Fainarea sfeclei – Erysiphe betae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Fainarea sfeclei – Erysiphe betae

Boala a fost semnalata pentru prima data in Romania in anul 1954, iar de atunci produce pagube insemnate in cultura.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Boala poate fi recunoscuta usor datorita miceliului albicios, fin care poate acoperi toata frunza. Miceliul devine alb pulverulent datorita sporilor, apoi cenusiu datorita fructificatiilor sexuate, care sunt negre. Sub pasla miceliana, tesuturile parazitate se ingalbenesc, iar frunzele se brunifica si se usuca prematur.
Boala este observata mai intai pe frunzele plantelor din culturile pentru seminte si la interval de 1-2 saptamani se va observa si pe sfecla din anul I. Perioadele cu temperaturi ridicate si umiditate scazuta, determina o vestejire usoara a foliajului, conditie favorabila pentru instalarea atacului ciupercii.
Agentul patogen: Erysiphe betae, ciuperca este raspandita in perioada de vegetatie prin spori, care germineaza usor la suprafata frunzelor usor vestejite.
De la un an la altul ciuperca rezista prin fructificatiile de rezistenta ramase pe resturile vegetale.
Prevenire si combatere: Boala se observa de obicei spre toamna pe frunzele mai batrane cu vitalitate scazuta si pe frunzele sfeclei pentru samanta. In timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor face stropiri cu Thiovit Jet (5 kg/ha), Score 250 EC (3 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor