Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) – identificare si combatere

cicada-gheboasa-combatere

Cicada gheboasa, Ceresa bubalus, este o specie de cicada originara din America de Nord. In Europa cicada a fost observata pentru prima data in anul 1912, in Ungaria, de unde s-a raspandit in toate regiunile tarii noastre. Produce daune semnificative, in special in livezile tinere si pepiniere.

Descriere si biologie. Adultul are culoare verde aprins sau cenusiu inchis si spatele bombat. Are o lungime de 8-10 mm, iar femela este mai mare decat masculul. Aripile sunt transparente, verzui, iar membrele posterioare sunt bine dezvoltate pentru sarit. Perioada de imperechere este vara, masculii produc sunete caracteristice pentru a atrage femelele, care percep vibratiile sunetului transmise prin plantele gazda.

Ouale au culoare albicioasa si dimensiunea de 2-2,2 mm. Sunt depuse toamna, in crestaturile din scoarta ramurilor tinere, facute de femele cu ajutorul ovipozitorului in forma de fierastrau. Ierneaza sub forma de oua, iar spre sfarsitul primaverii eclozeaza.
Larvele au culoare alba si un aspect spinos, acestea cad de pe plantele gazda si si se deplaseaza pe sol, unde se hranesc cu plante ierboase si buruieni. Daca nu gasesc hrana in jurul copacilor vor muri. Stadiul larvar dureaza 70 zile, dupa care, in luna iunie, apar adultii.

Atacul cicadei se manifesta prin craparea si desprinderea scoartei, in general, pe ramurile tinere. 

Plantele atacate si simptome. Inciziile pe care le fac femelele in scoarta ramurilor afecteaza vasele liberiene ale pomilor si intrerup circulatia sevei. Ramurile atacate fructifica slab, productia fiind astfel afectata, iar la atacuri puternice, se pot usca. Totodata, ranile rezultate permit patrunderea agentilor patogeni in planta. De asemenea, atat larvele, cat si adultii se hranesc cu frunzele unor numeroase specii de pomi fructiferi, plante ierboase, cartof sau plante ornamentale. In decurs de doua luni, o femela poate depune pana la 80-100 oua.

cicada-atac-incizii

Cicada se poate combate eficent in principal prin:

Luarea masurilor de prevenire a infestarii si prin aplicarea tratamentelor cu insecticidele corespunzatoare.

Masuri preventive:
  • Taierea si arderea partilor afectate;
  • Verificarea materialului saditor;
  • Combaterea buruienilor dintre randuri;
  • Supravegherea livezilor afectate si stabilirea perioadei de ecloziune a larvelor;
  • Aplicarea de tratamente pentru combaterea larvelor
  • Efectuarea tratamentelor de iarna cu ulei horticol.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamentele chimice impotriva cicadei gheboase se pot face cu insecticide cu spectu larg de actiune (in functie de cultura) in momentul aparitiei larvelor. De asemenea, foarte importanta este adaugarea unui adjuvant impreuna cu solutia preparata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

cicada-gheboasa-combatere
Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) – identificare si combatere
Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile