Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) – identificare si combatere

musculita-alba-identificare-combatere

Musculita alba, Trialeurodes vaporariorum este o specie polifaga, intalnita pe toate continentele, la majoritatea plantelor de cultura. In tara noastra este intalnita, cu precadere, in conditiile de sera dar si in camp.

Adultul prezinta corpul alungit, alb-galbui, acoperit de o secretie ceroasa alba, pulverulenta. Aripile sunt bine dezvoltate si cu nervatiune redusa. Dimensiunile corpului ating 1,1-1,3 mm. Oul este fusiform, cu diametrul de 0,22-0,24 mm, prevazut cu un pedicel scurt, la depunere fiind de culoare alb-galbui, iar dupa doua zile devine negru-violet, cu reflexe metalice. Larva neonata are forma ovala, de culoare galben-palid, cu ochii rosii. In ultimul stadiu de dezvoltare, denumit „pupariu”, corpul acesteia este oval, turtit dorso-ventral si acoperit de o secretie ceroasa, alba.

Biologie si ecologie – Musculita alba

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera pe tot parcursul anului, iar in camp numai in perioada calda. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Dupa 2-3 zile de la aparitie, femela incepe depunerea pontei. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, grupate in cerc sau izolat. Fiecare ponta este alcatuita in 10-50 oua, numarul total depus de o femela fiind de 100-500. Incubatia in conditii de sera, la temperatura medie de 20-23ºC dureaza 10-30 zile, dupa care apar larvele. Durata ciclului de dezvoltare este de 4-6 saptamani in sera si 7-8 saptamani in camp.

Plante atacate si mod de daunare

Prezinta o polifagie accentuata, atacand un numar mare de plante cultivate (in sera si camp) si spontane. Pagube importante se inregistreaza la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din tesuturi. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Pe langa actiunea directa a daunatorului asupra plantei prin hranire, se adauga si cea cauzata de dejectiile zaharoase eliminate ce favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genul Capnodium, care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor, producand uscarea prematura a foliajului, cu consecinte negative asupra productiei.

Combatere

Distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii, inainte de plantarea rasadurilor, dezinsectia schelelor serelor si a solului previne atacul acestui daunator. La atacuri puternice se recomanda aplicarea insecticidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, pentru monitorizare, se recomanda utilizarea capcanelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile