Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) – identificare si combatere
Publicat pe: 20 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cicada gheboasa, Ceresa bubalus, este o specie de cicada originara din America de Nord. In Europa cicada a fost observata pentru prima data in anul 1912, in Ungaria, de unde s-a raspandit in toate regiunile tarii noastre. Produce daune semnificative, in special in livezile tinere si pepiniere.
Adultul are culoare verde aprins sau cenusiu inchis si spatele bombat. Are o lungime de 8-10 mm, iar femela este mai mare decat masculul. Aripile sunt transparente, verzui, iar membrele posterioare sunt bine dezvoltate pentru sarit. Perioada de imperechere este vara, masculii produc sunete caracteristice pentru a atrage femelele, care percep vibratiile sunetului transmise prin plantele gazda.
Ouale au culoare albicioasa si dimensiunea de 2-2,2 mm. Sunt depuse toamna, in crestaturile din scoarta ramurilor tinere, facute de femele cu ajutorul ovipozitorului in forma de fierastrau. Ierneaza sub forma de oua, iar spre sfarsitul primaverii eclozeaza.
Larvele au culoare alba si un aspect spinos, acestea cad de pe plantele gazda si si se deplaseaza pe sol, unde se hranesc cu plante ierboase si buruieni. Daca nu gasesc hrana in jurul copacilor vor muri. Stadiul larvar dureaza 70 zile, dupa care, in luna iunie, apar adultii.
Plantele atacate si simptome
Atacul cicadei se manifesta prin craparea si desprinderea scoartei, in general, pe ramurile tinere. Inciziile pe care le fac femelele in scoarta ramurilor afecteaza vasele liberiene ale pomilor si intrerup circulatia sevei. Ramurile atacate fructifica slab, productia fiind astfel afectata, iar la atacuri puternice, se pot usca. Totodata, ranile rezultate permit patrunderea agentilor patogeni in planta. De asemenea, atat larvele, cat si adultii se hranesc cu frunzele unor numeroase specii de pomi fructiferi, plante ierboase, cartof sau plante ornamentale. In decurs de doua luni, o femela poate depune pana la 80-100 oua.
Masuri preventive:
- Taierea si arderea partilor afectate;
- Verificarea materialului saditor;
- Combaterea buruienilor dintre randuri;
- Supravegherea livezilor afectate si stabilirea perioadei de ecloziune a larvelor;
- Aplicarea de tratamente pentru combaterea larvelor;
- Efectuarea tratamentelor de iarna cu ulei horticol.
Comandă produsele recomandate
Tratamentele chimice impotriva cicadei gheboase se pot face cu insecticide cu spectru larg de actiune (in functie de cultura) in momentul aparitiei larvelor. De asemenea, foarte importanta este utilizarea unui adjuvant impreuna cu solutia preparata.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziCicade pe plantele din interior (posibil Macrosteles sexnotatus sau Evacanthus acuminatus)Salutare. Am descoperit de o vreme ca o parte dintre plantele din balcon sunt pline de astfel de musculite. Pe unele frunze am văzut formațiuni care seamănă a ouă. Nu... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi65 urează frunze verziStiai ca solutiile de tratament se aplica individual si nu amestecate?Pentru evitarea oricaror riscuri de diminuare a eficacitatii produselor sau de aparitie a unor fenomene de fitotoxicitate, este de dorit aplicarea individuala atat a produselor de protectia plantelor, cat si... mai multFrunze verzi8 urează frunze verzimusculita alba – cicada – metcalfa pruinosaBună ziua, această musculiță albă mi-a invadat toată grădina. De remarcat că stau lângă o pădure de câmpie și în acest moment vegetația ei este plină. Vă rog să mă... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 8 răspunsuri
Frunze verzi4 urează frunze verzicicada gheboasa pe arbustii ornamentalibuna seata! puteti sa ma ajutati in identificarea insectei din foto, seamana cu o plosnita de cereale doar ca este putin mai mica, zboara destul de rapid cand este descoperita... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.