Mana mazarii (Peronospora pisi) – identificare si combatere

Mana mazare

Mana mazarii, Peronospora pisi este intalnita frecvent in culturile de mazare, in perioadele umede ale anului, mai ales pe plantele tinere, inregistrandu-se pierderi de recolta de 10-20%.

  
Simptome

Mana mazarii este prezenta pe toate organele plantelor, frunze, stipele, tulpini si pastai. Simptomele caracteristice sunt cele de pe frunze si stipele. Pe acestea apar pete galbene-untdelemnii (fara contur precis), in dreptul carora pe fata inferioara se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Zonele patate se necrozeaza si se usuca, iar pe pastai se constata patrunderea agentului in boabe.
Agentul patogen este Peronospora pisi. Se raspandeste in cursul perioadei de vegetatie, prin sporii ce apar pe miceliile cenusiu-violacei. Infectiile secundare pot avea loc de mai multe ori pe an, in functie de temperatura si de precipitatiile care favorizeaza infectia.


Prevenire si combatere

Ca masuri preventive se recomanda un asolament la 4 ani, folosirea de samanta sanatoasa, ingroparea resturilor atacate si semanarea de soiuri rezistente. Pentru o a avea mai multa siguranta se recomanda tratarea semintelor cu fungicide specifice. 

In timpul perioadei de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Mana mazare
Mana mazarii (Peronospora pisi) – identificare si combatere
Mana mazarii (Peronospora pisi) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile