Vezi 9 fire de răspunsuri
    • Andrei
      22 iulie 2021
      0 urează frunze verzi

      tuia uscata cu puf alb (ca o vata) pe ramuri

      Bună ziua,
      Va rog sa ma ajutați cu mai multe sfaturi pentru următoarele probleme:
      1. Mi se usucă 1 tuia, sau cel puțin asa pare. Totuși o parte din ramuri au rămas verzi. De la plantate în luna mai și pana acum le am administrat doar fertilizant. Poza1
      2. Unele dintre plante au pe ramuri ceva alb înfășurat, ca o vata de zahar. Nu mi dau seama dacă le afectează, am vazut si pe ceilalți copaci din gradina. Poza 2
      3. Sunt foarte multe pânze de păianjen în tuia și au apărut cam în același timp. Sunt dăunători sau pur și simplu cresc fără sa afecteze plantele? Poza 3.
      Multumesc mult

      # 99645

      21 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 iulie 2021

      Buna ziua. 1. Cel mai probabil simptomele de uscare au debutat in urma stresului suferit la plantare, mai ales ca ati precizat ca aceasta s-a realizat in luna mai (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali) fiind accentuate si de stresul abiotic din ultima perioada (de exemplu, temperaturile ridicate). Astfel, daca ati aplicat doar un ingrasamant granular, pentru a imbunatati calitatea solului si pentru a stimula inradacinarea si depasirea perioadei de stres, se recomanda aplicarea periodica, prin udare, a unui ingrasamant organic, bogat in microorganisme benefice ce se regasesc in mod natural in sol, precum: Recharge, 250 g. Este indicat sa afanati putin solul inainte de aplicare si sa pastrati o portiune de teren fara iarba, bine afanata la baza acestora. Foliar, pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda aplicarea regulata a unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor precum: Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml.
      2. Puful de pe ramuri este specific cicadei melifere (Cicada melifera (Metcalfa pruinosa) - identificare si combatere). Pentru combatere se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, alternand insecticide ce au in spectrul lor de comabatere si cicadele, precum: Faster 10 CE, 2 ml sau Deltasap 2.5 EC, 5 ml. Mai exact, daca primul tratament se efectueaza cu Faster, dupa 7 zile se va aplica Deltasap. De asemenea, pentru a favoriza patrunderea substantei prin puful respectiv, este indicata si adaugarea in solutiile recomandate a unui adjuvant: Break Thru S 240, 2 ml. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta.
      3. Panzele din fotografiile atasate apartin paianjenului comun. Acestia nu sunt daunatori, ci dimpotriva, sunt utili in gradina, hranindu-se cu multe din insectele care ne provoaca neplaceri.

      # 99748
      0 urează frunze verzi
    • Andrei
      22 iulie 2021

      Buna Ziua
      Multumesc foarte mult pentru raspuns.
      Fac o precizare, am aplicat pana acum de 2 ori Ingrasamant lichid Hauert, iar la ultima comanda am cumparat ingrasamant pentru arbusti si conifere granule, Hauert 2 kg, pe care nu am apucat sa-l adminstrez.
      Inteleg ca primele 3 recomadari sunt in zona de ingrasamant, iar urmatoarele sunt pentru tratarea Cicadei?
      Pot sa aplic granulele de la Hauert in locul celor recomandate de tine?
      Multumesc

      # 99770
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        22 iulie 2021

        Recomandarile prezentate la punctul doi fac referire la combaterea cicadei. Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 2 kg este indicat sa fie aplicat in primavara, in lunile Aprilie/Mai, conform specificatiilor prezentate si in descrierea acestuia. In plus, ingrasamintele mentionate la primul punct au rolul de a ajuta plantele sa depaseasca anumite perioade de stres, fiind adecvate si pentru aceasta perioada.

        # 99775
        0 urează frunze verzi
    • Andrei
      3 august 2021

      Bună Tom. Multumesc pentru recomandări. Am scapat de cicada și am aplicat prima doza de fir fluid. Cu toate acestea încă o planta pare ca se usucă. Te rog sa vezi în poza atașată are toate fructele uscate. Este vreo cauza anume pentru care pățesc asta? Și prima planta uscata a avut același debut.

      # 101778
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        3 august 2021

        Speciile de tuie fiind conifere, fructele sunt reprezentate de conuri lignificate (lemnoase), brune-galbui la maturitate. Per ansamblu, planta din imaginea atasata pare sa aiba o stare de sanatate buna, este normal ca fructele sa fie uscate. Totusi, in perioada fructificatiei planta devine mai slabita si mai sensibila fata de conditiile biotice si abiotice, investind energia in primul rand in productia de fructe si seminte. De aceea, pentru a facilita depasirea perioadei de stres, se recomanda continuarea tratamentului cu ingrasamintele mentionate anterior.
        In plus, incepand din toamna, pentru a creste rezistenta plantelor la inghet si alte conditii capricioase din sezonul rece, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant granular precum: Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg.

        # 101816
        0 urează frunze verzi
    • Andrei
      3 august 2021

      Multumesc pentru raspunsul tau prompt si incurajator.

      Voi continua stropirea cu fir fluid odata pe luna. Il pot alterna cu Evergreen? sau sunt diferite si le pot aplica concomitent?

      # 101830
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        3 august 2021

        Ambele ingrasaminte au o compozite echilibrata, similara, fiind special formulate pentru cerintele nutritionale ale coniferelor, de aceea, pe parcursul unei perioade de vegetatie, puteti opta doar pentru unul din ele. Avand in vedere ca ati administrat Fir Fluid, 350 ml, este indicat ca acest sezon sa continuati seria de tratamente tot cu el.

        # 101851
        0 urează frunze verzi
    • Andrei
      3 august 2021

      Multumesc

      # 101862
      0 urează frunze verzi
    • Andrei
      9 august 2021

      Bună ziua Tom. Te rog sa ma ajuți cu următoarea situație. Ambele plante care se usucă au aceeași tipologie. Ramurile de jos au rămas verzi dar restul plantei se usucă. Îți trimit doua poze sa le poți observa. Care crezi ca este cauza? Se poate întâmpla și celorlalte?

      # 102485
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        9 august 2021

        Avem rugamintea sa verificati cu atentie daca sesizati prezenta daunatorilor (de exemplu, orificii pe ramuri/tulpina) si sa ne precizati mai multe detalii: cand au debutat simptomele? cum se realizeaza udarea (la ce interval), apa ajunge si pe ramuri? aceste exemplare sunt amplasate in plin soare? De asemenea, va rugam sa atasati cateva fotografii cu acestia si in ansamblu.

        # 102514
        0 urează frunze verzi
    • Andrei
      9 august 2021

      Prima planta a inceput sa se usuce in iulie, cand am deschis acest topic, este prima poza din cele trei postate.
      Cea de-a doua, pe la inceputul lunii august. Ambele s-au uscat dupa ce au facut fructele.
      Prima planta este in soare direct, a doua la umbra.
      Nu sunt plantate una langa cealalta.
      Le-am udat seara, cand vedeam pamantul de la radacina uscat. Le ud la radacina dar le si stropesc cu apa pe frunze.
      In ceea ce privesc daunatorii, habar nu am la ce sa ma uit( am sa caut orifiiciile din ramuri). In afara de cicada, care a disparut dupa prima stropire cu faster, nu am mai vazut nimic.
      Multumesc

      # 102535
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        9 august 2021

        Avand in vedere ca toate exemplarele au fost plantate in luna mai, cel mai probabil, in cazul unora dintre acestea, sistemul radicular nu a fost suficient de dezvoltat pentru a sustine intreaga parte aeriana si implicit noile cresteri, conducand astfel la uscare. Acest proces nu este vizibil imediat, ci se realizeaza treptat, odata cu trecerea timpului si intensificarea procesele specifice plantelor. Mai multe informatii sunt prezentate si in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali. Astfel, in acest moment, pentru a mai stimula inradacinarea este indicata aplicarea periodica a ingrasamantului Recharge, 250 g. Totusi, tinand cont de aceste aspecte, nu se poate preciza exact cum vor raspunde tratamentului aplicat. In plus, in ceea ce priveste udarea, nu este indicata utilizarea metodei prin aspersiune (pe ramuri), intrucat poate favoriza dezvoltarea bolilor foliare.

        # 102635
        0 urează frunze verzi
        • Andrei
          6 septembrie 2021

          Bună ziua Tom,
          Te rog sa vezi pozele atașate și sa mi spui ce sa le mai fac. Unele plante se usucă În continuare fără sa mi dau seama de ce. Altele par bolnave, au frunze galbene care se inegresc. Este diferit de cele care se usucă și la care uscarea este directa, frunzele fiind verzi crocante ajungand galbene când se usucă de tot.
          Te rog sa vezi mai multe poze și un film în link-ul de mai jos. Multumesc mult

          # 106132
          0 urează frunze verzi
          • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
            6 septembrie 2021

            Buna ziua, plantele arata destul de bine, per total, de aceea se recomanda inlaturarea portiunilor afectate si aplicarea ingrasamantului Recharge, 250 g, pentru a sprijini dezvoltarea radacinii si rezistenta plantelor la factorii de stres. Daca totusi doriti, puteti apela la un laborator specializat in protectia plantelor pentru analize mai amanuntite.

            # 106157
            0 urează frunze verzi
            • Andrei
              6 septembrie 2021

              Buna ziua doamna.
              Este normal sa se ingalbeneasca portiuni din ele tocmai acum cand au scapat de soarele puternic?

              # 106159
              0 urează frunze verzi
              • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
                6 septembrie 2021

                Ingalbenirea frunzisului pe anumite portinui poate fi determinata de mai multi factori de stres (umiditatea ridicata/persistenta in sol, solul compact, drenajul slab, vant uscat/puternic, stres la niveul radacinilor, diferite boli foliare sau de sol etc.). Astfel, dupa inlaturarea portiunilor afectate, puteti incerca sa afanati bine solul de la baza platelor, sa mentineti acea portiune de teren fara vegetatie si sa aplicati tratamentele recomandate.

                # 106170
                0 urează frunze verzi
                • Andrei
                  27 septembrie 2021

                  Bună ziua
                  Am.aplicat recharge. Nu s a întâmplat nimic vizibil. Plantele care se îngălbeneau s au maronit iar cele verzi crocante s au uscat.
                  Am atașat un link cu poze poate reușiți sa observați mai multe detalii asa. Eu mai am.putin și abandonez.
                  Multumesc

                  # 108265
                  0 urează frunze verzi
                  • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
                    27 septembrie 2021

                    Buna ziua, va rugam sa atasati fotografiile folosind optiunea Adauga imagini.

                    # 108339
                    0 urează frunze verzi
    • Andrei
      9 august 2021

      Multumesc pentru raspunsuri.

      # 102652
      1 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 septembrie 2021

      Plantele pot reactiona diferit la factorii de stres, chiar daca este vorba de aceeasi specie, acelasi amplasament si conditii de mediu. De moment, ar fi mai indicat sa eliminati exemplarele uscate in totalitate si sa le mentineti sub observatie pe cele sanatoase, continuand aplicarea tratamentului recomandat. Totusi, pe viitor, este importanta alegerea unor specii rezistente la conditiile de mediu din spatiul respectiv, mentinerea unor distante de plantare (atat intre arbori si gard/suprafata betonata, cat si intre plante) si respectarea unor reguli de plantare (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).

      # 108384
      0 urează frunze verzi
Vezi 9 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi