Vezi 12 fire de răspunsuri
    • catalin
      7 mai 2020
      2 urează frunze verzi

      tratament tuia cu ramuri negre si galbene

      buna ziua, am 10 tuia plantati , in primavara si toamna anului trecut. Cum se poate vedea si in poze, dau semne de uscare, pete galbene-maronii-negre. Mentionez ca in toamna si primavara le-am adaugat la baza lor granule de ingrasamant pentru conifere si incerc pe cat posibil sa mentin solul afanat la baza lor . De asemenea dupa curatarea a catorva bucati, am stropit dar dupa o perioada au inceput sa apara cateva crengute galbene. Daca ma puteti sfatui ce sa le fac pentru ai aduce pe calea cea buna ar fi perfect. Multumesc anticipat.

      # 60074

      12 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 mai 2020

      Buna ziua, avand in vedere ca ati precizat ca unele exemplare au fost plantate in toamna, trebuie sa stiti ca, in cazul coniferelor, este foarte important modul in care s-a realizat plantarea. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces este vizibil, mai ales odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali. Daca plantarea s-a realizat cu succes, veti observa pe parcursul acestei perioade de vegetatie. In acest moment, daca ati aplicat doar un ingrasamant cu eliberare lenta, pentru a ii ajuta, este recomandat sa aplicati un stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml). Se aplica prin udare la radacina, in doza 30 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile intre ele. De asemenea, este recomandat sa eliminati partile uscate, apoi, este indicata efectuarea a 1-2 tratamente, cu un fungicid pe baza de cupru precum Funguran OH (Funguran OH 50 WP, 30 g) – 30 g/15 L apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g) 25 g/10 L apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 7-10 zile. Mai exact, primul tratament il efectuati cu fungicidul pe baza de cupru, apoi dupa 7-10 zile se va aplica Ridomil. Tratamentele se efectueaza prin pulverizare foliara, solutia distribuindu-se cat mai uniform pe planta. Atentie si la umiditatate. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Atunci cand se realizeaza udarea, apa nu trebuie sa ajunga pe ramuri.

      # 60079
      0 urează frunze verzi
    • catalin
      8 mai 2020

      Multumesc de raspuns. Insa la tot ce inseamna tratament, dupa ce este amestecat Funguran de exemplu cu apa in cantitatea spusa,cat se pulverizeaza asupra unui Tuia? adica pulverizez(nu stil de dus, multa solutie) de sus pana jos si ce ramane mai fac la o ocazie ulterioare sau incerc sa termin toata substanta obtinuta pe ei? Cred ca intrebarea este valabila si pentru Razormin, cam cat, pentru ca presupun ca nici excesul de stimulator nu face bine. . Tot ce inseamna Funguran si Ridomil se pulverizeaza doar frunzele sau si la radacina? Multumesc.

      # 60080
      0 urează frunze verzi
    • catalin
      8 mai 2020

      si daca as aplica un fertilizant Blackjak acum, le-as face rau?

      # 60081
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 mai 2020

      Funguran si Ridomil se dizolva in volumul de apa corespunzator si se aplica prin pulverizare pe planta, nu prin udare la radacina. Solutia pulverizata se distribuie cat mai uniform pe toata planta, insa nu trebuie administrata in exces. Dupa prepararea amestecului de tratament, solutia respectiva are o valabilitate de maxim 24 ore (nu doar in cazul acestor doua fungicide, este valabil in cazul tuturor solutiilor preparate pentru tratamente). De aceea, nu se recomanda pastrarea acesteia, ci dizolvati doar cat aveti nevoie pentru un singur tratament, in volumul de apa corespunzator. Mai multe informatii generale despre aplicarea tratamentelor sunt prezentate in articolul urmator: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      Razormin se aplica prin udare la radacina. De exemplu, dizolvati 30 ml/10 l apa. Il aplicati prin udare la tuia, insa, udati normal, apa nu trebuie sa balteasca atuncai cand il administrati. Daca aveti deja Blackjak, il puteti aplica, intrucat si acesta stimuleaza dezvoltarea radacinilor si a capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol.

      # 60082
      0 urează frunze verzi
    • Catalin
      8 mai 2020

      Pot da si pe gazon cu Razormin? ma gandesc sa dau cu Cropmax pentru o stimulare a cresterii dar si cu Razormin pentru inradacinare . Daca se poate, imi puteti spune la ce perioada se poate da una de alta si care e indicat sa dau mai intai? Razormin 30ml/10 l dar nu stiu de Cropmax care e raportul cu apa. Multumesc anticipat.

      # 60083
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 mai 2020

      Buna ziua, Razormin (Razormin, 250 ml) se poate aplica si pe gazon prin udare in doza 30 ml/ 10 l apa. Se pot face 2-3 tratamente cu Razormin la interval de 10 -14 zile intre ele. Cropmax (Cropmax, 20 ml) se poate aplica dupa 5-7 zile de la tratamentul cu Razormin, se aplica prin pulverizare in doza 10 ml/ 10 l apa.

      # 60084
      0 urează frunze verzi
    • catalin
      19 mai 2020

      Buna ziua, perioada de asteptare de 10-14 zile intre tratamente este valabila si intre udarea cu Razormin si stropirea cu FUnguran sau pot uda si stropi in interval de cateva zile sau chiar in aceeasi zi si la interval de 10-14 zile sa revin tot cu Razormin sau Blackjak si la aceeasi perioada sa stropesc ulterior cu Ridomil? sau trebuie asteptat doar intre tratamentele cu Razormin si Blackjak si intre Funguran si Ridomil?

      # 60085
      1 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 mai 2020

      Se va respecta intervalul de 10-14 zile intre aplicarile foliare si respectiv, intervalul de 10-14 zile intre aplicarile prin udare, in cazul Razormin. Avand in vedere ca Razormin se aplica prin udare, iar fungicidele foliar, nu trebuie sa asteptati 10-14 zile intre acestea, mai exact, aplicati prin udare Razormin, iar daca doriti sa efectuati tratamentul prin pulverizare in aceeasi zi, se poate aplica.

      # 60086
      0 urează frunze verzi
    • catalin
      22 mai 2020

      Buna ziua,
      In perioada de vegetatie de cate ori se poate da cu cropmax prin pulverizare pe tuia? la interval de 10-14 zile. Cropmax si Fir Fluid sunt pentru acelasi lucru? iar daca nu, se poate da cu ambele la interval de 10-14 zile?. Multumesc

      # 60087
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 mai 2020

      Buna ziua, atat Cropmax, cat si Fir Fluid sunt ingrasaminte foliare. Este indicat sa aplicati un singur produs. Conform informatiilor din descrierea produsului, se recomanda 2-3 tratamente cu Cropmax in timpul perioadei de vegetatie, aplicate la interval de minim 10-14 zile intre ele. In ceea ce priveste ingrasamantul Fir Fluid, nu se specifica un numar limita de aplicari pe parcursul perioadei de vegetatie, insa este indicat ca intervalul dintre aplicari sa fie de trei-patru saptamani.

      # 60088
      0 urează frunze verzi
    • Catalin
      18 iunie 2020

      buna ziua,
      cantitatea de cropmax 10ml/10 l pe ce suprafata de gazon se pulverizeaza ca sa dea randamentul dorit?

      # 60089
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 iunie 2020

      Buna ziua, in cazul fertilizantului Cropmax, doza de 10 ml/10 L de apa corespunde pentru o suprafata de 100 mp.

      # 60090
      0 urează frunze verzi
Vezi 12 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi