Mana mazarii, Peronospora pisi este intalnita frecvent in culturile de mazare, in perioadele umede ale anului, mai ales pe plantele tinere, inregistrandu-se pierderi de recolta de 10-20%.
Simptome
Mana mazarii este prezenta pe toate organele plantelor, frunze, stipele, tulpini si pastai. Simptomele caracteristice sunt cele de pe frunze si stipele. Pe acestea apar pete galbene-untdelemnii (fara contur precis), in dreptul carora pe fata inferioara se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Zonele patate se necrozeaza si se usuca, iar pe pastai se constata patrunderea agentului in boabe.
Agentul patogen este Peronospora pisi. Se raspandeste in cursul perioadei de vegetatie, prin sporii ce apar pe miceliile cenusiu-violacei. Infectiile secundare pot avea loc de mai multe ori pe an, in functie de temperatura si de precipitatiile care favorizeaza infectia.
Prevenire si combatere
Ca masuri preventive se recomanda un asolament la 4 ani, folosirea de samanta sanatoasa, ingroparea resturilor atacate si semanarea de soiuri rezistente. Pentru o a avea mai multa siguranta se recomanda tratarea semintelor cu fungicide specifice.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.