Paduchii testosi la plantele ornamentale – identificare si combatere
Publicat pe: 15 octombrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Paduchii testosi reprezinta un grup de daunatori ce cuprinde mai multe specii protejate de un scut ceros, ce fac parte din doua familii: Diaspididae si Coccidae. Speciile de paduchi testosi se diferentiaza prin culoarea scutului protector: de la alb-galbui (paduchele testos al leandrului, al cacteelor), la maroniu-roscat (paduchele testos roz al lamaiului) sau galben-maro (paduchele testos al lamaiului). Acesti daunatori se hranesc cu sucul celular al plantelor prin intermediul aparatului bucal (rostru) adaptat pentru intepat si supt.




Paduchii testosi – Depistarea atacului
Poate fi identificati prin prezenta scuturilor protectoare, in forma rotunda sau ovala, pe suprafata organelor plantei (frunze, lastari, ramuri). Sunt insecte imobile, ce pot fi indepartate manual, comparativ cu alti paduchi de plante. De asemenea, acestia secreta o substanta transparenta, lipicioasa, numita “roua de miere”, ce favorizeaza aparitia fumaginei (ce se manifesta sub forma unei pulberi de culoare neagra).
Plantele atacate si daune
Sunt daunatori polifagi, ce ataca mai multe specii de plante de apartament sau arbori si arbusti ornamentali din gradina. Acestia prefera in mod special leandrul, cacteele, dafinul, ficusii, citricele, trandafirii etc. De asemenea, prin inteparea plantelor gazda, paduchii testosi isi injecteaza saliva toxica si le debiliteaza cresterea. Plantele afectate prezinta o crestere incetinita, anormala, uscandu-se in timp.
Combatere
La plantele din apartamente sau sere, paduchii testosi se inmultesc constant, pe toata perioada anului – fiind in interior, acestia nu sunt afectati de factorii de mediu, mai exact de venirea anotimpului rece. Acest aspect ingreuneaza astfel combaterea daunatorului, fiind necesare efectuarea mai multor tratamente, prin alternarea mai multor insecticide.
Comandă produsele recomandate
Pentru a favoriza penetrarea insecticidului prin scutul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament.
Comandă produsele recomandate
La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.
Comandă produsele recomandate
In plus:
- Se recomanda ca intervalele de timp la care se fac tratamentele sa fie de 5-7 zile.
- Este foarte important sa dozati insecticidele conform recomandarilor de pe ambalaj. Nerespectarea dozei favorizeaza aparitia exemplarelor rezistente.
- La speciile de palmieri, atacul cu paduchi testosi se aseamana cu cel al paduchilor lanosi. Acestia se deosebesc prin prezenta scutului protector caracteristic.
- Se recomanda ca plantele la care se observa atacul cu paduchi testosi sa fie izolate cateva saptamani si tratate.
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
18 urează frunze verziCe tratamente se fac in ianuarie-februarie pentru pomi?Lunile ianuarie si februarie sunt momentul oportun pentru realizarea stropirilor pomilor fructiferi cu produse cuprice si ulei horticol. De ce stropim pomii inainte de intrarea in vegetatie? 🌳 Folosim... mai multFrunze verzi111 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi13 urează frunze verziPaduchi, cum scap de paduchii testosi de pe frunzeBună ziua Îmi puteți spune cum pot scapa de păduchii țestoși?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi83 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziPaduchele testos, informatii despre combatereBuna ziua. Am găsit aceștia pe un rozmarin primit...a stat langa plantele mele 2 săptămâni. Care este șansa să fi răspândit "creatura" și o sugestie de tratament pentru plantele mele.... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi34 urează frunze verziCum prevenim carenta de fier la plantele ornamentale?🌿 Carenta de fier la plantele ornamentale se manifesta prin cloroza sau ingalbenirea frunzelor tinere, in timp ce nervurile raman verzi. De asemenea, cresterea plantelor este lenta, frunzele sunt mici,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.