Fainarea sfeclei – Erysiphe betae

Fainarea sfeclei, Erysiphe betae a fost semnalata pentru prima data in Romania in anul 1954, iar de atunci produce pagube insemnate in cultura.

  
Simptome – Fainarea sfeclei. Boala poate fi recunoscuta usor datorita miceliului albicios, fin care poate acoperi toata frunza. Miceliul devine alb pulverulent datorita sporilor, apoi cenusiu datorita fructificatiilor sexuate, care sunt negre. Sub pasla miceliana, tesuturile parazitate se ingalbenesc, iar frunzele se brunifica si se usuca prematur. Boala este observata mai intai pe frunzele plantelor din culturile pentru seminte si la interval de 1-2 saptamani se va observa si pe sfecla din anul I. Perioadele cu temperaturi ridicate si umiditate scazuta, determina o vestejire usoara a foliajului, conditie favorabila pentru instalarea atacului ciupercii.


Agentul patogen este Erysiphe betae. Ciuperca este raspandita in perioada de vegetatie prin spori, care germineaza usor la suprafata frunzelor usor vestejite. De la un an la altul ciuperca rezista prin fructificatiile de rezistenta ramase pe resturile vegetale.


Prevenire si combatere. Boala se observa de obicei spre toamna pe frunzele mai batrane cu vitalitate scazuta si pe frunzele sfeclei pentru samanta. In timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor efectua tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Discutii din comunitate

author-avatar
Novacovschi Mariana
16 septembrie 2018
tratamente musculita alba la tomate in solar
Este al treilea an in care rosiile din solar mi-au fost distruse de musculita alba. Odata instalate orice tratament este cu efect sporadic. Acum fiind toamna ce tratament ar trebui sa fac pentru a preintampina aparitia musculitei in anul urmator. Precizez ca am observat prezenta musculitei de prin luna august si pe toate plantele din gradina. M-ar interesa deci o schema de tratament preventiv si de intretinere a legumelor in anul urmator. Cu multumiri anticipate
author-avatar
Andrei K.
16 octombrie 2020
Dezinfectie sol gradina si livada
Bună ziua, As dori sa știm ce soluție am putea folosi pentru dezinfecția pământului în gradina cu legume ( am avut multe boli la tomate) și în livada de meri - au apărut în partea de jos la scoarța viermi ( cred ca sunt sfredel). Multumesc anticipat.
author-avatar
Irina I
3 septembrie 2020
eliminare musculite negre si musculite albe de pe legume
Buna ziua, Am cultivat in balcon cateva fire de castraveti, rosii, capsuni, fragute si un afin. Ce produse as putea folosi pentru a scapa de musculitele albe (am atasat o poza, nu stiu daca le-am identificat bine) si negre care au aparut la plante sau in pamant, astfel incat sa fie compatibile cu toate culturile pe care le am. De asemenea, daca s-ar putea sa fie compatibile si cu cultura bio, avand in vedere ca produsele le consuma copiii. Va mai rog sa ma sfatuiti ce tratament sa aplic pamantului la desfiintarea acestor culturi si inainte de infiintarea unora noi, astfel incat sa nu mai apara tot felul de gazulite daunatoare. Pana acum nu am facut nici un astfel de tratament fitosanitar. Multumesc!

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile