Ardei, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

Ardeiul (Capsicum annuum) este o planta ce ocupa un loc important intre culturile legumicole din Romania. Partea comestibila este fructul, ce se foloseste la prepararea unei game largi de mancaruri si conserve. Acesta se poate consuma si in stare proaspata, in salate sau diverse preparate, precum si in stare uscata, sub forma de boia. Ardeiul iute, datorita continutului de capsicina, se poate folosi in industria farmaceutica.

Ardeiul este originar din America, Mexic, Guatemala iar de aici s-a extins in nord, spre SUA si in sud, spre Columbia, Venezuela, Ecuator, Brazilia etc. In Europa, ardeiul a ajuns in secolul XV iar in tara noastra ardeiul s-a cultivat doar din secolul al XIX-lea.ardei

Radacina principala este pivotanta, cu numeroase radacini laterale. Tulpina prezinta ramificatii fragile, cu crestere simpodiala, iar frunzele sunt simple, petiolate, cu limbul cordiform-lanciolat, de culoare verde. Florile sunt hermafrodite, de tipul 5, solitare. Pe o planta se formeaza aproximativ o suta de flori, dar majoritatea avorteaza. Fructul este o baca de diferite forme, dimensiuni si culoare, cu semintele asezate pe un receptacul carnos. Fructele se formeaza mai intai pe tulpina principala si apoi pe ramificatii laterale.

Cerintele fata de clima si sol. Suma gradelor de temperatura de care are nevoie ardeiul, in perioada de vegetatie, este de 3000. Acesta se dezvolta armonios cand temperaturile sunt cuprinse intre 15 si 25, iar la cand temperaturile scad sub 15℃, cresterea plantei stagneaza. Ardeiul are cerinte ridicate fata de lumina, iar lipsa acesteia determina prelungirea perioadei de vegetatie, in dauna fructificarii. Intensitatea luminii are un efect deosebit asupra dezvoltarii sistemului radicular. Insuficienta apei poate duce la avortarea unui numar mare de flori, fructele cresc incet si au forme atipice. Productia cea mai mare se realizeaza cand in sol se mentine umiditate de 65% din capacitatea de camp pentru apa. Ardeiul prefera soluri usoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu pH usor acid.

Tehnologia de cultivare a ardeiului

Cultura ardeiului in camp

Rotatia culturilor. Cele mai bune rezultate se obtin la plantarea ardeiului dupa lucerna, trifoi, mazare sau fasole. Se poate cultiva si dupa radacinoase, bulboase si bostanoase. Inaintea ardeiului de primavara se pot face culturi de salata, spanac, ridichi, ceapa verde.

Lucrarile solului. Dupa desfiintarea culturii premergatoare, in toamna, se efectueaza lucrarea de dezmiristit, concomitent cu nivelarea solului. Inainte de aratura, se efectueaza fertilizarea de baza cu 30-40 t gunoi de grajd/ha, 200-250 kg superforfat/ha si aproximativ 100 kg sulfat de potasiu. Ingrasamintele sunt incorporate in sol printr-o aratura adanca, de 28-30 cm. Primavara se administreaza ingrasamintele ce au continut mai ridicat de azot sau ingrasamintele echilibrate, precum si dolomita dar nu inainte de a face un test de pH.

Terenul se poate erbicida preemergent cu Dual Gold, Stomp Aqua, Galigan.

plantare-ardei

Pregatirea si plantarea rasadurilor. Cultura ardeilor se face numai prin rasaduri produse in sere inmultitor, solarii sau rasadnite. Este recomandata utilizarea substraturilor speciale dar se poate folosi si un amestec de pamant, nisip, turba si mranita, conform urmatoarelor retete:

 • 50% mranita + 30% pamant de telina + 10% mranita + 10 % nisip;
 • 60% turba + 10% nisip + 20% pamant de telina + 10% mranita;

Lucrarea de semanat se poate efectua in intervalul 25 februarie – 5 martie, utilizand seminte certificate sau tratate in prealabil. Pentru informatii despre tratarea semintelor click aici. Pentru a mari precocitatea, semintele se pot mentine la umectat timp de 12 ore intr-o solutie formata din 2 l apa si 1 ml Atonik.

Pe patul germinativ, semintele se seamana in randuri la 5 cm distanta si 1-2 cm intre seminte, pe rand, la adancimea de 1-2 cm. Pentru un hectar de cultura este necesara o cantitate de samanta de aproximativ 1 kg. Imediat dupa semanat se aplica un tratament substratului, prin stropire cu Previcur, in concentratie de 0,15%. Dupa ce plantele formeaza 2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensiunile de 7 x 7 cm sau 5 x 5 cm. Dupa efectuarea acestei lucrari se poate aplica Razormin, pentru stimularea dezvoltarii sistemului radicular. Dupa o saptamana de la repicare, se pot efectua fertilizari foliare cu Cropmax, Bionat Plus, Microcat Fier, in functie de necesitatile plantutelor, pentru aprovizionarea acestora cu elementele necesare cresterii.

Varsta rasadurilor, la plantare, trebuie sa fie de 55-60 de zileRasadurile se uda bine cu o zi inainte de plantare iar cu 2-3 saptamani inainte se calesc. Aceasta procedura implica deschiderea ferestrelor de aerisire ale rasadnitei/solarului dimineata si inchiderea seara. In ultima saptamana, ferestrele se lasa deschise si pe timpul noptii, pentru ca plantele sa se aclimatizeze cu noile conditii de mediu. 

Plantarea. Se executa cand temperatura solului este de minim 15. Calendaristic, epoca de plantare nu are o data fixa, fiind influentata de conditiile climatice. Prima data se planteaza ardeiul gras tmpuriu, apoi  soiurile mai tarzii de ardei gras, gogosarii si ardeiul lung. In sudul tarii, epoca optima de plantare este ultima decada a lunii aprilie, iar in zonele mai nordice, in prima sau a doua decada a lunii mai, insa, aceste date difera in functie de conditiile climatice. Distanta intre randuri este de 70-80 de cm, iar distanta intre plante pe rand variaza in functie de tipul de ardei. Astfel, la ardeiul gras este de 15-20 cm, la ardeiul gogosar distanta intre plante este de 20-25 cm, la ardeiul lung este de 15 cm, iar la cel iute este de 10 cm. Pentru a crea un microclimat favorabil, se pot realiza perdele de porumb din 22 in 22 m.

Dupa plantare, se aplica o udare si concomitent cu aceasta se administreaza si ingrasaminte ce stimuleaza inradacinarea (Razormin, Raykat Enraizador). La urmatoarea irigare se poate aplica Blackjak, pentru imbunatatirea fertilitarii si structurii solului si pentru a crea conditii mai bune de absorbtie la nivel radicular. 

Combaterea bolilor si daunatorilor. Pentru informatii despre bolile si daunatorii ce ataca ardeiul, precum si informatii despre metodele de combatere, click aici.

Combarea buruienilor. Combaterea buruienilor se poate realiza prin prasile manuale sau mecanizate. Se pot realiza 3-4 prasile mecanice si 2-3 prasile manuale. Combaterea chimica se realizeaza cu erbicide ce se aplica preemergent sau postemergent. Exemple produse: Pantera, Leopard, Fusilade Forte sau Agil.

fertirigare-ardeiIrigarea. Ardeiul consuma cantitati mari de apa iar pentru productii ridicate, irigarea reprezinta o lucrare obligatorie. Prima udare se face imediat dupa plantare, apoi nu se mai uda timp de cateva zile, pentru a favoriza dezvoltarea sistemului radicular in profunzime. Ulterior, se uda la interval de 7-10 zile, pana la fructificare, iar dupa ce planta incepe sa lege fructe, udarea se face mai des, astfel incat plantele sa beneficieze de suficienta apa. De regula, norma de udare este de 300 metri cubi/ha.

