Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Ionut PETRESCU
      31 mai 2021
      0 urează frunze verzi

      uscare Chamaecyparis dupa plantare

      Bua ziua. Am plantat 10 Chamaecyparis columnaris acum 1 luna jumatate. Dupa doua saptamani de la plantare, i-am stropit cu zeama bordeleza, dupa inca doua saptamaini (1 luna de la planatre) au inceput sa se usuce primii 3 din cei zece, de la baza plantei catre varf, si de la exterior la interior la ramuri. I-am stropit cu Dithane si am aplicat prin udare la radacina un ingrasamant de conifere tip NPK. Dupa 1 saptamana de la a doua stropire, primii 3 se prezinta cum se vede in poze, urmatorii 7 avand si ei cateva ramuri uscate dar mult mai putin. Ce ma sfatuiti? Plantele au fost aduse la balot de iuta, sunt puse in pamant in care a crescut gazon, la 50cm de un dren(nu a baltit apa niciodata), au fost udati cam la 3 zile, astati s-a verificat umiditatea din sol cu sonda de umiditate, care indica umiditatea la maxim la 20cm de tulpina iar la 5 cm de tulpina, undeva in balot presupun, o valoare medie (intre moist si wet) …. sa fie oare apa in exces?
      Totodata mentionez ca la microscop nu s-a observat daunatori sau insecte. Ce am putut sa vad eu ca se formeaza panze de paianjen cam peste tot, intre varfurile lor. Le indepartez dar apar destul de repede.

      va multumesc

      # 90040

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 mai 2021

      Buna ziua! In cazul coniferelor, este foarte important modul in care s-a realizat plantarea. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta acestuia si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces este vizibil imediat, ci pe parcursul perioadei de vegetatie, odata ce se intensifica procesele fiziologice. Totodata, este posibil ca uscarea sa fie cauzata si de umiditatea in exces sau fertilizarea cu ingrasaminte inadecvate; de regula, dupa plantare, se administreaza ingrasaminte specifice inradacinarii, cu un continut de nutrienti optimizat, pentru a nu arde radacinile. Astfel, momentan, se recomanda eliminarea portiunilor afectate si administrarea unui ingrasamant natural pe baza de microorganisme, care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Poate fi administrat prin udare, in doza de 50 ml/10 litri de apa. Se recomanda efectuarea a 3-4 tratamente, la interval de 10-14 zile.
      Ulterior, ar fi indicat sa aplicati foliar un ingrasamant special pentru conifere Evergreen Fluid, 350 ml , pentru a ajuta la regenerarea lor.
      Pentru o dezvoltare corespunzatoare, se recomanda respectarea cerintelor de mediu si ingrijire specifice, detaliate in articolul nostru: Chamaecyparis, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 90202
      1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

chiparos-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Chiparos

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi