Musculita alba de sera- Trialeurodes vaporariorum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Musculita alba de sera- Trialeurodes vaporariorum

Raspandire: Specie intalnita frecvent pe toate continentele. In tara noastra este intalnita in conditiile de sera si camp.

adult 1 adult + larva
Descriere: Adultul prezinta corpul alungit, alb-galbui, acoperit de o secretie ceroasa alba pulverulenta. Aripile sunt bine dezvoltate si cu nervatiune redusa. Dimensiunile corpului ating 1.1-1.3 mm.
Oul este fusiform, cu diametrul de 0.22-0.24 mm, prevazut cu un pedicel scurt, la depunere fiind de culoare alb-galbui, iar dupa doua zile devine negru-violet cu reflexe metalice.
Larva neonata are forma ovala, de culoare galbena-palid, cu ochii rosii. In ultimul stadiu de dezvoltare, denumit “pupariu”, corpul acesteia este oval, turtit dorso-ventral si acoperit de o secretie ceroasa, alba.
Biologie si ecologie: Daunatorul se dezvolta in conditii de sera in tot cursul anului, iar in camp numai in perioada de vegetatie. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Dupa 2-3 zile de la aparitie femela incepe depunerea pontei.
Oualele sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, grupate in cerc sau izolat. Fiecare ponta este alcatuita in 10-50 oua, numarul total depus de o femela este de 100-500. Incubatia in conditii de sera, la temperatura medie de 20-23º C dureaza 10-30 zile, dupa care apar larvele.
Durata ciclului de dezvoltare este de 4-6 saptamani in sera si 7-8 saptamani in camp.

planta atacata 1   planta atacata 3
Plante atacate si mod de daunare: Prezinta o polifagie accentuata, atacand un numar mare de plante cultivate (in sera si camp) si spontane.
Pagube importante se inregistreaza la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din tesuturi. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.
Pe langa actiunea directa a daunatorului asupra plantei prin hranire, se adauga si cea cauzata de dejectiile zaharoase eliminate care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genurile Alternaria, Fusarium, Penicillium, care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor, producand uscarea prematura a foliajului cu consecinte negative asupra productiei.
Combatere: Distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii, inainte de plantarea rasadurilor, dezinsectia schelelor serelor si a solului previne atacul acestui daunator.
La atacuri puternice se recomanda aplicare de produse chimice de combatere, repetate, folosind alternativ unul din produsele Movento 100 SC (7.5 ml / 10 l apa), Confidor Energy (1.3 l/ha), Decis Mega (0.05%).

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

32 de comentarii la “Musculita alba de sera- Trialeurodes vaporariorum

 1. Buna ziua,
  Va rog sa-mi recomandati produsele cele mai eficiente pentru combaterea musculitei la flori, am folosit Mospilan si Decis dar reapar. De asemenea, un produs eficient pt. combaterea manei trandafirilor de gradina.
  Daca-mi puteti oferi si adresele unor furnizori de incredere , va multumesc anticipat.

  B.Cofaru

 2. Desi suntem abia la inceput de sezon, gradina mea e plina de musculita alba. Eu banuiesc ca a ramas din vara trecuta cand am gasit-o pana si pe trandafiri. Acum, vad ca mai ales Aquilegia este atacata. Asta si pentru ca e cea ai frunzoasa. O sa incerc schema de tratament de mai sus. Multumesc!

 3. Buna ziua.Am o plantatie de varza alba si conopida iar toata plantatia este invadata de musculita alba.Am stropit cu Nurel,Confidor,Faster,Novadin,Actara si nu a avut nici-un efect.Ce-mi recomandati pentru a scapa de aceste musculite albe.Tin sa reamintesc ca plantatia este de camp.
  Multumesc anticipat!

 4. Buna ziua, am niste rasaduri de rosii si brocoli care sunt cotropite complet de muste albe, cum pot proceda? Plantele sunt foarte mici si imi este teama sa nu le stropesc prea mult sau cu insecticide neadecvate, sa se usuce sau sa compromit legumele – sa le imbib in chimicale. Va multumesc!

 5. Pentru a combate musculita alba este nevoie sa stropiti cu insecticid planta iar apoi trebuie sa acoperiti planta cu un recipient pentru ca musculitele albe sa moara de gazul produs in recipient.

 6. Am citit toate povestile de combatere a musculitei albe de sera. Sunt tratamente “hexifarma”. Inainte de 1989 exista un insecticid eficient. Exista vreunul in prezent ?

 7. Cu tratamentul prescris, am realizat o crescatorie de musculite albe de toata frumusetea.
  Data viitoare va invit sa vedeti, va platesc de zece ori tratamentul, dar sa- rezolvati d-stra.

  • Mai exact, care dintre solutiile recomandate ati folosit si in ce concentratie? La ce interval a fost aplicat tratamentul? Unde este prezenta infestarea si care este suprafata? Ati aplicat solutia doar pe plante?

 8. Pt combaterea eficienta in camp (1hectar) a musculiței la varza ce se recomanda?am incercat fury însă sunt omorate doar musculițele mature cred, după 2-3 zile reapar in numar extrem de mare.

 9. Pt combaterea eficienta in camp (1hectar) a musculiței la varza ce se recomanda?am incercat fury însă sunt omorate doar musculițele mature cred, după 2-3 zile reapar in numar extrem de mare.

  • Mai exact, ce solutii ati aplicat, in ce doza si la ce interval de timp? Ce cultura este atacata?

  • Mai exact, ce solutii ati aplicat, in ce doza si la ce interval de timp? Ce cultura este atacata?

 10. Musculita alba mi-a inundat toata gradina. ( zmeura -tulpinile sunt acoperite in proportie de 80%, iarba dintre pomii fructiferi, florile )
  Am aplicat 4 tratamente la interval de 1-2 saptamani, cu Actara si Mospilan.

  Ce masuri de combatere pot aplica in luna noiembrie, pentru a salva gradina in anul urmator

 11. Musculita alba mi-a inundat toata gradina. ( zmeura -tulpinile sunt acoperite in proportie de 80%, iarba dintre pomii fructiferi, florile )
  Am aplicat 4 tratamente la interval de 1-2 saptamani, cu Actara si Mospilan.

  Ce masuri de combatere pot aplica in luna noiembrie, pentru a salva gradina in anul urmator

 12. Buna ziua.P florile de hibiscus am niste musculite albe,dar nu le vad miscandu-se dara aparut pe toat cele trei flori si am mai vazut si pe alte flori.Incasa.Ce pot sa fac sa nu fie nici daunator pentru familie.dar sa-mi pot salva florile?Va multumesc.

 13. Buna ziua.P florile de hibiscus am niste musculite albe,dar nu le vad miscandu-se dara aparut pe toat cele trei flori si am mai vazut si pe alte flori.Incasa.Ce pot sa fac sa nu fie nici daunator pentru familie.dar sa-mi pot salva florile?Va multumesc.

Alătură-te discuției:

*