Sfaturi, ingrijire, cultivare, Bradul

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Bradul Comunitatea Botanistii

Bradul (Abies) face parte din familia Pinaceae ce cuprinde aproximativ 48-56 specii de plante arborescente conifere, raspandite cu preponderenta in zonele montane din climatul temperat. Sunt arbori masivi, pot atinge inaltimi de pana la 80 m, cu diametrul trunchiului intre 0,5 si 4 m la maturitate. Speciile din genul Abies se deosebesc de celelalte genuri din familia Pinaceae prin aspectul frunzelor aciculare, acestea fiind mai putin ascutite si sunt asezate pe ramura in acelasi plan. Totodata, la brazi, conurile au o pozitie verticala, ascendenta, fiind asemanatoare unor lumanari si se dezintegreaza la maturitate. 

Abies alba (bradul alb)

Este specific zonelor montane din Europa, dar se intalneste si in plantatii din SUA si Canada. Este un arbore de talia I cu coroana piramidala si radacina pivotanta, profunda. Poate atinge inaltimi de maxim 50-60 m, cu diametrul trunchiului de pana la 1,5 m. Frunzele sunt aciculare, au forma aplatizata si sunt dispuse intr-un singur plan. Partea superioara este lucioasa, de culoare verde-inchis, iar partea inferioara este albicioasa si prezinta doua dungi albe de stomate. Varfurile frunzelor sunt usor rotunjite. Fructele sunt reprezentate de conurile erecte, mari, cu dimensiunile de 9-17 cm lungime si 3-4 cm latime. Acestea poarta 150-200 de solzi ce cad la maturitate si in interiorul carora se gasesc semintele, grupate cate doua. Florile apar primavara, pe noile varfuri crescute, au forma conica, sunt alungite, de culoare galben-pal. 

Abies balsamea (bradul balsamifer) 

Este un arbore cu coroana ingusta si densa, de talia a II-a, originar din Statele Unite si Canada; poate ajunge la inaltimi de pana la 14-20 m. Are un frunzis verde-inchis, cu acele lucioase si aplatizate, ce prezinta doua dungi albe de stomate pe suprafata inferioara. Prezinta miros caracteristic puternic, aromat. Exemplarele tinere au scoarta neteda, de culoare gri, cu picaturi de rasina, iar cele mature au scoarta rugoasa, cu crapaturi si scurgeri de rasina. Conurile sunt lungi de 4-8 cm, erecte, au culoare violacee si isi pierd semintele toamna. 

Abies cephalonica (bradul de Grecia) 

Este un arbore de talia I-II ce poate ajunge pana la inaltimea de 25-35 m, rareori 40 m, cu diametrul trunchiului de pana la 1 m, originar din regiunile montale ale Greciei. Se deosebeste de celelalte specii prin acele subtiri si ascutite, de culoare verde-inchis, lucioase. Pe partea inferioara, acele prezinta doua dungi de stomate de culoare alba-bleu. Conurile sunt similare cu cele de Abies alba.

Abies concolor (bradul argintiu)

Este un arbore de talia I, ce poate creste inalt de pana la 60 m, originar din America de Nord. Coroana este conica, regulata, de o nuanta deschisa, argintie, datorita acelor de culoare verde-albastruie. Acestea sunt mari, aplatizate, dispuse neregulat, cu numeroase linii de stomate, ce ii confera aspectul specific. Conurile au 6-12 cm lungime si 4 cm latime si sunt de culoare verde-violacee. Cultivarul ‘Candicans’ prezinta o nuanta mai deschisa, cu acele cenusii-albicioase. 

abies-concolor-brad-argintiu

Abies homolepis (brad de Nikko)

Originar din Japonia, este un arbore de talia I, ce poate creste pana la inaltimea de 40 m, cu un diametru al trunchiului de 1,5 m. Coroana este conica, cu acele dese, verzi inchis, lucioase pe partea superioara si albicioase pe partea inferioara (datorila benzilor de stomate). Conurile au 6-12 cm lungime si 3-4 cm latime, sunt de culoare albastra-violacee. 

Abies koreana (brad corean)

Originar din Coreea de Sud, este un arbore de talia a III-a, ce poate creste pana la inaltimea de 18 m. Trunchiul are un diametru de 0,7 m si prezinta scurgeri de rasina gri-maronii. Are o coroana conica, tufoasa, cu acele mici, curbate in sus. Acestea sunt verzi si lucioase pe partea superioara si albicioase pe partea inferioara. Conurile sunt mici, cu lungimea de 4-7 cm si latimea de 2 cm, cele tinere au culoare inchisa, albastra-violacee, cu bractee galben-verzui. 

Abies lasiocarpa var. arizonica (brad de Arizona)

Arbore de talia a II-a, originar din Arizona si New Mexico, decorativ prin coroana conica, cu nuanta albastruie. Acele cresc curbate in sus, avand ambele suprafete cu dungi albastre-gri. 

Abies nordmanniana (brad de Caucaz)

Asemanator bradului alb, este un arbore inalt de talia I, se deosebeste prin coroana piramidala, mai densa, regulata. Este nativ din zonele montane ale Bazinului Marii Negre (Turcia, Georgia, Muntii Caucaz), poate ajunge la inaltimea de 60 m, cu un diametru al trunchiului de 2 m. Frunzele aciculare sunt aplatizate, de culoare verde-inchis, lucioase, pe partea inferioara avand doua benzi albe de stomate. Conurile au lungimea cuprinsa intre 10 si 20 cm si latimea de 4-5 cm, sunt similare celor de brad alb. 

Abies procera (brad nobil)

Este un arbre de talia I, cu coroana ingusta, piramidala, originar din Statele Unite. Poate creste pana la 70 m inaltime, cu un diametru al trunchiului de 2 m. Acele cresc dese, formand o perie, sunt ascutite si au culoare verde cu nuante albastrui. Conurile sunt erecte, lungi (11-22 cm), au solzi de culoare violacee, cu bractee galben-verzui. 

Ingrijire

Lumina. In general, brazii cu acele deschise la culoare cresc bine in locurile mai luminate, comparativ cu bradul alb si bradul de Caucaz, care trebuie amplasati in zone cu umbra (in special puietii sunt sensibili la soarele direct). 

Solul. Brazii nu au pretentii ridicate pentru sol, insa cresc bine in solurile revene. Exceptie fac bradul balsamifer si bradul nobil, care sunt sensibili la solurile calcaroase. 

Temperatura. In general, speciile de brazi din zona temperata suporta un climat mai rece. Fiind specific zonelor montane, bradul alb este rezistent la ger, pana la temperaturi de -27°C. Totusi, in anumite cazuri, poate fi afectat de ingheturile tarzii de primavara. Speciile originare din zona de climat subtropical (bradul corean, bradul nobil, bradul de Grecia) prefera un climat mai bland. 

Udarea. Udarea la brazi nu este necesara decat in lunile de vara, cand solul este uscat perioade indelungate de timp. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul, mai exact, apa sa nu balteasca), iar radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandatePlantarea

Se poate face incepand din toamna, dupa prima bruma, pana in primavara, cand solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Pentru o prindere reusita, brazii se recomanda sa fie plantati cand sunt inca in faza de puiet, astfel se vor acomoda mai usor la noile conditii. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul din jurul puietului si se uda din abundenta, pentru a compacta solul si a elimina golurile de aer din jurul radacinilor. Dupa aceea, puietii se vor uda regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, evitand insa crearea unei umiditati foarte mari la nivelul radacinilor.
Pentru mai multe informatii click aici.

Produse recomandate

Inmultirea

La brazi, inmultirea se poate face prin mai multe metode:

 1. Inmultirea prin seminte: Conurile trebuie recoltate in faza de parga, inainte de diseminarea naturala a solzilor. Este indicat sa colectati semintele de la baza conurilor, cele din varf fiind, de obicei, sterile. Acestea se mentin intr-un loc racoros si aerisit pana in toamna, cand este momentul optim de semanare. 
 2. Inmultirea prin altoire: Este utilizata, de obicei, pentru brazii argintii, prin altoire in placaj, pe portaltoi de Abies alba. Este o metoda dificil de executat, de aceea se recomanda sa fie efectuata de catre specialisti.
 3. Inmultirea prin butasire: Plantele rezultate prin butasire au o crestere neregulata, de aceea nu este o metoda foarte utilizata. 

In plus: 

 • Brazii sunt arbori cu longevitate mare. 
 • Bradul de Nikko, bradul argintiu si cel corean se preteaza mai bine pentru mediile urbane. 
 • Bradul argintiu si bradul de Nikko au o crestere mai rapida, iar bradul nobil si bradul de Caucaz cresc greu la inceput si mai rapid la maturitate. 
 • In zonele de campie, brazii au o longevitate mai redusa. 
 • Brazii folositi ca pomi de Craciun, in ghiveci, nu se pastreaza in interior mai mult de 7 zile, deoarece vor incepe sa se usuce. 
 • Speciile de brad sunt predispuse atacurilor de paduchi testosi, gandacilor de scoarta, viespilor etc. Pentru mai multe informatii click aici.


 • Discuții pe teme similare

  Lucian Nicu
  28 decembrie 2020
  Brad argintiu care incepe sa se usuce Comunitatea BotanistiiBrad argintiu care incepe sa se usuce Comunitatea BotanistiiBrad argintiu care incepe sa se usuce Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, In luna Decembrie 2019, am cumpărat un bradut argintiu plantat in ghiveci. L-am plantat in curte in luna Aprilie 2020, totul a fost bine pana in luna Octombrie când acele bradului si câteva crenguțe au început sa se usuce. Mai am doi brazi care nu au probleme. Va rog sa-mi spuneți ce ar trebui sa fac ca sa salvez bradul. Bradul este plantat in Prahova, zona Comunei Bărcănești.
  0
  2
  Trimite
  Ludosan Ioan
  23 septembrie 2020
  crengi de brad uscate, cade cetina masiv Comunitatea Botanistiicrengi de brad uscate, cade cetina masiv Comunitatea Botanistiicrengi de brad uscate, cade cetina masiv Comunitatea Botanistiicrengi de brad uscate, cade cetina masiv Comunitatea Botanistii
  Buna ziua,V-am mai scris acum 2 saptamani dar se pare ca nu a ajuns scrisoarea.Reiau deci: Am in curte 3 brazi de cca.25--30 de ani, cu crengi foarte dese,din care cauza ,zic eu, a tot cazut cetina de la tulpina spre varf dar in anul acesta procesul a fost accelerat , au aparut crengute cu cetina maronie -roscat . Udarea nu a fost prea bogată, la 2-3 zile putin pentru vinga(vinca) care creste foarte bine sub ei , pe patul de cetina cazuta. In aceasta vara, iulie -august am udat mai consistent , am zis ca e seceta. La inceputul lui iulie am stropit unul , mai afectat , doar in zona respectiva cu niste apa plasmatica si pe 20 iulie a inmugurit/inverzit -vezi poze in aprilie si iulie. Am incercat sa-i  stropesc pe toti dar nu se mai vad rezultate . O fi fost vreo intamplare.Brazii aratau foarte frumos (vezi poza din 2015) pana acum un an jumatate. ce as putea face sa-i salvez sau le-a venit vremea?
  2
  1
  Trimite
  Diana
  24 noiembrie 2020
  uscare si muguri innegriti Comunitatea Botanistiiuscare si muguri innegriti Comunitatea Botanistiiuscare si muguri innegriti Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Imi puteti da va rog ceva sfaturi pentru bradul ce il avem plantat in curte? Este de aprox 1 an plantat, pe timp de vara i-a mers foarte bine, i-au aparut f multi muguri si s-a dezvoltat. Dar acum, in ultimele 2 saptamani, vad ca incepe sa se usuce o parte din ramurile de la baza si are mugurii innnegriti. Ce as putea sa ii fac? Suntem la campie si in ultimul timp solul a fost destul de umed. Va multumesc, Diana
  1
  4
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile