Bolile si daunatorii din cultura ciupercilor

Principalele ciuperci saprofite, virusuri si bacterii care pot produce pagube in cultura ciupercii sunt:

verticillium fungicola 11.Putregaiul uscat produs de agentul patogen Verticillium fungicola. Apare in perioada recoltarii, in special dupa primul val.
Factorii care favorizeaza aparitia patogenului sunt aerul nefiltrat in localul se cultura si amestecul de acoperire nedezinfectant. Pe suprafata palariei apar pete brune, care ulterior se adancesc. Piciorul crapa si se exfoliaza, iar ciuperca se usuca.
Cand ciupercile sunt in parga si au fost infectate apar puncte gri-brune pe palarie, aceste pete pot aparea la suprafata sub forma unui mucegai daca umiditatea este ridicata.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectarea termica a amestecului de acoperire.
-inlaturarea ciupercilor infectate inaite de recoltare sau irigare.
-tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

mycogone 22.Putregaiul moale produs de agentul patogen Mycogone perniciosa. Apare in stadiu incipient, intr-o masa nedefinita acoperita cu miceliu alb si pufos. Pe masura ce se dezvolta aceasta masa devine maro si incepe sa putrezeasca.
La umiditate ridicata apar picaturi mici de lichid de culoare maro pe suprafata ciupercilor, care incep da putrezeasca si sa emane un miros neplatut.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia termica a amestecului de acoperire.
-tratamente cu fungicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

trichoderma3.Mucegaiul verde este produs de agentul patogen Trichoderma sp. Apare frecvent dupa acoperire cu substrat si in perioade recoltarii. Substratul cu umiditate ridicata, aerul nefiltrat in localul de cultura si resturile de ciuperci sunt factorii care favorizeaza aparitia agentului patogen.
Aparitia de pete de miceliu albicioase, care ulterior devin verzi pe suprafata rafturilor de lemn si a containarelor sunt principalele simptome la declansarea bolii.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectarea termica a amestecului de acoperire.

coprinus 24.Ciupercile cerneala sunt produse de agentul patogen Coprinus sp. Apare inainte si dupa insamantare, iar in caz de atac puternic poate sa apara si dupa acoperire. Substraturile verzi si umede, pasteurizarea incompleta, adancimea ridicata a substratului, precum si compostul inghetat sau continutul de amoniac peste 0.05% sunt factorii care favorizeaza aparitia bolii.
Simptomele caracteristice sunt aparitia de ciuperci cu piciorul alungit si palaria mica, iar miceliul invadeaza intreg substratul inhiband cresterea miceliului ciupercii cultivate.
Masuri de prevenire si combatere:
-in caz de atac slab are loc culegerea si indepartarea ciupercilor aparute.

Pseudomonas tolaasii 15.Patarea bacteriana este produsa de Pseudomonas tolaasii. In conditii de umiditate ridicata apar pete de culoare brun-galbui pe palarii ciupercii, care in timp devin mucilaginoase avand culoare maro ciocalatiu si sunt lipicioase la atingere.
La o infestare severa petele se intand pe toata suprafata ciupecii, acestea se deformeaza emanand un miros urat.
Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea fluctuatiilor de temperatura si o ventilatie mai buna a aerului.
-tratamente cu fungicide specifice.

Principalii daunatori care pot produce pagube in cultura ciupercilor

musca ciupercilor 31.Mustele ciupercilor apar inainte si dupa intrarea in faza de recoltare a culturii. Pentru combatere se fac stropiri periodice cu insecticidele Confidor Energy imediat dupa acoperire pana la formarea butonilor la suprafata patului germinativ, la intervale de 5-6 zile.

capusa galbena2.Capusele galbene apar inainte si dupa intrarea in faza de recoltare a culturii. Combaterea se face prin stropiri repetate imediat dupa acoperire la intervale de 8-9 zile cu Vertimec.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Bolile si daunatorii din cultura ciupercilor
Bolile si daunatorii din cultura ciupercilor

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile