Cicada gheboasa – Ceresa bubalus

cicada-gheboasa-combatere

Cicada gheboasa, Ceresa bubalus, este o specie de cicada originara din America de Nord. In Europa cicada a fost observata pentru prima data in anul 1912, in Ungaria, de unde s-a raspandit in toate regiunile tarii noastre. Produce daune semnificative, in special in livezile tinere si pepiniere.

Descriere si biologie. Adultul are culoare verde aprins sau cenusiu inchis si spatele bombat. Are o lungime de 8-10 mm, iar femela este mai mare decat masculul. Aripile sunt transparente, verzui, iar membrele posterioare sunt bine dezvoltate pentru sarit. Perioada de imperechere este vara, masculii produc sunete caracteristice pentru a atrage femelele, care percep vibratiile sunetului transmise prin plantele gazda.

Ouale au culoare albicioasa si dimensiunea de 2-2,2 mm. Sunt depuse toamna, in crestaturile din scoarta ramurilor tinere, facute de femele cu ajutorul ovipozitorului in forma de fierastrau. Ierneaza sub forma de oua, iar spre sfarsitul primaverii eclozeaza.
Larvele au culoare alba si un aspect spinos, acestea cad de pe plantele gazda si si se deplaseaza pe sol, unde se hranesc cu plante ierboase si buruieni. Daca nu gasesc hrana in jurul copacilor vor muri. Stadiul larvar dureaza 70 zile, dupa care, in luna iunie, apar adultii.

Atacul cicadei se manifesta prin craparea si desprinderea scoartei, in general, pe ramurile tinere. 

Plantele atacate si simptome. Inciziile pe care le fac femelele in scoarta ramurilor afecteaza vasele liberiene ale pomilor si intrerup circulatia sevei. Ramurile atacate fructifica slab, productia fiind astfel afectata, iar la atacuri puternice, se pot usca. Totodata, ranile rezultate permit patrunderea agentilor patogeni in planta. De asemenea, atat larvele, cat si adultii se hranesc cu frunzele unor numeroase specii de pomi fructiferi, plante ierboase, cartof sau plante ornamentale. In decurs de doua luni, o femela poate depune pana la 80-100 oua.

cicada-atac-incizii

Cicada se poate combate eficent in principal prin:

Luarea masurilor de prevenire a infestarii si prin aplicarea tratamentelor cu insecticidele corespunzatoare.

Masuri preventive:
 • Taierea si arderea partilor afectate;
 • Verificarea materialului saditor;
 • Combaterea buruienilor dintre randuri;
 • Supravegherea livezilor afectate si stabilirea perioadei de ecloziune a larvelor;
 • Aplicarea de tratamente pentru combaterea larvelor
 • Efectuarea tratamentelor de iarna cu ulei horticol.  

  Produse recomandate


Tratamentele chimice impotriva cicadei gheboase se pot face cu insecticide cu spectu larg de actiune (in functie de cultura) in momentul aparitiei larvelor. De asemenea, foarte importanta este adaugarea unui adjuvant impreuna cu solutia preparata.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  silviu
  6 august 2019
  buna seata! puteti sa ma ajutati in identificarea insectei din foto, seamana cu o plosnita de cereale doar ca este putin mai mica, zboara destul de rapid cand este descoperita si are o forma mai tridimensionala, nu plata ca plosnita...este daunatoare? am cateva frunze roase circular pe margine si ma gandeam ca ea este autoarea. multumesc!
  0
  3
  Elena Anore
  11 mai 2017
  Nu stiu ce s-a intamplat cu acest pom.
  0
  2

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile