Vezi 7 fire de răspunsuri
    • gabriela mircea
      12 mai 2015
      0 urează frunze verzi

      Am un gard viu de buxus care de asta toamna a inceput sa moara

      Am un gard viu (buxus), care de asta toamna a inceput sa moara, acum aproape ca nu-l mai pot numi viu. S-ar parea, din descrierile bolilor si daunatorilor, ca a fost atacat de fainare. La inceput, cand am observat, asta toamna am crezut ca a fost ars de soare sau afectat de vreo ploaie acida si isi va reveni; asta pentru ca uscarea si contorsionatea frunzelor a aparut pe o parte a lui, cea mai expusa. La un capat deja pare uscata si tulpina, nu stiu radacina daca mai este vie, dar la altul, tulpinile sunt verzi si chiar mai cresc varfuri. Ce ma sfatuiti? Multumesc pentru raspunsul dvs.

      # 57843

      12 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iulie 2015

      Puteti incerca sa recuperati aceste conifere prin tratamente impotriva bolilor cu fungicide cum ar fi Champ 77 WG, 20 g, sau Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 g dizolvate in 10 litri de apa. Pentru revigorare, puteti utiliza si un ingrasamant precum Boxwood Fluid, 350 ml.

      # 57844
      0 urează frunze verzi
    • anne
      27 iulie 2015

      ma intereseaza un tratament pt. buxus unde frunzele se ingalbenesc si cad

      # 57845
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        13 iulie 2015

        Sunt mai multe motive pentru care frunzele arbustilor se pot ingalbeni, de exemplu, umiditatea crescuta la radacini face ca acestea sa putrezeasca, iar primul simptom este ingalbenirea frunzelor si caderea acestora. Umiditatea crescuta duce de asemenea si la aparitia bolilor. In acest caz, puteti efectua tratamente cu fungicide cum ar fi Dithane (Dithane M 45, 20 g ) sau Topsin (Topsin 70 WDG, 10 g). Acestea se pot aplica impreuna cu un insecticid cum ar fi Mospilan (Mospilan 20 SG, 1.5 g) sau Actara (Actara 25 WG, 1.5 g).

        # 57846
        0 urează frunze verzi
    • emma
      13 august 2015

      Am 7 buxusi carora le mergea bine, ii tundeam primavara in aprilie si apoi in iunie, dar in vara asta am constatat ca au aparut pe suprafata lor pete de uscatura, pe toata suprafata lor, cu diametrul intre 5 si 15 cm, si la baza lor pete chiar mai mari. Nu erau udati in afara de ploi, pt. ca se afla in gradina casei de la tara, undeva in Baragan. Ma tem sa nu-i pierd, ma puteti ajuta cu o recomandare ? Va multumesc,

      # 57847
      1 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        13 august 2015

        Pentru tratamente impotriva bolilor si daunatorilor la buxus va recomandam sa folositi insecticid Faster (Faster 10 CE, 2 ml (fiole)) si fungicid Dithane. Solutiile se amesteca in 10 l apa si se pulverizeaza pe toate plantele.
        Dupa o perioada de 7-10 zile se poate repeta tratamentul cu insecticid Decis (Decis Mega EW 50, 5 x 3 ml) si fungicid Champ (Champ 77 WG, 30 g).

        # 57848
        0 urează frunze verzi
    • Marius Lupu
      7 mai 2017

      Buna ziua,
      Avem mult buxus si avem mari probleme. Ce trebuie sa cumparam pt asa ceva…Am atasat cateva poze.
      Astept raspuns
      Va multumesc!

      # 57849
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        11 mai 2017

        Arbustii par destul de afectati. Cel mai probabil au fost atacati in anii anteriori de daunatori, in special omizi.
        Acum, chiar daca vor avea o forma inestetica, toate ramurile uscate se vor indeparta de la baza. Astfel arbustii sunt stimulati sa emita ramuri noi, mai ales pentru ca se observa ca mai au parti verzi.
        Dupa tundere, se efectueaza urmatorul tratament:
        -un fungicid Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 grame dizolvate in 8 litri apa,
        -impreuna cu un insecticid ca Actara (Actara 25 WG, 1.5 g), 1,5 grame dizolvate in 8 litri apa
        -si un stimulator ca Amalgerol (Amalgerol, 100 ml), 100 ml dizolvati in 8-10 litri apa.
        La radacina se va administra un ingrasamant special pentru buxus ca Hauert (Ingrasamant Buxus Hauert, 1 kg).

        # 57854
        0 urează frunze verzi
    • Bianca UNC
      27 mai 2017

      Buna ziua, apreciez informatiile de pe site si le consider utile. Noi avem probleme cu ciresul, frunzele sunt de culoare verde galbui, la fel si un platan / la 4 metri respectiv 7m de el sunt plantatati alti doi care sunt frumosi/ si totodata o parte din gardul viu format din Pyracantha coccinea – catina salbatica are tot asa frunzele de culare verde galbui. Atasez pozele cu ciresul, platanul si pyracantha. Mentionez ca portiunea de gard viu aflata la semiumbra este colorata de un verde mai intens.

      # 57855
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 mai 2017

      Plantele prezinta simptome ale carentei de fier. Este posibil ca cele situate la semiumbra sa se poata aproviziona mai bine cu nutrienti din sol datorita temperaturii favorabile la nivelul solului. Asigurati afanarea solului (carenta de fier poate sa apara si in cazul solurilor compactate) si efectuati un test de pH (in cazul solurilor alcaline apare carenta de fier). Se pot efectua 3 tratamente pe sezon cu un ingrasamant cu azot si microelemente pentru combaterea clorozei (Plant treatment Hauert, 500 ml). Acesta se poate utiliza radicular, la interval de minim 10 zile, in doza de 12 ml la 5 litri apa (se aplica pe 1-2 metri patrati) sau foliar, in doza de 25 ml la 5 litri apa. In ambele cazuri aplicarea se face seara iar in cazul pulverizarii nu se aplica pe flori (daca sunt prezente).

      # 57859
      0 urează frunze verzi
    • Daniela Moldoveanu
      11 octombrie 2017

      Buna ziua! Va cer sfatul in privinta masurilor ce trebuie luate in cazul taierii drastice accidentale (interventia in forta a lucratorilor Primariei sectorului 3) asupra unui gard viu de thuja, plantat in anul 1952. Pana recent am reusit sa-l salvam de la „casapire”, iar acum lucratorii au taiat tot coronamentul verde si au ramas crengile vechi cu taieturi deschise. Pentru ca vine anotimpul geros, ce trebuie aplicat peste aceste taieturi ca sa pot salva ceva? Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu interes sfatul dvs. profesional.

      # 57860
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        17 octombrie 2017

        Daca au fost produse rani arbustilor, atunci cel mai indicat este sa se efectueze tratamente cu fungicide ca Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), in doza de 50 grame dizolvate in 8 litri apa. Astfel se va evita instalarea agentilor patogeni.
        Sectiunile taiate cu diametru mai mare de 4-5 cm se vor acoperi cu un cicatrizant ca Mastic Arbokol (Mastic Arbokol pentru altoire si cicatrizare, 500 g), la cateva ore de la aplicarea fungicidului mentionat mai sus.

        # 57861
        0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        17 octombrie 2017

        Daca au fost produse rani arbustilor, atunci cel mai indicat este sa se efectueze tratamente cu fungicide ca Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, in doza de 50 grame dizolvate in 8 litri apa. Astfel se va evita instalarea agentilor patogeni.
        Sectiunile taiate cu diametru mai mare de 4-5 cm se vor acoperi cu un cicatrizant ca Arbosan Rasina Bio, 350 g, la cateva ore de la aplicarea fungicidului mentionat mai sus.
        Din pacate acum este destul de tarziu sa se mai aplice ingrasaminte. Administrarea acestora duce la emiterea unor noi ramuri de catre arbusti, care vor fi fragile si vor fi deteriorate de inghet.
        Odata cu venirea primaverii, se poate administra la radacina un ingrasmant special pentru conifere ca Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg).

        # 57862
        0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

buxus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Buxus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi