Chamaecyparis, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 3 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Chamaecyparis (chiparosul) – este un gen de arbori coniferi din familia Cupressaceae, nativi din estul Asiei si America de Nord. Sunt arbori de marime medie sau mare, cu inaltimi de pana la 20-70 m. In general, ramurile sunt aplatizate, dispuse intr-un singur plan. Prezinta doua tipuri de frunze: aciculare – la exemplarele tinere si solzoase – la arborii mai mari de un an. Conurile sunt globuloase si au 8-14 solzi ce contin cate 2-4 seminte. Se planteaza ca arbori ornamentali in parcuri si gradini, ca exemplare solitare sau in grupuri. Unele specii suporta tunderea sub forma de garduri vii.
Chamaecyparis – specii si cultivaruri
Chamaecyparis lawsoniana (chiparosul de California)
Este nativ din America de Nord, unde creste de tala I, putand ajunge pana la o inaltime de 60 m. Are un port elegant, formeaza o coroana piramidala si ingusta. Trunchiul este acoperit pana la nivelul solului, iar varful este aplecat. Ramurile se ramifica intr-un singur plan si prezinta un frunzis foarte bogat. Frunzele sunt mici, solzoase, de culoare verde-inchis, cu nuante gri-albastrui. Conurile cresc abundente pe ramuri, sunt sferice si au o dimensiune foarte mica (8 mm). Acestea sunt verzi la inceput, dupa care devin violet, iar la maturitate sunt maronii. Cultivaruri:
- ‘Alumii’ – creste pana la 10-12 m; are o coroana ingusta, columnara, cu frunzisul in nuante albastrui.
- ‘Columnaris’ – poate ajunge la o inaltime de 10 m; are forma columnara, cu ramurile erecte si frunzisul in nuante albastrui.
- ‘Ellwoodii’ – formeaza o coroana conica, cu frunzisul des; creste pana la 4-5 m inaltime.
- ‘Lane’ – creste pana la 5-7 m si are frunzisul galben-auriu.
Chamaecyparis nootkatensis (chiparos de Nootka)
Este un arbore de talia I, originar din Alaska si zona de NE a Americii de Nord. Formeaza o coroana piramidala, ingusta, cu ramurile aplecate si ramificate intr-un singur plan. Frunzisul este des, de culoare verde-inchis, cu frunze solzoase, aspre. Conurile sunt mai mari decat la specia precedenta, de 1 cm. Cultivaruri:
- ‘Pendula’ – creste de talia a III-a, cu ramurile dispuse orizontal si lastari penduari.
Chamaecyparis obtusa (chiparos japonez, numit si “Hinoki”)
Este un arbore de talie inalta in mediul natural, insa la noi in tara sunt intalnite cultivarurile mai scunde:
- ‘Nana gracilis’ – are o inaltime de 2-3 m, formeaza o coroana conica la maturitate, cu ramurile in forma de evantai. Frunzisul este verde-inchis, lucios.
- ‘Nana’ – arbust cu inaltimea de 0,6 m, cu coroana sferica si compacta.
Chamaecyparis pisifera (chiparos japonez, numit si “Sawara”)
Este un arbore inalt, insa la noi in tara se planteaza cultivaruri de talie mica:
- ‘Filifera’ – formeaza o coroana larga, conica si creste pana la inaltimea de 5 m. Lastarii sunt argintii, pendulari, cu frunze aciculare in nuante albastrui.
- ‘Plumosa’ – creste pana la 10 m; prezinta frunze aciculare, ce se brunifica in anotimpul rece.
- ‘Plumosa aurea’ – frunze galben-aurii.
- ‘Squarrosa Boulevard’ – frunzis cu nuante intense de argintiu-albastrui pe toata perioada anului.
Conditii de mediu
Lumina. Chiparosii prefera locurile luminoase sau semiumbrite pentru a dezvolta un foliaj intens colorat. Totusi, razele puternice ale soarelui le poate provoca arsuri.
Temperatura. In general, chiparosii sunt sensibili la ger si la vanturile reci in tinerete. Chiparosii japonezi necesita adapost in anotimpul rece si prefera un climat bland. Pe de alta parte, chiparosul de Nootka este o specie rezistenta la ger.
Sol. Se dezvolta optim in soluri revene, aerate si nu tolereaza seceta prelungita.
Chamaecyparis – Ingrijire
Taieri. Nu sunt necesare taieri la chiparosi, decat in cazul speciei C. lawsoniana, pentru obtinerea de garduri vii inalte.
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire. Chiparosii pot fi inmultiti prin seminte, prin butasi, sau altoire.
- prin seminte: conurile se recolteaza toamna, inainte de desfacere, iar semintele se seamana imediat dupa aceea. Plantele obtinute din seminte au o crestere lenta.
- butasirea se face in iulie-august, in rasadnite sau sera, folosindu-se lastari terminali.
- inmultirea prin altoire se foloseste mai rar, atunci cand butasirea nu da rezultate.
Boli si daunatori
Daunatorii ce pot aparea la chiparosi sunt afidele. Bolile care pot afecta Chamaecyparis sunt: necrozarea ramurilor din exterior spre interior, necrozarea ramurilor din interior spre exterior si uscarea plantelor.
In plus
- Se recomanda mentinerea unei portiuni lipsite de iarba sau buruieni la baza plantelor.
- Formele pitice se utilizeaza in rocarii alaturi de plante acoperitoare de sol.
- Nu tolereaza bine solurile calcaroase.
- In conditii optime, Chamaecyparis au o longevitate mai mare.
- La chiparosul de Nootka, conurile se matureaza in al doilea an.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Chamaecyparis, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
27 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, coniferele din ghivece se usuca dupa mutarea lor in interiorBună ziua, Va rog sa ma ajutați cu situația următoare: Am doua tipuri de conifere în ghiveci. Au stat în balcon pana în noiembrie, când a început sa se răcească... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi84 urează frunze verziAfla de ce nu este recomandat un plan anual pentru tratarea coniferelorFata de legume sau pomii fructiferi, plantele ornamentale pot fi atacate de numerosi agenti patogeni cu actiuni imprevizibile. De aceea, se recomanda ca plantele sa fie verificate periodic 🔍. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, Leylandii plantati in septembrie – au inceput sa se usuceBună seara. Am plantat în septembrie 85 de plante de laylandi la circa 60-80 cm înălțime și după ceva vreme au început să se usuce, am deja 10 plante de... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.