tuia cu frunze negre

Acest subiect conține 6 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 25 iulie 2018 la 10:54 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 6 Răspunsuri
 • #18751 Răspuns
  LEONARD

  Buna ziua,
  Avem in curte multi tuia de aproximativ 2.5metri, plantati in urma cu mai bine de 10 ani.
  Anul acesta, o parte din ei au pe frunze o substanta neagra. Aceasta e ca un carbune, se duce daca misc usor degetele pe ea, dar nu se duce daca ploua si nici daca spal cu furtunul.
  Atasez niste poze.

 • #18767 Răspuns
  Tom Botanistul

  Buna ziua, spuneti-ne daca frunzele acoperite de substanta neagra sunt si un pic lipicioase si daca observati si prezenta unor insecte/paduchi. Trebuie sa priviti cu atentie, sunt mici, cativa milimetri, usor bombati, inchisi la culoare, atasati de ramuri, se desprind la atingere cu mana. Par sa se observe in fotografii, dar va rugam sa ne confirmati si dvs. Daca se confirma, se fac trei tratamente consecutive, la 7-10 zile, alternand doua insecticide, de exemplu, Actara, 1.5 gr / 7 l apa (https://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html) si Nurelle D 7,5 ml/10 l apa (https://www.botanistii.ro/arysta-insecticid-agro-nurelle-d-100-ml.html). In solutia de insecticid adaugati si Silwet Gold, 10 ml/10 l solutie (https://www.botanistii.ro/adjuvant-silwet-gold.html), pentru o mai buna acoperire a plantei. Pe dejectiile acestor paduchi se instaleaza fumagina, o ciuperca, substanta neagra pe care ati observat-o. Ea nu ataca planta, dar impiedica patrunderea luminii, afectand astfel cu timpul plantele. Indicat este sa spalati mai intai plantele de fumagina cu o solutie de Kabon 25-30 ml /10 l apa (https://www.botanistii.ro/atlantica-kabon-1-litru.html), asteptati sa se usuce bine, si apoi aplicati tratamentul cu insecticid. Nu uitati sa controlati si plantele din vecinatatea celor afectate, daca sunt prezenti paduchi pe frunzelor lor, si sa le stropiti si pe ele daca este necesar.

 • #18769 Răspuns
  LEONARD

  Am observat insectele, sunt exact conform descrierii. Insa nu am observat ca frunzele sa fie si putin lipicioase.

  Din ce am inteles, intai trebuie aceasta solutie diluat 25-30ml/10l apa pentru a spala toate plantele: https://www.botanistii.ro/atlantica-kabon-1-litru.html
  Apoi se aplica Actara + Silwet gold, apoi ziua urmatoare Nurelle + Silwet gold, repetand acest tratament o data la 7-10 zile.

  Este ok asa?

  Daca ploua in ziua aplicarii unui tratament, acesta va trebui reaplicat ziua urmatoare?

 • #18777 Răspuns
  Tom Botanistul

  Buna ziua, da, mai intai spalati cu Kabon si asteptati sa se usuce bine solutia de pe plante. Dupa care: faceti primul tratament cu Actara+Silwet, dupa 7-10 zile, al doilea tratament cu Nurelle+Silwet, si dupa alte 7-10 zile, al treilea tratament cu Actara + Silwet. De preferat, ar fi sa nu administrati tratamentul in zilele ploioase, sau, fiind sistemice, sa treaca macar 3 ore de la administrare (substanta sa se usuce pe frunze, inainte sa fie spalata de ploaie). Recomandat este sa efectuati tratamentele dimineata, nu in cursul zilei.

 • #18778 Răspuns
  LEONARD

  Multumesc pentru toate informatiile oferite

 • #19860 Răspuns
  LEONARD

  Buna ziua,
  Problema s-a ameliorat, dar nu a trecut de tot la toti tuia. Frunzele inca sunt negre, dar acele vietati mici s-au dus.

  Ar trebui repetat tratamentul cu toate produsele? Sau doar spalat cu Kabon?

  Ce imi sugerati sa fac?

  Multumesc

 • #19925 Răspuns
  Tom Botanistul

  Buna ziua, doar spalati cu Kabon. Si puteti repeta la 7- 10 zile, este un produs natural, ecologic, care are si efect insecticid (dar nu suficient incat sa combata singur paduchii testosi).


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">