulverizarea se realizeaza, de preferat, in prima parte a zilei, evitandu-se aceasta procedura spre sfarsitul zilei.

Pentru a creste cu succes orhideele, trebuie ca temperatura, lumina si umiditatea sa fie mereu intr-o stransa legatura si valorile unui factor corelat in functie de celelalte. In caz de umiditate scazuta, temperaturile inalte sunt nocive plentelor si pot provoca ofilirea. Umiditatea ridicata, corelata cu temperaturile scazute, are ca efect putrezirea radacinilor.

Substratul si vasul

substrat-orhidee

Principalele functii ale substratului sunt de suport si de a asigura plantei umiditatea necesara sistemului radicular, nu de a oferi plantei substante nutritive.

Substratul de cultura trebuie sa fe cat mai poros, afanat, sa asigure un bun drenaj al apei, mai ales la speciile epifite, ale caror radacini necesita un grad mai mare de aerisire. Se utilizeaza, de regula, un amestec de 2-3 din urmatoarele materiale: scoarte, turba grosiera, radacini de ferigi, bucati mici de pluta, muschi, fibre de cocos, perlit.

Se recomanda utilizarea substraturillor gata preparate, ce se gasesc in comert.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
vas-orhidee

Vasul orhideelor epifite este de preferat sa fie transparent, deoarece radacinile acesteia au nevoie de lumina pentru efectuarea fotosintezei. Pentru o buna ventilare a radacinilor, este necesar ca vasul sa aiba suficiente orificii in partea de jos, astfel incat sa nu existe riscul ca apa sa stagneze.

Ingrijirea orhidee

Udarea plantelor

Substratul orhideelor nu trebuie sa fie nici foarte ud (saturat cu apa) dar nici foarte uscat. Majoritatea orhideelor prefera ca substratul sa se usuce intre doua udari, astfel, eliminam riscul acumularii apei in exces.

apa

Calitatea apei: se poate utiliza apa de la robinet, tinuta in prealabil 24 de ore intr-un vas deschis. Apa de ploaie, preferabil provenita dintr-o zona mai putin poluata, este foarte recomandata pentru udarea plantelor de interior. Indiferent de sursa de apa, aceasta se administreaza plantei atunci cand are temperatura camerei, pentru a feri planta de socuri termice.

Cand se uda: Administrarea apei se realizeaza in primele ore ale zilei, astfel incat substratul sa se poata zvanta pana seara. De preferat, a nu se uda plantele seara.

Plantele se uda o data la 10-12 zile iarna si la 7-8 zile vara dar, atentie, frecventa udarilor depinde foarte mult de conditiile de mediu ale plantei, de marimea ghiveciului si tipul substratului.

Un vas mai mic necesita administrarea apei mai des, pe cand un vas mai mare pastreaza umiditatea substratului mai mult timp, deci necesita udare mai rar.

Substratul format din scoarta se usuca mai usor decat cel din turba.

Temperatura camerei si curentii de aer influenteaza cat de repede se usuca substratul plantei, astfel, frecventa udarilor trebuie intotdeauna stabilita in functie de acestea.

Pentru a elimina orice nesiguranta in privinta momentului optim de udare, se poate verifica foarte usor umiditatea substratului. Aceasta se poate realiza cu degetul, la o adancime de 2-3 cm in substrat sau cu ajutorul unui creion. Daca se simte umed la atingere, planta nu necesita inca administrarea apei. Daca substratul este uscat, atunci este nevoie ca planta sa fie udata.

Mod udare orhidee

 • Udarea se face prin scufundarea vasului in apa, timp de 10-15 minute, pana se umecteaza tot substratul, dupa care se scurge toata apa din vas si din farfurioara, astfel incat radacinile sa nu stea in apa. La aplicarea acestei metode se are in vedere ca apa sa nu patrunda in centrul rozetei de frunze sau la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Daca apa stagneaza in aceste zone ale plantei, exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.
 • O alta metoda consta in turnarea apei in vas, pana cand aceasta curge in tavita. Dupa ce se scurge apa, tavita se goleste.

Fertilizare orhidee

Cand: Ca regula generala, se recomanda aplicarea saptamanala sau bilunara in perioada de crestere vegetativa (cand planta prezinta cresteri noi). Nu se aplica ingrasamnat in perioada de repaus a plantei.

Deasemenea, se stopeaza fertilizarea plantelor ce prezinta boli sau o stare de sanatate precara.

Cu ce: Se recomanda utilizarea ingrasamintelor create special pentru orhidee, disponibile in comert, ce contin azot, fosfor, potasiu si microelemente.

Spre toamna, se pot utiliza ingrasaminte cu cantitati mai mari de fosfor si potasiu, in vederea favorizarii cresterii radacinilor si a tijelor florale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

 Ce trebuie sa mai stim:

 •  Ingrasamintele se aplica in cantitatile specificate de producator si niciodata in cantitati mai mari, pentru a nu produce arsuri radacinilor.
 • O data pe luna, udati planta fara sa adaugati ingrasaminte, pentru a elimina excesul de saruri ramase in substrat in urma fertilizarilor. Este important a se realiza acest procedeu la orhidee pentru a proteja radacinile impotriva arsurilor.

Transplantare orhidee

Aceasta lucrare se realizeaza o data la 18-24 de luni si se efectueaza de regula primavara sau dupa ce florile au trecut. Nu se fac transplantari ale plantelor inflorite sau care urmeaza sa infloreasca deoarece exista riscul ca florile sa cada.

Transplantarea are ca scop inlocuirea substratului vechi cu unul nou si nu intotdeauna este nevoie de un vas mai mare. Daca planta prezinta radacinile inghesuite si se observa necesitatea inlocuirii ghiveciului, acesta nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel vechi. Daca se transplanteaza intr-un vas prea mare, planta va dezvolta partea vegetativa sau radiculara in detrimentul infloririi. Se recomanda ca noul substrat sa fie achizionat din comert, ca fiind special pentru orhidee.

transplantare

Pentru a realiza transplantarea, se scoate planta din vechiul ghiveci, se indeparteaza vechiul substrat in totalitate si se taie radacinile uscate sau afectate. In noul ghiveci, se pune o mana din noul substrat, se asaza planta astfel incat radacinile sa fie dispersate in intreg vasul si se completeaza spatiile dintre radacini cu substrat. Coletul plantei (portiunea de trecere dintre radacina si partea aeriana) trebuie sa fie deasupra substratului. Daca este necesara stabilizarea plantei, se pune un tutore.

Nu se aplica fertilizanti imediat dupa transplantare. Plantele se amplaseaza intr-un loc mai putin luminos si se pulverizeaza zilnic pe frunze.

Stimularea infloririi

Orhideele vor forma o noua tija florala daca beneficiaza de o perioada de repaus dupa ultima inflorire si de conditii de mediu corespunzatoare, enumerate si detaliate mai sus.

Pe scurt:

 • lumina:  orhideele necesita lumina naturala intensa insa nu prefera razele solare directe. Insuficienta luminii este unul din motivele pentru care uneori nu infloresc;
 • temperatura: este important ca planta sa beneficieze o perioada de diferente de 4-6°C intre zi si noapte pentru inducerea formarii tijei florale;
 • umiditatea: nici prea multa, nici prea putina. Evitati amplasarea plantelor langa surse de caldura si nu lasati apa sa balteasca la nivelul radacinilor;
 • fertilizarea: foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea unei plante sanatoase si viguroase;
 • vasul: de preferat, transparent, sa permita o foarte buna drenare a apei. Gaurile laterale asigura o buna ventilare a radacinilor.

Repaus + lumina + variatia temperaturii + fertilizare = Inflorire

Dupa inflorire, dupa caderea ultimei flori, se taie tija florala de la baza. Daca se doreste formarea de keiki, se taie tija astfel incat sa ramana 1-2 noduri.

Inmultire orhidee

inmultire-prin-keiki

Uneori, la nodurile tijei florale pot sa apara plantute, numite keiki, ce se vor detasa de planta mama si planta separat dupa ce formeaza cateva radacini. Pentru stimularea aparitiei de keiki, dupa trecerea florilor se taie tija florala deasupra a 1-2 noduri. Aceasta este principala metoda de inmultire a orhideelor epifite, disponibila crescatorilor amatori. La scara larga se utilizeaza inmultirea “in vitro”, realizata in laboratoare specializate.

Boli orhidee

Bacterioze

Erwinia spp.

erwinia-frunza

Simptomele acestei bacterioze se manifesta prin aparitia de pete cu aspect umed, de regula, inconjurate de zone ingalbenite. Bacteriile patrund usor in planta prin rani si se raspandesc cu rapiditate daca nu sunt luate masuri de protectie. Plantele de Phalaenopsis pot fi complet distruse in cateva zile. Unele specii pot prezenta tesutul scufundat, ca o adancitura, in zona petei umede.

Masuri de prevenire si combatere: Bacteriile prefera mediul umed si cald. In cazul aparitiei, zona afectata de indeparteaza cu ajutorul unui cutit dezinfectat, dupa care se aplica tratamente cu fungicide pe baza de cupru, atat plantei afectate cat si plantelor invecinate.

Pseudomonas spp.

Simptomele acestei boli apar pe suprafata frunzei sub forma de pete umede, ca niste umflaturi pline cu lichid, de culoare verde murdar.  Aceste pete se extind, se unesc si devin brune sau negricioase, adancite in tesutul frunzei.

La Phalaenopsis petele sunt inconjurate de zone galbene iar boala avanseaza rapid.

Masuri de prevenire si combatere: In cazul aparitiei, se reduce umiditatea si temperatura, se curata zona afectata si se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Impotriva bacteriozelor se aplica tratamente cu fungicide pe baza de cupru.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Micoze

Pythium spp, Phytophthora spp.

pythium

Simptomele pot sa apara pe toate organele plantei. De regula, apar pe partea inferioara a frunzelor sub forma de pete umede, maronii ce se inchid la culoare si devin negre purpurii. Uneori petele sunt insotite de o margine ingalbenita. Patogenul poate ataca radacinile, rizomii,  pseudobulbii si noile cresteri.  In conditii de umiditate, boala se raspandeste rapid.

Masuri de prevenire si combatere: Conditiile de umiditatea si temperatura ridicate favorizeaza aparitia si raspandirea bolii. In cazul unui atac puternic, planta se izoleaza de celelalte pentru a preveni imbolnavirea plantelor sanatoase. Inainte de aplicarea fungicidelor, se curata, pe cat posibil, zona afectata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fusarium spp.

fusarium

Acest patogen blocheaza vasele conducatoare ale plantei, provocand “insetarea” plantei, chiar daca aceasta beneficiaza de suficienta apa. Planta prezinta frunzele ingalbenite, deshidratate.

In caz de infectie puternica, acest patogen duce la moartea plantelor in decurs de cateva luni.

Masuri de prevenire si combatere: Prevenirea aparitiei acestui patogen se realizeaza printr-o igiena riguroasa. Se recomanda utilizarea uneltelor dezinfectate. In caz de aparitie a bolii, se pot efectua tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Rhizoctonia spp.

rhizoctonia

Este o boala a radacinilor ce apare in conditii de umiditate excesiva, drenaj slab al substratului. Daca nu este depistata si tratata la timp, aceasta boala duce la moartea plantei.

Radacinile sunt moi si umede si prezinta culoare inchisa iar frunzele sunt moi si lasate. Planta nu mai infloreste si da semne de uscare.

