Bolile si daunatorii din cultura ciupercilor

Publicat pe: 24 septembrie 2015 Modificat pe: 9 aprilie 2024

ciuperci-tratamente
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Principalele ciuperci saprofite, virusuri si bacterii care pot produce pagube in cultura ciupercii sunt:

Putregaiul uscat (Verticillium fungicola)

verticillium fungicola 1

Apare in perioada recoltarii, in special dupa primul val.
Factorii care favorizeaza aparitia patogenului sunt aerul nefiltrat in localul de cultura si amestecul de acoperire nedezinfectat. Pe suprafata palariei apar pete brune, care ulterior se adancesc. Piciorul crapa si se exfoliaza, iar ciuperca se usuca.
Cand ciupercile sunt in parga si au fost infectate apar puncte gri-brune pe palarie, aceste pete pot aparea la suprafata sub forma unui mucegai, daca umiditatea este ridicata.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectarea termica a amestecului de acoperire.
-inlaturarea ciupercilor infectate inainte de recoltare sau irigare.
-tratamente cu fungicide specifice.

Putregaiul moale (Mycogone perniciosa)

mycogone 2

Apare in stadiu incipient, intr-o masa nedefinita acoperita cu miceliu alb si pufos. Pe masura ce se dezvolta aceasta masa devine bruna si incepe sa putrezeasca.
La umiditate ridicata apar picaturi mici de lichid de culoare maro pe suprafata ciupercilor, care incep da putrezeasca si sa emane un miros neplacut.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia termica a amestecului de acoperire.
-tratamente cu fungicide specifice.

Mucegaiul verde (Trichoderma sp.)

trichoderma

Apare frecvent dupa acoperirea cu substrat si in perioada recoltarii. Substratul cu umiditate ridicata, aerul nefiltrat in localul de cultura si resturile de ciuperci sunt factorii care favorizeaza aparitia agentului patogen.
Aparitia de pete de miceliu albicioase, care ulterior devin verzi pe suprafata rafturilor de lemn si a containarelor sunt principalele simptome ale declansarii bolii.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectarea termica a amestecului de acoperire.

Ciupercile cerneala (Coprinus sp.)

coprinus 2

Apar inainte si dupa insamantare, iar in caz de atac puternic pot sa apara si dupa acoperire. Substraturile verzi si umede, pasteurizarea incompleta, adancimea ridicata a substratului, precum si compostul inghetat sau continutul de amoniac peste 0.05% sunt factorii care favorizeaza aparitia ciupercilor.
Simptomele caracteristice sunt aparitia de ciuperci cu piciorul alungit si palaria mica, iar miceliul invadeaza intreg substratul inhiband cresterea miceliului ciupercii cultivate.
Masuri de prevenire si combatere:
-in caz de atac slab are loc culegerea si indepartarea ciupercilor aparute.

Patarea bacteriana (Pseudomonas tolaasii)

Pseudomonas tolaasii-ciuperci

In conditii de umiditate ridicata apar pete de culoare brun-galbuie pe palaria ciupercii, care in timp devin mucilaginoase, avand culoare bru-ciocolatie, sunt lipicioase la atingere.
La o infestare severa petele se intind pe toata suprafata ciupecii, acestea se deformeaza, emanand un miros urat.
Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea fluctuatiilor de temperatura si asigurarea unei ventilatii mai buna a aerului.
-tratamente cu fungicide specifice.

Principalii daunatori care pot produce pagube in cultura ciupercilor

Mustele ciupercilor

musca ciupercilor 3

Apar inainte si dupa intrarea in faza de recoltare a culturii. Pentru combatere, se fac stropiri periodice cu insecticidele specifice imediat dupa acoperire pana la formarea butonilor la suprafata patului germinativ, la intervale de 5-6 zile.

capusa galbena

Capusele galbene

Apar inainte si dupa intrarea in faza de recoltare a culturii. Combaterea se face prin stropiri repetate imediat dupa acoperire la intervale de 8-9 zile cu insecticide specifice.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

ciuperci-informatii-cultivare
Despre Ciuperci
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Ciuperci

10 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile