Fainarea morcovului, pastarnacului si mararului – Erysiphe umbeliferarum

Fainarea morcovului, pastarnacului si mararului – Erysiphe umbeliferarum Comunitatea Botanistii

Fainarea morcovului, pastarnacului si mararului, Erysiphe umbeliferarum este cunoscuta in toata Europa, la noi in tara a fost semnalata in anul 1924 pe pastarnac, iar in 1933 pe morcov. Atacul pe marar a fost semnalat mai tarziu.

  
Simptome. Pe frunzele plantelor apare un miceliu alb ce cu timpul devine prafos. Sub acest invelis, tesuturile se ingalbenesc si se usuca. In culturile pentru seminte se observa atacul si pe tulpini.
La sfarsitul vegetatiei miceliul isi schimba culoarea devenind cenusiu datorita unor puncte mici negre, reprezentate de fructificatiile ciupercii. Se inregistreaza pagube mari, mai ales in culturile din zonele calde si secetoase ale tarii.


Agentul patogen. Erysiphe umbeliferarum, ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii ce germineaza usor pe frunzele ce transpira abundent, iar de la un an la altul rezista prin fructificatiile de rezistenta ce ierneaza pe resturile de plante atacate.


Prevenire si combatere. Se recomanda respectarea desimii la semanat, administrarea de doze moderate de azot, araturi adanci si un asolament de 3-4 ani. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Mihai
  7 iulie 2020
  plantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce Comunitatea Botanistiiplantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce Comunitatea Botanistiiplantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce Comunitatea Botanistiiplantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Am pe balcon mai multe plante (iedera, trandafiri, clematida, vinetica parfumata) si cateva legume (rosii, rosii cherry, patrunjel cret). De ceva timp toate plantele mele au inceput sa se usuce incepand de la baza in sus. Am observat ca multe dintre ele sunt pline de musculite negre si as dori sa stiu cu ce le pot indeparta. In afara de aceste musculite am observat pe spatele frunzelor de la rosii alte insecte mici albe care au decolorat frunza. Nu stiu cu ce pot sa scap nici de acestea.Trandafirii au inceput sa inboboceasca apoi bobocii s-au uscat si plantele au inceput sa se usuce de la baza in sus. Am observat ca iedera a patit exact ce a patit si anul trecut dupa jumatatea verii, adica frunzele incep sa se pateze si sa se usuce. Adaug si foto. As dori sa stiu ce este de facut si care este motivul pentru care toate plantele incep sa se usuce. Multumesc.
  0
  7
  Trimite
  Irina
  17 august 2020
  patrunjel in ghiveci – creste foarte greu Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, patrunjelul nu creste sau creste foarte greu. In ghiveci 2 radacini sunt inca verzi, dar nu cresc, iar radacina mica se chinuie, e mai mult uscata. Da tot timpul noi frunze, dar cand ajung de mica inaltime, ca cele uscate din poza, se usuca.
  1
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile