cicada gheboasa pe arbustii ornamentali

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Ela Botanista, Ajutor in Gradina 6 august 2019 la 10:52 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 3 Răspunsuri
 • #23752 Răspuns
  silviu

  buna seata!
  puteti sa ma ajutati in identificarea insectei din foto, seamana cu o plosnita de cereale doar ca este putin mai mica, zboara destul de rapid cand este descoperita si are o forma mai tridimensionala, nu plata ca plosnita…este daunatoare? am cateva frunze roase circular pe margine si ma gandeam ca ea este autoarea.
  multumesc!

 • #23763 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, in fotografia atasata este prezenta cicada gheboasa (Ceresa bubalus). Este un daunator polifag, larvele si adultii se hranesc cu frunzele unui numar mare de plante: par, mar, piersic, salcie, plop, vita de vie, plante ornamentale etc., insa atacul caracteristic este reprezentat de inciziile in scoarta, pe care le face femela pentru a-si depune ouale.
  Ati observat astfel de incizii? Ce pomi fructiferi/arbusti aveti?

 • #23815 Răspuns
  silviu

  buna seara!
  am mai multi arbusti, cercis, gutui japonez, alun, corcodus rosu, tui, dar am observat ca au o predilectie pt migdal, acolo le am observat mai des, si in foto cred ca asta este atacul lor.
  am facut un tratament recent cu karate zeon dar tot sunt, ideea este ca locatia este inconjurata de un camp si oricat stropesc, zbora altele din “vecini”.
  probabil ca daca dau cu un sistemic, ceva mai de durata, nu stiu..

 • #23821 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, acesta este atacul caracteristic al cicadei gheboase, asa cum am mentionat mai sus, incizii facute in scoarta de femele, pentru a-si depune ouale.
  Daca sunteti inconjurat de un camp, intr-adevar, aplicarea insecticidelor nu ajuta foarte mult. Referitor la un insecticid sistemic, puteti opta pentru Calypso (https://www.botanistii.ro/bayer-insecticid-calypso-480-sc-1-8-ml.html), acesta avand o activitate sistemica ridicata in planta.
  In perioada de repaus vegetativ (toamna dupa caderea frunzelor), doar pentru speciile cu frunze cazatoare, se poate aplica tratamentul cu un produs pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), combinat cu un ulei mineral, bio, cu actiune insecticida Ovipron Top (https://www.botanistii.ro/cerexagri-insecticid-agro-ovipron-top-100-ml.html). Ovipron Top nu contine insecticid, insa, acesta are rolul de a crea o pelicula fina, asfixiand daunatorii.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">