Vezi 7 fire de răspunsuri
  • Mihai
   7 iulie 2020

   plantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce

   Buna ziua,
   Am pe balcon mai multe plante (iedera, trandafiri, clematida, vinetica parfumata) si cateva legume (rosii, rosii cherry, patrunjel cret). De ceva timp toate plantele mele au inceput sa se usuce incepand de la baza in sus. Am observat ca multe dintre ele sunt pline de musculite negre si as dori sa stiu cu ce le pot indeparta. In afara de aceste musculite am observat pe spatele frunzelor de la rosii alte insecte mici albe care au decolorat frunza. Nu stiu cu ce pot sa scap nici de acestea.Trandafirii au inceput sa inboboceasca apoi bobocii s-au uscat si plantele au inceput sa se usuce de la baza in sus. Am observat ca iedera a patit exact ce a patit si anul trecut dupa jumatatea verii, adica frunzele incep sa se pateze si sa se usuce. Adaug si foto. As dori sa stiu ce este de facut si care este motivul pentru care toate plantele incep sa se usuce. Multumesc.

   #72469

   7 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   7 iulie 2020

   Buna ziua, va rugam sa ne oferiti cateva detalii despre conditiile de ingrijire a plantelor si sa atasati mai multe fotografii cu toate plantele afectate. Unde sunt amplasate (lumina/umbra)? Cat de des le udati? Ati aplicat pana acum tratamente/ingrasamant? Cand au aparut, mai exact, simptomele?

  • mihai
   7 iulie 2020

   Plantele sunt amplasate la marginea balconului. Pe timpul zilei pana la ora 15 au umbra iar dupa ora 15 au soare pana la apus. Le ud in general la 2-3 zile cu exceptia rosilor si clematidei pe care le ud zilnic sau cel tarziu la 2 zile. Am aplicat pana acum sare amara si rozormin pe rosii la radacina pana sa le dea florile. Pe restul plantelor am aplicat doar foarte rar. In afara acestea doua am mai diluat dithane impreuna cu topsin si le-am mai stropit frunzele din cand in cand exceptand rosiile, salata si patrunjelul pe care le-am stropit doar de doua ori. pe rosii, salata si patrunjel am aplicat sara amara + bionat plus de cateva ori prin stropirea frunzelor. Simpotomele au aparut in urma cu mai bine de o luna de zile. Nu la toate o data, ci treptat la fiecare dintre ele. Totusi iedera, trandafirii si clematis au avut aceste simptome si anul trecut. Dar de fiecare daca cand au aparut, le-am taiat de la baza(mai putin iedera) si apoi ele au crescut din nou fara nicio problema sau urma si apoi cand au fost gata sa infloreasca sa imboboceasca s-a intamplat acest lucru. Totusi anul acesta am plantat si vinetica parfumata, degetel si lavanda + o planta agatatoare pe care am luat-o de afara. Ghivece noi, pamant nou…aceasi problema.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   7 iulie 2020

   Buna ziua, simptomele pe care le prezinta plantele sunt cel mai probabil arsuri cauzate de un exces de saruri in plante, dat fiind tratamentele aplicate cu Sare Amara. In general, acest produs se administreaza de maxim 2 ori in decursul unui sezon de vegetatie, in conditii de temperaturi moderate. Momentan, puteti elimina frunzele/partile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni, iar pentru a stimula regenerarea plantelor, puteti aplica foliar un fertilizant precum: Terra Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 100 ml), 25 ml/10 L apa. Se pot administra 2-3 tratamente la interval de 14 zile. Pe viitor, se recomanda fertilizarea rationala a plantelor cu ingrasaminte specifice, respectand sfaturile de aplicare recomandate.

  • mihai
   7 iulie 2020

   Multumec pentru raspuns. Totusi nu mi-ati spus cu ce ar trebui sa stropesc plantele sau ce este de facut pentru a scapa de musculitele negre din ghiveci si deasemenea cum scap de insecta alba de pe spatele frunzelor de rosii. Am atasat poze! Si inca o intrebare…cum sa folosesc dithane si topsin? Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   7 iulie 2020