Masuri de prevenire si combatere:

Pentru prevenirea aparitiei bolii, se evita umiditatea in exces a substratului si se recomanda transplantarea periodica a plantelor. In caz de infectie, partile afectate ale radacinii se indeparteaza cu ajutorul unei unelte dezinfectate, planta se va transplanta intr-un substrat proaspat, urmand ca mai apoi sa se aplice un fungicid specific prin udare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Antracnoza – Colletotrichum spp.

antracnoza-orhidee

Aceasta boala afecteaza partile aeriene ale plantei. Simptomele pe frunze se pot manifesta prin brunificarea zonei de varf a acesteia sau de-a lungul frunzei, prin pete cenusii sau brune. Deasupra petelor se pot observa fructificatiile ciupercii sub forma de puncte negre.

Simptomele pe flori se manifesta sub forma de pete umede, negricioase, situate pe partea inferioara a petalelor si sepalelor.

Masuri de prevenire si combatere: Antracnoza apare in conditii de umiditate si temperatura ridicata si lumina slaba. In cazul aparitiei, in vederea impiedicarii avansarii bolii, se recomanda reducerea temperaturii si umiditatii, asigurarea luminii si ventilarii suficiente.

Se aplica tratamente cu fungicide specifice combaterii antracnozei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
cercospora

Cercospora spp.

Initial, infectia se manifesta sub forma unor pete galbene pe partea inferioara a frunzei ce se extind si pe partea superioara, urmate de pete necrotice, adancite, de culoare bruna negricioasa. Frunzele afectate cad prematur.

Masuri de prevenire si combatere: In cazul aparitiei bolii, se evita umiditatea la nivelul frunzelor si se asigura o buna ventilatie.

Se indeparteaza frunzele afectate si se aplica tratamente cu fungicide specifice combaterii cercosporiozei la plantele ornamentale.

Botrytis spp.

botrytis

Acest patogen ataca in special florile si se manifesta sub forma unor pete mici, brune la inceput. Petele se maresc
si pot cuprinde intreaga floare. In conditii de umiditate, deasupra petelor apare un puf cenusiu.

Masuri de prevenire si combatere: Florile afectate se indeparteaza, se evita umiditatea in exces si se asigura o buna ventilatie. Produse eficiente ce se pot aplica impotriva putregaiului cenusiu:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Virusuri

virus

Prezenta virusilor se manifesta pe frunze prin pete necrotice sau sub forma de cercuri, linii. Acelasi tip de simptome se manifesta si pe flori.

In cazul depistarii infectiei cu un virus, se recomanda distrugerea plantei in vederea impiedicarii raspandirii acestuia, avand in vedere ca nu exista tratament impotriva acestui patogen.

In vederea prevenirii aparitiei si raspandirii, se tin sub control daunatorii care asigura raspandirea virusurilor, precum afide, tripsi, musculita alba. La transplantare, se recomanda utilizarea vaselor noi sau dezinfectate si a substratului neutilizat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori orhidee

paduchi-testosi

Paduchi testosi – Coccus herperidum, Coccus longulus

Aceste insecte se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, in axila acestora, pe rizomi si pseudobulbi unde inteapa si se hranesc cu sucul celular.  In urma atacului, pe frunze apar pete clorotice, urmate de caderea prematura a frunzelor.

Masuri de prevenire si combatere: In cazul observarii unui numar mic de daunatori, acestia se pot indeparta cu ajutorul unui servetel. La atac sever, se aplica tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a favoriza penetrarea insecticidului prin scutul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchi lanosi – Pseudococcus, Planococcus

paduchi-lanosi

Ataca toate partile plantei dar se localizeaza in special pe tulpina si in zona de insertie a frunzelor pe tulpina. In urma atacului, frunzele prezinta zone ingalbenite, ce se inchid la culoare si cauzeaza caderea prematura. Acesti daunatori se pot observa cu ochiul liber.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu insecticide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a favoriza patrunderea insecticidului prin stratul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Afide

afide

Afidele se hranesc cu sucul celular din noile cresteri, boboci si flori. Pot compromite inflorirea prin provocarea caderii bobocilor si florilor. Pe organele atacate apare un lichid aderent, lipicios. Acest patogen trasmite boli si virusuri de la o planta la alta.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tripsi – Frankliniella Occidentalis

Sunt insecte mici, mai greu de observat cu ochiul liber, ce se hranesc cu sucul celular din flori, boboci si frunze. Bobocii afectati nu se mai deschid, florile preznta deformari si pete cu aspect umed. Frunzele au aspect albicios-argintiu, suprafata atacata prezinta mici adancituri. Tripsii transmit de asemenea boli si virusuri de la o planta la alta.

tripsi-orhidee

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Musculita alba de sera – Trialeurodes vaporariorum

musculita-alba-de-sera

La fel ca si afidele si tripsii, musculitele albe se localizeaza pe noile cresteri, boboci si flori. Prezenta lor se observa usor. Cand planta este miscata, acestea zboara.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Acarieni –Tetranychus urticae

acarieni

Acesti daunatori se observa mai greu cu ochiul liber, sunt foarte mici iar prezenta lor pe partea inferioara a frunzelor este insotita de o panza fina. Partea superioara a frunzelor prezinta suprafata de culoare argintie, usor lucioasa, cu mici adancituri ce se brunifica.

In sezonul cald, acesti daunatori dezvolta multe generatii iar pentru combaterea lor este nevoie de apliacarea mai multor tratamente, la intervale de 5-7 zile.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Limacsi si melci

Acesti daunatori nocturni se hranesc cu parti ale frunzelor, bobocilor, florilor sau chiar cu varful de crestere al plantei. Frunzele prezinta gauri atat in interior cat si pe margine. In urma deplasarii, acesti daunatori lasa o urma lucioasa, semn al prezentei lor.

Pentru combatere se pot indeparta manual sau se pot utiliza capcane constand intr-un vas cu margini joase in care se pune bere, atractant pentru melci si limacsi.

Orhidee – Dereglari fiziologice

Edemul

edem-orhidee

Apare in cazul excesului de apa absorbit in timpul zilei, in conditii de temperaturi ridicate, urmat in timpul noptii de temperaturi scazute. Apa este absorbita mai repede decat este pierduta prin transpiratie. Apa se acumuleaza in exces in celule, sub forma unor denivelari situate pe partea superioara sau inferioara a frunzelor, pe tulpini sau flori.

Temperaturi scazute si inghet

In cazul temperaturilor prea scazute planta este mai predispusa la imbolnavire, creste greu si poate prezenta simptome de leziuni adancite pe suprafata frunzelor. Tesuturile prezinta un aspect translucid, apos, urmat de brunificare.

Orhidee – Arsuri solare

Plantele sunt predispuse la aparitia arsurilor solare in special primavara, cand sunt mutate in exterior. Lumina puternica si razele solare directe cauzeaza aparitia de pete negricioase sau brune iar in timp tesutul se subtiaza ca urmare a distrugerii celulelor.

arsuri-solare

Fertilizare in exces

In cazul administrarii fertilizantilor solubili, se recomanda administrarea unei solutii diluate (la ¼ sau 1/8 din doza recomandata) pentru a preveni aparitia arsurilor.

fertilizare-in-exces

Administrarea indelungata sau in exces  a fertilizantilor duce la acumularea sarurilor sub forma unui praf albicios pe substratul sau vasului plantei. Aceste depozite de saruri afecteaza planta si pot duce chiar la moartea acesteia.

Varfurile radacinilor prezinta arsuri si este stopata cresterea altora noi. Daca nu sunt luate masuri, pot sa apara arsuri ale varfurilor frunzelor.

Pentru prevenirea acumularii de saruri se recomanda  administrarea de apa fara ingrasamant o data pe luna in vederea spalarii substratului.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
pini-sfaturi-ingrijire
Pin
Leandru
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Calathea
Gazon - peluze
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
anthurium-informatii-ingrijire
Anthurium
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Cactusi
salcam-sfaturi-ingrijire
Salcam
Cires
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Orhidee
lonicera-sfaturi-ingrijire
Lonicera
tei-sfaturi-ingrijire
Tei

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Orhidee, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile