Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Adelina
      6 mai 2020
      0 urează frunze verzi

      tratament conifere, leandru si impatiens

      Buna ziua!
      Am in curte felurite conifere, toate arata foarte bine cu exceptia a doua dintre ele. Au circa 6 ani si pana anul acesta nu le-am tratat si nici fertilizat. Sunt udate cam la 7-10 zile. Anul acesta le-am aplicat prin udare un ingrasamant general NPK 16-16-16, 20 g/10 litri, o singura data, in jur de 15 aprilie. Acum 4 zile (29 apr) le-am facut un tratament preventiv antifungic cu Topsin (1 plic/8 l apa). As vrea sa va intreb ce anume trebuie facut pentru cei doi care arata mai rau. Si ce tratamente si fertilizari sunt necesare pentru toate coniferele si de cate ori sa le repet.
      In aceeasi arie am doi doi leandri pe care i-am scos afara (au stat in garaj, seminituneric) in jur de 15 aprilie. Au expunere sudica. In continuare sunt palizi. Sunt udati cam de 2 ori pe saptamana, cand pamantul arata uscat. Nu i-am fertilizat. Au fost tratati si ei cu Topsin in 29 apr. Acum au aparut niste puncte albe pe dosul unora dintre frunze.
      Impatiens sunt in ghivece, de la sfarsitul lui martie. Le-am aplicat Champ dupa rasadire, Apoi au suferit un soc termic in prima saptamna din aprilie când au fost -2C noaptea. De atunci arata rau. Au aparut pete maronii si ceva alb pe frunze, unele si-au pierdut majoritatea frunzelor, sau le stau incretite si rasucite spre interior. In 29 martie le-am tratat si pe ele cu Topsin.
      Multumesc mult.

      # 62191

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 mai 2020

      Buna ziua, va multumim pentru detaliile furnizate.
      In mod normal, in cazul coniferelor, dupa eliminarea partilor uscate (este foarte important ca acestea sa fie eliminate inainte de efectuarea tratamentelor), in functie de evolutia atacului, este indicat sa se efectueze 2-3 tratamente cu un fungicid pe baza de cupru precum Funguran OH (Funguran OH 50 WP, 30 g) – 30 g/15 L apa, Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), 50 g/10 l apa sau Coppermax (Coppermax, 30 g), 30 g/15 l apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 g/10 L apa sau Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g), 25 g/10 l apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 7-10 zile. Mai exact, primul tratament il efectuati cu un fungicid pe baza de cupru, apoi dupa 7-10 zile se va aplica cel pe baza de mancozeb, Dithane sau Ridomil Gold. Foliar, la cateva zile dupa incheierea tratamentelor (aproximativ 10-12 zile), se recomanda aplicarea Cropmax (Cropmax, 20 ml), 15 ml/10 l apa.
      In cazul impatiens si al leandrului, avand in vedere ca ati efectuat tratamente cu fungicide, pentru a le ajuta sa treaca peste stresul suferit, este indicata aplicarea unui ingrasamant special precum Biplantol Contra X (Contra X, 500 ml), prin pulverizare foliara. In ceea ce priveste leandrul, din poza atasata, nu se poate observa prea clar, daca este atacat de daunatori. De aceea, va rugam sa verificati daca punctele respective se pot desprinde cu mana (Paduchii testosi la plantele ornamentale - identificare si combatere). Va asteptam raspunsul.

      # 62196
      0 urează frunze verzi
    • Adelina
      7 mai 2020

      Buna ziua! Multumesc mult pentru raspuns.
      Leandri: da, punctele se pot desprinde cu mana. M-am uita si cu lupa si de vede ceva pufos. Am Faster, Mospilan si Mavrik. Pot folosi ceva dintre acestea?
      Vreau sa va mai intreb ceva legat de ingrasamintele pt conifere, impatiens, leandri: am comandat la dvs. Razormil pentru trandafiri. Pot sa le aplic si lor aceeasi schema pe care mi-at recomandat-o, adica 30ml/10L apa, udare, 2-3 aplicari cu pauza de 10-14 zile?
      Multumesc.

      # 62197
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 mai 2020

      In cazul acesta este recomandata aplicarea Mospilan, intrucat are un spectru larg de combatere. Referitor la Razormin, acesta este un stimulator de inradacinare, omologat si pentru plantele ornamentale, deci il puteti aplica si lor. Eventual, in cazul imaptiens, dizolvati o cantitate mai mica de produs, respectiv 20 ml/10 l apa.

      # 62198
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi