Paduchii testosi la plantele ornamentale

paduchele-testos-plante-decorative

Paduchii testosi reprezinta un grup de daunatori ce cuprinde mai multe specii protejate de un scut ceros, ce fac parte din doua familii: Diaspididae si Coccidae. Speciile de paduchi testosi se diferentiaza prin culoarea scutului protector: de la alb-galbui (paduchele testos al leandrului, al cacteelor), la maroniu-roscat (paduchele testos roz al lamaiului) sau galben-maro (paduchele testos al lamaiului). Acesti daunatori se hranesc cu sucul celular al plantelor prin intermediul aparatului bucal (rostru) adaptat pentru intepat si supt. 

Paduchii testosi -Depistarea atacului

Poate fi identificati prin prezenta scuturilor protectoare, in forma rotunda sau ovala, pe suprafata organelor plantei (frunze, lastari, ramuri). Sunt insecte imobile, ce pot fi indepartate manual, comparativ cu alti paduchi de plante. De asemenea, acestia secreta o substanta transparenta, lipicioasa, numita “roua de miere”, ce favorizeaza aparitia fumaginei (ce se manifesta sub forma unei pulberi de culoare neagra).

Plantele atacate si daune. Sunt daunatori polifagi, ce ataca mai multe specii de plante de apartament sau arbori si arbusti ornamentali din gradina. Acestia prefera in mod special leandrul, cacteele, dafinul, ficusii, citricele, trandafirii etc. De asemenea, prin inteparea plantelor gazda, paduchii testosi isi injecteaza saliva toxica si le debiliteaza cresterea. Plantele afectate prezinta o crestere incetinita, anormala, uscandu-se in timp. 

Combatere. La plantele din apartamente sau sere, paduchii testosi se inmultesc constant, pe toata perioada anului – fiind in interior, acestia nu sunt afectati de factorii de mediu, mai exact de venirea anotimpului rece. Acest aspect ingreuneaza astfel combaterea daunatorului, fiind necesare efectuarea mai multor tratamente, prin alternarea mai multor insecticide. 

Se recomanda insecticidele cu urmatoarele substante active: acetamiprid, spirotetramat etc.

Produse recomandate

Pentru a favoriza penetrarea insecticidului prin scutul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament.

Produse recomandate

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.

Produse recomandate

In plus: 

 • Se recomanda ca intervalele de timp la care se fac tratamentele sa fie de 5-7 zile.
 • Este foarte important sa dozati insecticidele conform recomandarilor de pe ambalaj. Nerespectarea dozei favorizeaza aparitia exemplarelor rezistente.
 • La speciile de palmieri, atacul cu paduchi testosi se aseamana cu cel al paduchilor lanosi. Acestia se deosebesc prin prezenta scutului protector caracteristic. 
 • Se recomanda ca plantele la care se observa atacul cu paduchi testosi sa fie izolate cateva saptamani si tratate. 
 • Discuții pe teme similare

  Cristina B.
  16 octombrie 2020
  Va rog sa ma ajutați cu un sfat referitor la ce ar trebui sa fac pentru a salva lamaiul din imagine - frunzele si mai nou si fructele sunt acoperite de un praf care inițial am crezut ca este polen.
  0
  1
  Adriana
  16 septembrie 2020
  Am un lămâi și nu știu ce are și ce pot sa-i fac sa își revină.are frunze lipicioase și alte frunze care se usucă și cad.cu ce pot sa-i dau?
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile