Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) – identificare si combatere

Publicat pe: 20 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

cicada-gheboasa-identificare-combatere
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cicada gheboasa, Ceresa bubalus, este o specie de cicada originara din America de Nord. In Europa cicada a fost observata pentru prima data in anul 1912, in Ungaria, de unde s-a raspandit in toate regiunile tarii noastre. Produce daune semnificative, in special in livezile tinere si pepiniere.

cicada-gheboasa-descriere

Adultul are culoare verde aprins sau cenusiu inchis si spatele bombat. Are o lungime de 8-10 mm, iar femela este mai mare decat masculul. Aripile sunt transparente, verzui, iar membrele posterioare sunt bine dezvoltate pentru sarit. Perioada de imperechere este vara, masculii produc sunete caracteristice pentru a atrage femelele, care percep vibratiile sunetului transmise prin plantele gazda.
Ouale au culoare albicioasa si dimensiunea de 2-2,2 mm. Sunt depuse toamna, in crestaturile din scoarta ramurilor tinere, facute de femele cu ajutorul ovipozitorului in forma de fierastrau. Ierneaza sub forma de oua, iar spre sfarsitul primaverii eclozeaza.
Larvele au culoare alba si un aspect spinos, acestea cad de pe plantele gazda si si se deplaseaza pe sol, unde se hranesc cu plante ierboase si buruieni. Daca nu gasesc hrana in jurul copacilor vor muri. Stadiul larvar dureaza 70 zile, dupa care, in luna iunie, apar adultii.

Plantele atacate si simptome

Atacul cicadei se manifesta prin craparea si desprinderea scoartei, in general, pe ramurile tinere.  Inciziile pe care le fac femelele in scoarta ramurilor afecteaza vasele liberiene ale pomilor si intrerup circulatia sevei. Ramurile atacate fructifica slab, productia fiind astfel afectata, iar la atacuri puternice, se pot usca. Totodata, ranile rezultate permit patrunderea agentilor patogeni in planta. De asemenea, atat larvele, cat si adultii se hranesc cu frunzele unor numeroase specii de pomi fructiferi, plante ierboase, cartof sau plante ornamentale. In decurs de doua luni, o femela poate depune pana la 80-100 oua.

cicada-atac-incizii

Masuri preventive:

  • Taierea si arderea partilor afectate;
  • Verificarea materialului saditor;
  • Combaterea buruienilor dintre randuri;
  • Supravegherea livezilor afectate si stabilirea perioadei de ecloziune a larvelor;
  • Aplicarea de tratamente pentru combaterea larvelor
  • Efectuarea tratamentelor de iarna cu ulei horticol.  

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamentele chimice impotriva cicadei gheboase se pot face cu insecticide cu spectru larg de actiune (in functie de cultura) in momentul aparitiei larvelor. De asemenea, foarte importanta este utilizarea unui adjuvant impreuna cu solutia preparata.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

cicada-sfaturi-combatere
Despre Cicade
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Cicade

9 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile