Paduchii testosi la plantele ornamentale – identificare si combatere

paduchii-testosi-identificare-combatere

Paduchii testosi reprezinta un grup de daunatori ce cuprinde mai multe specii protejate de un scut ceros, ce fac parte din doua familii: Diaspididae si Coccidae. Speciile de paduchi testosi se diferentiaza prin culoarea scutului protector: de la alb-galbui (paduchele testos al leandrului, al cacteelor), la maroniu-roscat (paduchele testos roz al lamaiului) sau galben-maro (paduchele testos al lamaiului). Acesti daunatori se hranesc cu sucul celular al plantelor prin intermediul aparatului bucal (rostru) adaptat pentru intepat si supt. 



Paduchii testosi – Depistarea atacului

Poate fi identificati prin prezenta scuturilor protectoare, in forma rotunda sau ovala, pe suprafata organelor plantei (frunze, lastari, ramuri). Sunt insecte imobile, ce pot fi indepartate manual, comparativ cu alti paduchi de plante. De asemenea, acestia secreta o substanta transparenta, lipicioasa, numita “roua de miere”, ce favorizeaza aparitia fumaginei (ce se manifesta sub forma unei pulberi de culoare neagra).

Plantele atacate si daune

Sunt daunatori polifagi, ce ataca mai multe specii de plante de apartament sau arbori si arbusti ornamentali din gradina. Acestia prefera in mod special leandrul, cacteele, dafinul, ficusii, citricele, trandafirii etc. De asemenea, prin inteparea plantelor gazda, paduchii testosi isi injecteaza saliva toxica si le debiliteaza cresterea. Plantele afectate prezinta o crestere incetinita, anormala, uscandu-se in timp. 

Combatere

La plantele din apartamente sau sere, paduchii testosi se inmultesc constant, pe toata perioada anului – fiind in interior, acestia nu sunt afectati de factorii de mediu, mai exact de venirea anotimpului rece. Acest aspect ingreuneaza astfel combaterea daunatorului, fiind necesare efectuarea mai multor tratamente, prin alternarea mai multor insecticide. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a favoriza penetrarea insecticidului prin scutul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus: 

  • Se recomanda ca intervalele de timp la care se fac tratamentele sa fie de 5-7 zile.
  • Este foarte important sa dozati insecticidele conform recomandarilor de pe ambalaj. Nerespectarea dozei favorizeaza aparitia exemplarelor rezistente.
  • La speciile de palmieri, atacul cu paduchi testosi se aseamana cu cel al paduchilor lanosi. Acestia se deosebesc prin prezenta scutului protector caracteristic. 
  • Se recomanda ca plantele la care se observa atacul cu paduchi testosi sa fie izolate cateva saptamani si tratate. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile