Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Stefan
      14 noiembrie 2023
      2 urează frunze verzi

      Spathiphyllum, udare in exces si frunze care incep sa se usuce de la varf

      Buna ziua,
      Am un Crinul Pacii (Spathiphyllum) pe care l-am udat excesiv si mi-am dat seama prea tarziu. Am reincercat dupa ce aproape s-a uscat jumatate de planta sa il salvez (la momentul respectiv nu stiam de ce se usuca…pamantul fiind umed). Am taiat excesul de frunze uscate si am replantat singura radacina pe care am mai putut sa o salvez.
      La momantul de fata pamantul este jilav spre uscat, o ud foarte rar (o data la saptamana) cam 100 ml apa. Nu mi-a dat niciun semn pana acum cand am observat varfurile frunzelor ca se innegresc si ingalbenesc.
      Cand am reincercat salvarea am transplantat intr-un substrat de plante de apartament.
      Planta sta intr-un camera de birou, chiar pe birou, la 1,5 m de fereastra. Are lumina atat cat perimite anotimpul. 8h/zi 21-20 grade, restul se poate ajunge si la 17 grade.

      Ce as putea face ca sa o salvez?

      Multumesc anticipat.

      # 193118

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      15 noiembrie 2023

      Buna ziua, pentru a evita udarea in exces sau udarea insuficienta a plantei, se recomanda ca aceasta sa se realizeze dupa uscarea in prealabil a primilor 3-5 cm de substrat de la suprafata ghiveciului. Totodata, pentru a evita excesul de apa, puteti sa realizati udarea prin scufundare a ghiveciului intr-un alt recipient cu apa, timp de 10-15 min, astfel planta o sa absoarba apa in cantitatea necesara. Pentru a preveni raspandirea eventualilor agenti fitopatogeni de pe frunzele si petiolii uscati, se recomanda inlaturarea partilor uscate de pe planta. Este esential ca ghiveciul sa fie prevazut cu orificii de drenaj al apei, iar apa nu trebuie sa stagneze la baza ghiveciului sau in ghiveciul-masca/farfurioara. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor si a bazei plantei, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. Avand in vedere cele mentionate, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g. Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
      In general, pentru a ajuta planta sa treaca peste aceasta perioada de stres, dar si pentru o dezvoltare armonioasa a sa, este indicat sa aplicati un produs precum Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml. Mai multe informatii cu privire la ingrijirea speciei, regasiti si in articolul nostru din Comunitatea Botanistii: Spathiphyllum, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a plantei, evolutia acesteia pe viitor nu poate fi precizata.

      # 193159
      0 urează frunze verzi
      • Stefan
        15 noiembrie 2023

        Buna ziua,
        Multumesc mult pentru sfaturi. In caz ca substatul este umed, astept sa se usuce pana la 3-5 cm din el si dupa incep tratamentul cu fungicid si spray-ul organic. Aveti sfaturi de cum pot usca substratul mai rapid?

        Multumesc.

        # 193198
        1 urează frunze verzi
        • Tom BotanistulSPECIALIST
          15 noiembrie 2023

          Spray-ul se poate aplica oricand, insa tratamentul cu Dynamic, 100 g se va aplica doar dupa ce substratul este uscat in mare parte. Pentru a facilita uscarea mai rapida a substratului, puteti avea in vedere scoatera ghiveciului din ghiveciul masca, astfel aerul va circula mai bine, grabind evaporarea apei.

          # 193205
          0 urează frunze verzi
          • Preda Stefan
            15 noiembrie 2023

            Multumesc mult dinou!
            Zi faina!

            # 193206
            0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Spathiphyllum-ingrijire-sfaturi
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Spathiphyllum

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi