Paianjeni

1. Paianjenul brun al pomilor – Bryobria rubrioculus

Raspandire. Paianjenul brun al pomilor are o raspandire foarte larga, fiind semnalat in majoritatea tarilor europene, America de Nord, nordul Africii, Asia Mica, Japonia, Australia, Noua Zeelanda. In tara noastra se intalneste atat in zonele de campie, cat si in Podisul Transilvaniei si regiunile premontane.

Descriere. Adultul are corpul oval, usor turtit dorsoventral, cu marginile mai putin ridicate, de 0.6-0.8 mm lungime, de culoare brun-caramizie. Culoarea poate varia in functie de conditiile de hranire. Larva, imediat dupa ecloziune, are culoarea rosie-caramizie, iar mai tarziu devine verzuie sau bruna, de 0.2 mm lungime.

Paianjenul brun este specie care traieste in toate stadiile de dezvoltare pe pomii fructiferi. Nu este migratoare catre alte grupe de plante.

Biologie si ecologie. In evolutia stadiilor s-au esalonat cate 6 generatii anuale. Ierneaza in stadiu de ou pe ramuri, in jurul mugurilor, sau in crapaturile scoartei pomilor. Femela depune 10-30 oua. Eclozarea larvelor are loc dupa realizarea pragului inferior de 7º C. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor martie-mai. Larvele apar la inceputul dezmuguritului. Apoi, se raspandesc in coroana pomilor si se localizeaza pe ramuri, lastari si pe fara inferioara a frunzelor. Dezvoltarea stadiului larvar dureaza 10-25 zile, iar dupa parcurgerea stadiilor larvare devin femele adulte. Generatia a doua se dezvolta in cursul lunilor mai si iunie. A treia in iunie-iulie, a patra in iulie, generatia a cincea in august. In august-septembrie se dezvolta cea de-a sasea generatie, ale carei oua raman sa hiberneze.

Plante atacate si daune. Atacul paianjenului brun al pomilor a fost constatat la urmatoarele specii pomicole: mar, par, gutui, migdal, corcodus, prun, cais, cires, visin, piersic etc. Se hraneste cu frunzele plantelor, care sub influenta intepaturilor succesive se decoloreaza si se usuca. Simptomele atacului variaza in functie de momentul perioadei de vegetatie considerat. La inceput, pe frunze apar pete mici, de culoare alba-bruna, fara o delimitare bine conturata. Atacul se localizeaza in special la baza si de-a lungul nervurilor principale.

Combatere. In perioada de repaus vegetativ se recomanda efectuarea tratamentelor cu un ulei horticol. In timpul perioadei de vegetatie se aplica produse specifice.

2. Paianjenul rosu comun – Tetranychus urticae

Raspandire. Painajenul rosu comun este intalnit pe toate continentele. Este considerata una dintre cele mai raspandite specii de daunatori din agricultura. La noi in tara este raspandit in toate zonele de vegetatie, fiind gasit in stare activa pe cele mai importante culturi si in buruieni, incepand din lunile martie-aprilie pana toamna tarziu, la sfarsitul lunii noiembrie. De asemenea, este prezenta pe toate culturile de plante ornamentale sau de legume cultivate in sere, solarii si rasadnite, intalnita frecvent in podgoriile si livezile din Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.

Descriere. Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0.36-0.53 mm lungime, de culoare variabila, de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corp piriform de 0.22-0.35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are forma elipsoidala, de culoare galben-palid sau verde-galbui si se diferentiaza de celelalte stadii active prin prezenta a numai trei perechi de picioare. Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos. Pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbenaportocalie.

Ierneaza in stadiu de adult sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau sub buruienile uscate, in stratul superficial al solului etc.

Biologie si ecologie. Prezinta 6-10 generatii pe an. Din ouale fecundate iau nastere femele si masculi. Din cele nefecundate, rezulta numai masculi. Femelele hibernante apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, odata cu pornirea in vegetatie. Femelele depun ouale intr-un paienjenis de fire matasoase, in mod normal, pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor.

Plante atacate si daune. Specie polifaga care ataca peste 90 specii de plante, cultivate si spontane. Ca urmare a atacului, pe frunze apar la inceput pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Decolorarea incepe de la la baza limbului foliar, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata foliara. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri. Acestea, uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor, o coacere prematura a fructelor, avand ca efect cresterea si scaderea continutului de zahar.

Combatere. Primul tratament se executa primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor cu produse specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Monica S.
  14 ianuarie 2021
  Buna ziua, Am mai multe probleme cu plantele din apartamentul meu: - muscatele au facut niste omizi verzi care le mananca frunzele - atasat poza Muscate 1. Am gasit pe pervaz niste bilute mici... sunt cumva ouale acestor omizi - poza Muscate 2? Cu ce le pot trata? - am un trandafir care face paienjeni mici. Cu ce il pot trata? - la unele din orhidee le-au cazut destul de multe frunze si din locul de unde au cazut se vede o seva gelatinoasa verde - poza Orhidee 1. In poza atasata - Orhidee 2- se vede ca pe langa frunzele cazute tulpina s-a innegrit. Cu ce o pot trata? - am vazut la cateva flori niste purici verzi - poza Alte flori. Cu ce le pot trata? Astept recomandarile dumneavoastra pentru a putea apoi sa plasez o comanda. Multumesc frumos,
  1
  1
  Bogdan A.
  16 octombrie 2020
  Buna ziua, Detin un lamai de apartament care a dezvoltat, ceea ce am dedus, paianjeni comuni. Pe frunze si incheieturi se afla panze de paianjeni foarte fine, plus bobite albe (larve?) pe spatele frunzelor. Am nevoie de sfatul si indrumarea dumneavoastra avand in vedere ca nu este vorba de tratarea unei culturi, ci de o singura planta de apartament. Am atasat 2 poze cu dovada infectiei. Am aflat ca ar utile pesticide de felul Milbeknok EC, Nisorun WP, Wertimec EC dar nu cunosc daca ar cauza mai mult rau decat bine. Ma puteti indruma va rog spre un produs potrivit? Multumesc,
  0
  1
  Marina Pohilenco
  17 septembrie 2020
  Buna ziua, atasez poze la hortensia afectata, care ar fi cauza si cum o pot trata! Multumesc
  0
  5

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile