Fainarea morcovului, pastarnacului si mararului – Erysiphe umbeliferarum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Fainarea morcovului, pastarnacului si mararului – Erysiphe umbeliferarum

Fainarea plantelor din familia Umbelliferae este cunoscuta in toata Europa, la noi in tara a fost semnalata in anul 1924 pe pastarnac, iar in 1933 pe morcov. Atacul pe marar a fost semnalat mai tarziu.

plante-atacate  plante-atacate-1
Simptome: Pe frunzele plantelor apare un miceliu alb ce cu timpul devine prafos. Sub acest invelis, tesuturile se ingalbenesc si se usuca. In culturile pentru seminte se observa atacul si pe tulpini.
La sfarsitul vegetatiei miceliul isi schimba culoarea devenind cenusiu datorita unor puncte mici negre, reprezentate de fructificatiile ciupercii. Se inregistreaza pagube mari, mai ales in culturile din zonele calde si secetoase ale tarii.
Agentul patogen: Erysiphe umbeliferarum, ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii ce germineaza usor pe frunzele ce transpira abundent, iar de la un an la altul rezista prin fructificatiile de rezistenta ce ierneaza pe resturile de plante atacate.
Prevenire si combatere: Se recomanda respectarea desimii la semanat, ingrasarea cu doze moderate de azot, araturi adanci si un asolament de 3-4 ani.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicidele Thiovit Jet (4 kg/ha), Shavit F 72 WP (2 kg/ ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor