Ardei, informatii despre tehnologia de cultura

ardei-cultivare
ardei

Ardeiul (Capsicum annuum) este o planta ce ocupa un loc important intre culturile legumicole din Romania. Partea comestibilala ardei este fructul, ce se foloseste la prepararea unei game largi de mancaruri si conserve. Acesta se poate consuma si in stare proaspata, in salate sau diverse preparate, precum si in stare uscata, sub forma de boia. Ardeiul iute, datorita continutului de capsicina, se poate folosi in industria farmaceutica.

Ardeiul este originar din America, Mexic, Guatemala iar de aici s-a extins in nord, spre SUA si in sud, spre Columbia, Venezuela, Ecuator, Brazilia etc. In Europa, ardeiul a ajuns in secolul XV iar in tara noastra ardeiul s-a cultivat doar din secolul al XIX-lea.

Radacina principala este pivotanta, cu numeroase radacini laterale. Tulpina prezinta ramificatii fragile, cu crestere simpodiala, iar frunzele sunt simple, petiolate, cu limbul cordiform-lanciolat, de culoare verde. Florile sunt hermafrodite, de tipul 5, solitare. Pe o planta se formeaza aproximativ o suta de flori, dar majoritatea avorteaza. Fructul este o baca de diferite forme, dimensiuni si culoare, cu semintele asezate pe un receptacul carnos. Fructele se formeaza mai intai pe tulpina principala si apoi pe ramificatii laterale.

Cerintele fata de clima si sol

Suma gradelor de temperatura de care are nevoie ardeiul, in perioada de vegetatie, este de 3000. Acesta se dezvolta armonios cand temperaturile sunt cuprinse intre 15 si 25, iar la cand temperaturile scad sub 15℃, cresterea plantei stagneaza. Ardeiul are cerinte ridicate fata de lumina, iar lipsa acesteia determina prelungirea perioadei de vegetatie, in dauna fructificarii. Intensitatea luminii are un efect deosebit asupra dezvoltarii sistemului radicular. Insuficienta apei poate duce la avortarea unui numar mare de flori, fructele cresc incet si au forme atipice. Productia cea mai mare se realizeaza cand in sol se mentine umiditate de 65% din capacitatea de camp pentru apa. Cultura de ardei prefera soluri usoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu pH usor acid.

Tehnologia de cultivare a ardeiului

CULTURA ARDEIULUI IN CAMP
Rotatia culturilor

Cele mai bune rezultate se obtin la plantarea ardeiului dupa lucerna, trifoi, mazare sau fasole. Se poate cultiva si dupa radacinoase, bulboase si bostanoase. Inaintea ardeiului de primavara se pot face culturi de salata, spanac, ridichi, ceapa verde.

Lucrarile solului

Dupa desfiintarea culturii premergatoare, in toamna, se efectueaza lucrarea de dezmiristit, concomitent cu nivelarea solului. Inainte de aratura, se efectueaza fertilizarea de baza cu 30-40 t gunoi de grajd/ha, 200-250 kg superforfat/ha si aproximativ 100 kg sulfat de potasiu. Ingrasamintele sunt incorporate in sol printr-o aratura adanca, de 28-30 cm. Primavara se administreaza ingrasamintele ce au continut mai ridicat de azot sau ingrasamintele echilibrate, precum si dolomita dar nu inainte de a face un test de pH.

Produse recomandate

Terenul se poate erbicida preemergent cu erbicide omologate.

Produse recomandate

Pregatirea si plantarea rasadurilor de ardei
plantare-ardei

Cultura ardeilor se face numai prin rasaduri produse in sere inmultitor, solarii sau rasadnite. Este recomandata utilizarea substraturilor speciale dar se poate folosi si un amestec de pamant, nisip, turba si mranita, conform urmatoarelor retete:

  • 50% mranita + 30% pamant de telina + 10% mranita + 10 % nisip;
  • 60% turba + 10% nisip + 20% pamant de telina + 10% mranita;

Lucrarea de semanat se poate efectua in intervalul 25 februarie – 5 martie, utilizand seminte certificate sau tratate in prealabil. Pentru a mari precocitatea, semintele se pot mentine la umectat intr-o solutie cu stimulatori specifici.

Produse recomandate

Pe patul germinativ, semintele se seamana in randuri la 5 cm distanta si 1-2 cm intre seminte, pe rand, la adancimea de 1-2 cm. Pentru un hectar de cultura este necesara o cantitate de samanta de aproximativ 1 kg. Imediat dupa semanat se aplica un tratament substratului, prin stropire cu Previcur, in concentratie de 0,15%. Dupa ce plantele formeaza 2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensiunile de 7 x 7 cm sau 5 x 5 cm. Dupa efectuarea acestei lucrari se poate aplica un stimulator de inradacinare, pentru dezvoltarea sistemului radicular. Dupa o saptamana de la repicare, se pot efectua fertilizari foliare cu ingrasaminte specifice, in functie de necesitatile plantutelor, pentru aprovizionarea acestora cu elementele necesare cresterii.

Produse recomandate

Varsta rasadurilor, la plantare, trebuie sa fie de 55-60 de zileRasadurile se uda bine cu o zi inainte de plantare iar cu 2-3 saptamani inainte se calesc. Aceasta procedura implica deschiderea ferestrelor de aerisire ale rasadnitei/solarului dimineata si inchiderea seara. In ultima saptamana, ferestrele se lasa deschise si pe timpul noptii, pentru ca plantele sa se aclimatizeze cu noile conditii de mediu. 

Plantarea

Se executa cand temperatura solului este de minim 15. Calendaristic, epoca de plantare nu are o data fixa, fiind influentata de conditiile climatice. Prima data se planteaza ardeiul gras tmpuriu, apoi  soiurile mai tarzii de ardei gras, gogosarii si ardeiul lung. In sudul tarii, epoca optima de plantare este ultima decada a lunii aprilie, iar in zonele mai nordice, in prima sau a doua decada a lunii mai, insa, aceste date difera in functie de conditiile climatice. Distanta intre randuri este de 70-80 de cm, iar distanta intre plante pe rand variaza in functie de tipul de ardei. Astfel, la ardeiul gras este de 15-20 cm, la ardeiul gogosar distanta intre plante este de 20-25 cm, la ardeiul lung este de 15 cm, iar la cel iute este de 10 cm. Pentru a crea un microclimat favorabil, se pot realiza perdele de porumb din 22 in 22 m.

Dupa plantare, se aplica o udare si concomitent cu aceasta se administreaza si ingrasaminte ce stimuleaza inradacinarea. La urmatoarea irigare se poate aplica un ingrasamant special pentru imbunatatirea fertilitarii si structurii solului si pentru a crea conditii mai bune de absorbtie la nivel radicular. 

Produse recomandate

Combarea buruienilor

Combaterea buruienilor se poate realiza prin prasile manuale sau mecanizate. Se pot realiza 3-4 prasile mecanice si 2-3 prasile manuale. Combaterea chimica se realizeaza cu erbicide omologate.

Produse recomandate

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se aplica tratamente cu fungicide si insecticide recomandate. Se recomanda alternarea produselor ce au moduri de actiune si substante active diferite, astfel, bolile si daunatorii nu vor capata rezistenta la tratamente.

fertirigare-ardei
Irigarea

Ardeiul consuma cantitati mari de apa iar pentru productii ridicate, irigarea reprezinta o lucrare obligatorie. Prima udare se face imediat dupa plantare, apoi nu se mai uda timp de cateva zile, pentru a favoriza dezvoltarea sistemului radicular in profunzime. Ulterior, se uda la interval de 7-10 zile, pana la fructificare, iar dupa ce planta incepe sa lege fructe, udarea se face mai des, astfel incat plantele sa beneficieze de suficienta apa. De regula, norma de udare este de 300 metri cubi/ha.

Fertilizare

La 1-2 saptamani dupa plantare, se administreaza ingrasaminte mai bogate in fosfor sau echilibrate, pentru a favoriza inradacinarea plantelor. Foliar, se pot aplica ingrasaminte, in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

Produse recomandate

In perioada infloririi si legarii fructelor se pot aplica ingrasaminte bogate in calciu sau bor pentru o buna legare a fructelor. 

Produse recomandate

Coacerea fructelor necesita cantitati mai mari de potasiu iar in acest sens se pot aplica produse precum:

Produse recomandate

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu stimulatori.

recoltat-ardei
Recoltarea

Poate incepe in prima decada a lunii iulie si se prelungeste pana la caderea brumelor. Ardeiul gras, cel iute si cel lung se recolteaza la maturitazea comerciala, iar ardeiul gogosar si cel de boia la maturitatea fiziologica. Recoltarea se realizeaza manual, prin taierea peduncului.

CULTURA ARDEIULUI IN SOLARII
frezat-ardei
Pregatirea terenului 

Se efectueaza similar culturii din camp, incepand din toamna, dupa desfiintarea culturii anterioare. Incidenta bolilor si daunatorilor fiind mai mare in spatiile protejate, se recomanda efectuarea dezinfectiei cu Basamid inainte de plantarea rasadurilor.

Plantarea

Momentul plantarii in solariile neincalzite este prima decada a lunii aprilie sau mai devreme, daca se implementeaza sisteme de incalzire. Se recomanda utilizarea solariilor acoperite cu folie termica in dublu strat (cu folie de dublura). Pe straturile inaltate se planteaza 4 randuri la distanta de 80 cm, iar distanta intre plante trebuie sa fie de 50 cm. In vederea obtinerii rasadurilor de ardei, semintele de ardei se trateaza si se dezinfecteaza.

Lucrarile de ingrijire:
  • solul se mentine afanat, prin aplicarea a 2-3 prasile, pe intervale. In timpul plantarii sau inainte de plantare se poate face mulcirea cu paie sau folie din material plastic;
  • temperatura trebuie mentinuta in jurul valorii de 22 ziua, iar noaptea in jurul valorii de 18;
  • dupa udarea de la plantare, udarile se reiau in momentul cand umiditatea solului coboara sub 70%. Pana la recoltare, umiditatea solului se mentine la  valorea de 70%, iar in timpul recoltarii trebuie sa atinga 80-90%.
  • aerisirea se realizeaza zilnic iar in lunile calduroase ferestrele de aerisire se tin in permanenta deschise;
  • plantele de ardei din spatii protejate se conduc pe doua brate, eliminandu-se celelalte cresteri, si se paliseaza;
  • dupa 20-30 de zile de la plantare incep sa apara primele flori, iar pentru a favoriza dezvoltarea plantelor se indeparteaza primul buton floral;

Plantele cultivate in spatii protejate au cresteri puternice si necesita udari mai dese si cu cantitati mai mari de apa, in comparatie cu plantele cultivate in camp. Fertilizarile faziale se pot aplica prin sistemul de irigare prin picurare, utilizandu-se ingrasaminte hidrosolubile. Fertilizarile radiculare se completeaza cu cele foliare, conform recomandarilor de la cultura din camp.

Recoltarea

Aceasta operatiune se realizeaza esalonat, in functie de ciclu de cultura. Momentul inceperii recoltarii depinde de momentul plantarii si tehnologia aplicata pentru cresterea si dezvoltarea plantelor.

  • Discuții pe teme similare

    Dumitrescu emanuel
    16 noiembrie 2020
    Bună ziua Am câteva plante de ardei iute în balcon care au crescut super. De la o vreme au apărut niște pe mici albe și după care acele pete se transforma în gauri din ce în ce mai mari. am cautat sa vad dacă este vreun dăunător dar nu vad nimic. Ma puteți ajuta sa le salvez?
    0
    2
    Bălașa Floarea
    10 august 2020
    Vă trimit o fotografie și cu ardeii care sunt arși. Plantele sunt în solar, se udă cu regularitate,solarul este aerisit și are și plasă de umbrire. Mi s-a recomandat să stropesc cu ortiva dar deocamdată nu i am stropit deoarece voiam opinia dumneavoastră. Vă mulțumesc!
    1
    4
    Ella
    13 iulie 2020
    Ce se întâmpla cu ardeiul gogoșar din poza? În partea stânga am cumpărat semințele, iar în partea dreapta le am din recolta de anul trecut. Sunt plantate pe 18 mai și nu crec deloc. Am făcut aceleași tratamente dar este diferența enorma. Ce le pot face
    0
    1
    Dicu Mihăiță
    29 iunie 2020
    Bună ziua, Vă rog un sfat. Ardeii au frunzele îngălbenite la bază și cad. Sunt si frunze incretite. I-am stropit cu Cropmax, Ditane, Mospilan si Topsin. La rădăcina am pus pământ din bălegar de grajd descompuns de aproximativ 6 ani. Mulțumesc.
    12
    7

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile