Tratament conifere care se usuca

Acest subiect conține 11 răspunsuri are 4 voci și a fost actualizat ultima dată de  Corina 7 septembrie 2017 la 2:14 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 11 Răspunsuri
 • #15489 Răspuns
  Florin

  Buna ziua,
  Am in gradina mai multe conifere, dintre care unele par bolnave: brad argintiu, pin tuia.
  Revin cu a doua postare, pentru ca nu pot incarca toate fotografiile.
  Va rog sa ma sfatuiti ce tratament trebuie sa aplic, daca mai pot salva ceva.
  Multumesc.

 • #15534 Răspuns
  Tom Botanistul

  Atasem aici si imaginile din a doua postare.

 • #15538 Răspuns
  Tom Botanistul

  Avand in vedere multitudinea de simptome aparute, la mai multe specii de conifere, inseamna ca un anumit factor nu este convenabil.
  Spre exemplu, la brazi si pini nu este o problema daca ramurile de la baza se usuca. Acest fenomen apare cand cresc in inaltime, iar lumina nu mai patrunde si ramurile bazale. Varful este verde, prezinta cresteri?
  Gardul viu din ultima imagine pare destul de sanatos, exceptand acea ramura, care poate fi pur si simplu eliminata. Apoi arbustii vor se vor indesi din nou.

 • #15539 Răspuns
  Florin

  Mulțumesc pentru răspuns.
  Bradul argintiu are 5 m înălțime iar simptomele sunt aceleași de jos pana sus.
  Pinul are cam 7m și are ace uscate cam pana la mijloc.
  Am și mai mulți brazi obișnuiți (6-7m) care nu au nimic.

 • #15541 Răspuns
  Tom Botanistul

  Pe partea foliara nu se observa simptome de boala sau daunatori, ceea ce insemna ca se poate datora unui factor prezent la radacina. Acesti factori pot fi : umiditate crescuta, panza freatica, pH-ul prea mare al solului, structura solului, etc. Acum este destul de tarziu sa se mai aplice ingrasaminte pentru ca arborii si arbustii urmeaza sa intre in repaus vegetativ. Pana la maxim 15 septembrie se mai poate administra la radacina un stimulator ca Razormin ( http://www.botanistii.ro/atlantica-razormin-250-ml.html ) 30 ml dizolvati in 10 litri de apa, aplicat impreuna cu apa de udat.

 • #31101 Răspuns
  Stoian Oana

  Buna ziua,
  Am niste tuia cărora li sa uscat acele de la tulpina, s au îngălbenit. I am curățat si au rămas cam goi la baza . Vârfurile sunt ok. Trebuie să îi mai tund ? Problemă este că a avut cel din mijloc si se pare ca se duce si la cei doi de langa. I am curățat si i am stropit cu TOPSIN. Ma puteti sfătui cu ce sa ii mai stropesc ? I am stropit si cu insecticid, le am pus si ingrasamant , dar ceva nu le merge….am atasat poze .
  Multumesc

 • #31395 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, este indicat sa eliminati partile uscate (daca sunt prezente) si sa aplicati un fungicid, precum Curzate Manox (https://www.botanistii.ro/dupont-curzate-manox.html), intrucat acesta contine atat cupru cat si mancozeb, aplicat prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a unu-doua tratamente la interval de 7-10 zile. Daca ati administrat doar ingrasamant cu eliberare lenta, la 10 – 12 zile dupa efectuarea tratamentelor, este recomandata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid (https://www.botanistii.ro/schacht-ingrasamant-fir-fluid-350-ml.html), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca tunderea coniferelor nu este o operatiune obligatorie (mai ales daca acestea nu au crescut foarte mult); se efectueaza taieri de corectare a formei, primavara, atunci cand este cazul.

 • #31527 Răspuns
  Viorel

  Buna din nou,
  Pentru gradina mea de conifere plantata la 1 mai am facut cum mi ati spus. Am pus razormin diluat in apa, dithane, iar la 8 zile am revenit cu champ, tot foliar.
  Picea pungens maigold prezinta inca de la achiztie pete maronii pe varfurile acelor. Ce as putea sa i mai fac? Pare ca se usuca de jos in sus, el este in vegetatie, i au dat niste muguri superbi, mari
  Sa incerc si topsin? Pare sa fie o ciuperca…Ce as mai putea cumpara de la voi ca sa-l salvez? Mumtumesc anticipat.

 • #31572 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, daca molidul prezinta aceste simptome inca de la achizitie, probabil a suferit un usor stres cauzat de conditiile de depozitare si are nevoie de o perioada mai indelungata pentru a se degarnisi de acele afectate si a se regenera. Daca ati aplicat deja tratamentele mentionate, dupa 14 zile de la ultima stropire, ii puteti administra foliar, ingrasamantul pentru conifere recomandat anterior (https://www.botanistii.ro/schacht-ingrasamant-fir-fluid-350-ml.html), pentru a stimula regenerarea plantei.
  De asemenea, este indicat sa inlaturati pietrisul de la baza molidului, deoarece acesta retine umiditatea in sol, incetinind procesele de absorbtie de la nivelul radacinii. Este important sa asigurati o udare corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.

 • #35302 Răspuns
  Corina

  Buna ziua,

  Am un conifer plantat in toamna anului trecut care a inceput sa se usuce de la baza. Ce pot sa fac sa-l salvez?
  Multumesc,
  Corina

 • #35341 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, este recomandat sa eliminati partile uscate si sa verificati cu atentie daca sunt prezenti daunatori. Daca nu sunt, este indicata aplicarea unui fungicid precum Curzate Manox (https://www.botanistii.ro/dupont-curzate-manox.html), aplicat prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile. La 10 – 12 zile dupa incheierea tratamentelor, se poate administra un ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid (https://www.botanistii.ro/schacht-ingrasamant-fir-fluid-350-ml.html), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Acesta contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de cateva saptamani.

 • #35362 Răspuns
  Corina

  Multumesc. Am comandat. Sper sa-l pot salva.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">