Fainarea morcovului, pastarnacului si mararului, Erysiphe umbeliferarum este cunoscuta in toata Europa, la noi in tara a fost semnalata in anul 1924 pe pastarnac, iar in 1933 pe morcov. Atacul pe marar a fost semnalat mai tarziu.
Simptome
Pe frunzele plantelor apare un miceliu alb ce cu timpul devine prafos. Sub acest invelis, tesuturile se ingalbenesc si se usuca. In culturile pentru seminte se observa atacul si pe tulpini.
La sfarsitul vegetatiei miceliul isi schimba culoarea devenind cenusiu datorita unor puncte mici negre, reprezentate de fructificatiile ciupercii. Se inregistreaza pagube mari, mai ales in culturile din zonele calde si secetoase ale tarii.
Agentul patogen
Erysiphe umbeliferarum, ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii ce germineaza usor pe frunzele ce transpira abundent, iar de la un an la altul rezista prin fructificatiile de rezistenta ce ierneaza pe resturile de plante atacate.
Prevenire si combatere
Se recomanda respectarea desimii la semanat, administrarea de doze moderate de azot, araturi adanci si un asolament de 3-4 ani. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.