Fertilizare. La 1-2 saptamani dupa plantare, se administreaza ingrasaminte mai bogate in fosfor sau echilibrate, pentru a favoriza inradacinarea plantelor (Megasol 19-19-19, 20-20-20, 15-30-15). Foliar, se pot aplica ingrasaminte precum Cropmax, Amalgerol, Microcat Calciu-Bor, Nutri-Leaf 20-20-20, Kelkat Mix, Microcat Fier, Microcat Mg, in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

In perioada infloririi si legarii fructelor se pot aplica foliar Microcat Calciu-Bor, Microcat Bor si Atonik pentru o buna legare a fructelor iar radicular, se pot aplica ingrasaminte precum Megasol 16-08-20, 15-05-30, 18-09-18. 

  Coacerea fructelor necesita cantitati mai mari de potasiu iar in acest sens se pot aplica produse precum Megasol 3-5-40, 0-0-50, Kelik K, Raykat Engorde. 

  Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu Terra-Sorb Foliar si Terra-Sorb Complex. Radicular, se poate aplica Blackjak, pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.

  recoltat-ardeiRecoltarea. Poate incepe in prima decada a lunii iulie si se prelungeste pana la caderea brumelor. Ardeiul gras, cel iute si cel lung se recolteaza la maturitazea comerciala, iar ardeiul gogosar si cel de boia la maturitatea fiziologica. Recoltarea se realizeaza manual, prin taierea peduncului.

  Cultura ardeiului in solarii

  frezat-ardeiPregatirea terenului se efectueaza similar culturii din camp, incepand din toamna, dupa desfiintarea culturii anterioare. Incidenta bolilor si daunatorilor fiind mai mare in spatiile protejate, se recomanda efectuarea dezinfectiei cu Basamid inainte de plantarea rasadurilor.

  Plantarea. Momentul plantarii in solariile neincalzite este prima decada a lunii aprilie sau mai devreme, daca se implementeaza sisteme de incalzire. Se recomanda utilizarea solariilor acoperite cu folie termica in dublu strat (cu folie de dublura). Pe straturile inaltate se planteaza 4 randuri la distanta de 80 cm, iar distanta intre plante trebuie sa fie de 50 cm. In vederea obtinerii rasadurilor de ardei, semintele de ardei se trateaza si se dezinfecteaza. Pentru informatii click aici.

  Lucrarile de ingrijire:

  • solul se mentine afanat, prin aplicarea a 2-3 prasile, pe intervale. In timpul plantarii sau inainte de plantare se poate face mulcirea cu paie sau folie din material plastic;
  • temperatura trebuie mentinuta in jurul valorii de 22 ziua, iar noaptea in jurul valorii de 18;sera-ardei
  • dupa udarea de la plantare, udarile se reiau in momentul cand umiditatea solului coboara sub 70%. Pana la recoltare, umiditatea solului se mentine la  valorea de 70%, iar in timpul recoltarii trebuie sa atinga 80-90%.
  • aerisirea se realizeaza zilnic iar in lunile calduroase ferestrele de aerisire se tin in permanenta deschise;
  • plantele de ardei din spatii protejate se conduc pe doua brate, eliminandu-se celelalte cresteri, si se paliseaza;
  • dupa 20-30 de zile de la plantare incep sa apara primele flori, iar pentru a favoriza dezvoltarea plantelor se indeparteaza primul buton floral;
  • combatera bolilor si daunatorilor se realizeaza ca in cazul culturii in camp. Pentru informatii, click aici;

  Plantele cultivate in spatii protejate au cresteri puternice si necesita udari mai dese si cu cantitati mai mari de apa, in comparatie cu plantele cultivate in camp. Fertilizarile faziale se pot aplica prin sistemul de irigare prin picurare, utilizandu-se ingrasaminte hidrosolubile. Fertilizarile radiculare se completeaza cu cele foliare, conform recomandarilor de la cultura din camp.

  Recoltarea. Aceasta operatiune se realizeaza esalonat, in functie de ciclu de cultura. Momentul inceperii recoltarii depinde de momentul plantarii si tehnologia aplicata pentru cresterea si dezvoltarea plantelor.

  Alătură-te discuției:

  *

  Buna! Ai nevoie de ajutor?

  Am nevoie de ajutor