   Buna ziua, trebuie sa stiti ca musculitele respective se dezvolta in conditii de umiditate ridicata a solului. Pentru a le combate, ar trebui sa lasati pamantul din ghiveci sa se usuce intre udari, si sa aplicati 1-2 tratamente cu un insecticid precum Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ), 5 ml/10 L apa. De asemenea, acestea pot fi capturate cu ajutorul unei capcane pentru insecte, ca de exemplu Impact yellow (Impact – yellow adeziv insecte). Pentru a evita crearea unei umiditati excesive in substrat, se recomanda administrarea unor cantitati moderate de apa, la intervale mai lungi de timp, pentru a permite solului sa se usuce intre udari, iar transportul oxigenului la nivelul radacinilor sa se efectueze cu usurinta.
   Fungicidul Dithane se dizolva in doza de 20 g/10 L de apa, iar solutia se aplica prin pulverizare pe frunze, in plus, fungicidul Topsin se dizolva in doza de 10 g/10 L de apa si poate fi aplicat prin pulverizare foliara sau prin udare la radacina. Acestea sunt substante ce actioneaza impotriva bolilor plantelor, iar daca doriti, se pot aplica preventiv 2-3 tratamente, alternand produsele intre ele, la un interval de 10-14 zile.

  • mihai
   7 iulie 2020

   multumesc. si aceasta insecta de pe spatele frunzelor rosiilor cum o combat? insecta alba din poza atasata. Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   7 iulie 2020

   Este indicata aplicarea insecticidului cu spectru larg Mavrik, mentionat mai sus.

Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

plantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce Comunitatea Botanistii
Legume
Legume

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Radu
  3 septembrie 2021
  Cum sa previn distrugerea rosiilor? Comunitatea BotanistiiCum sa previn distrugerea rosiilor? Comunitatea BotanistiiCum sa previn distrugerea rosiilor? Comunitatea BotanistiiCum sa previn distrugerea rosiilor? Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Am crescut tomate (hobby) in gradina, neacoperite. Le-am tratat in primavara cu Ridimil gold si cropmax, vreo 3 stropiri (pana m-a prins nevasta) in fazele de crestere pana la aparitia rodului. Au mers f bine, s-a copt prima transa de rosii care au fost perfecte, apoi au inceput sa se coaca asa cum se vede in imagini. Banuiesc o carenta de calciu (din ce am vazut in articolele dvs) Clar ceea ce mai este in gradina eate compromis. Anul trecut s-a intamplat la fel. Cum pot pregati pamantul la toamna si in primavara ca sa nu se mai intample asta si la anul? Multumesc.
  0
  2
  Trimite
  Vlasceanu Tania
  31 august 2021
  Am 2 solarii de fam si au aparut pe neasteptate vreau sa stiu cum sa ii combat ca la anul sa nu mai am surprize Va multumesc !
  1
  1
  Trimite
  Seceleanu Doinita
  16 august 2021
  Cu ce sa stropesc legumele, ma confrunt cu aceasta problemă la tomate castraveti si telina Comunitatea BotanistiiCu ce sa stropesc legumele, ma confrunt cu aceasta problemă la tomate castraveti si telina Comunitatea BotanistiiCu ce sa stropesc legumele, ma confrunt cu aceasta problemă la tomate castraveti si telina Comunitatea BotanistiiCu ce sa stropesc legumele, ma confrunt cu aceasta problemă la tomate castraveti si telina Comunitatea Botanistii
  Rosiile sunt in solar ,iar castravetii si telina afara
  0
  1
  Trimite
  Sarcani Andrei
  9 august 2021
  De ce se înroșesc frunzele la rubarba? Comunitatea BotanistiiDe ce se înroșesc frunzele la rubarba? Comunitatea BotanistiiDe ce se înroșesc frunzele la rubarba? Comunitatea Botanistii
  De un timp am observat ca frunzele de înroșesc pe margini și se usucă.
  0
  1
  Trimite
  Paul Tudor
  5 august 2021
  De ce sunt galbene frunzele la rosii în solar cultura a 2 a Comunitatea BotanistiiDe ce sunt galbene frunzele la rosii în solar cultura a 2 a Comunitatea BotanistiiDe ce sunt galbene frunzele la rosii în solar cultura a 2 a Comunitatea Botanistii
  Le-am făcut următoarele tratamente :înainte de transplantare le-am stropit cu Ridomil Gold plus Vertimec, după transplantare le-am aplicat radicular Tervigo plus Sprintene, după 7 zile le-am stropit a doua oară cu Ridomil Gold plus Vertimec, iar acum le-am aplicat radicular Sprintene
  0
  2
  Trimite