Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Raluca
      10 aprilie 2023
      7 urează frunze verzi

      Schefflera frunze curbate/rasucite care cad

      Buna ziua, de cateva saptamani am observat la planta, o specie de schefflera, ca o parte din tijele de care sunt prinse frunzele se lasa, ulterior frunzele aferente incep sa se curbeze/ rasuceasca (onduleze) drastic spre interior ajungand in final sa se usuce si sa cada. Avem aceasta planta de aproximativ 6-7 ani si este singura din apartament.

      In tot acest timp, nu a fost mutata din locul in care am asezat-o (este pozitionata la geam, are lumina directa dar niciodata nu sta in raza de actiune a soarelui), i-am schimbat pamantul si ghiveciul pe masura ce a crescut, a fost udata doar cu apa plata si niciodata in exces si i-a mers foarte bine, fiind verde tot timpul. De asemenea, au tot dat si noi frunzulite (de altfel, inclusiv acum are frunzulite mici, nou aparute). Nu am adaugat niciodata ingrasamant sau alte substante pentru ca nu avem cunostinte de corecta utilizare si nu am vrut sa ii facem rau. Totodata, o ferim tot timpul de frig si de curent cand deschidem usa de la balcon. Pamantul folosit a fost pamant Floria pentru plante verzi care se gaseste in magazinele de bricolaj.
      De asemenea, nu am observat alte organisme pe planta nici cu ochiul liber dar nici cu lupa, iar pamantul nu pare sa aiba o culoare anormala.

      Singurul lucru pe care l-am observat pe tulpina care prezinta probleme este o pata mica, de culoare inchisa, in relief si intarita (am marcat in poza).

      Ne intrebam daca ar fi indicat sa ii schimbam ghiveciul si sa incepem sa aplicam totusi un fertilizant organic, cum ar fi cropmax. Nu dorim sa aplicam tratamente care prezinta grad de toxicitate intrucat in casa mai intra animale, copii si in plus stam foarte aproape de planta iar eu am cateva probleme de sanatate care se accentueaza imediat la poluare ridicata si toxicitate.

      Va multumesc tare mult pentru rabdarea de a citi acest mesaj si totodata pentru ajutorul de care sper sa ma bucur pentru a salva planta. Daca mai sunt necesare informatii va rog sa imi spuneti. Toate cele bune, Raluca

      # 159754

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 aprilie 2023

      Buna ziua. Doar din fotografiile atasate si informatiile oferite este dificil de identificat cu exactitate ce anume a determinat aparitia simptomelor respective, de aceea, va rugam sa ne oferiti informatii suplimentare despre planta: cand au debutat simptomele, mai exact? Cat de des o udati si ce cantitate de apa utilizati la o udare? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? Cand ati transplantat ultima data planta? In momentul transplantarii, radacina prezenta portiuni afectate/putrezite? Ghiveciul este suficient de incapator? Formatiunea de pe tulpina se poate indeparta usor cu unghia? Daca da, va rugam sa atasati 1-2 fotografii cu aceasta. De asemenea, va rugam sa verificati cu atentie planta (tulpina, frunze) si sa ne precizati daca exista mai multe formatiuni brun-negricioase precum cea din fotografie.

      # 159981
      1 urează frunze verzi
      • Raluca
        14 aprilie 2023

        Buna ziua, va multumesc nespus pentru raspuns. In ceea ce priveste intrebarile, va rog sa primiti mai jos informatiile suplimentare:
        1 Cand au debutat simptomele, mai exact? R: cred ca primele simptome au aparut acum vreo 2 luni (maxim). Si au fost foarte bruste, mai exact, de la o zi la alta starea se inrautatea pana a ajuns la stadiul din poze.
        2. Cat de des o udati si ce cantitate de apa utilizati la o udare? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? R: in perioadele de vara, planta este udata cam la 2 saptamani, iar in cele mai reci, o data la 3 saptamani (in casa este si umezeala ridicata). La o udare planta primeste aproximativ 1,5 l de apa plata (cateodata spre 2 l, in functie de cum simt pamantul). Am ajuns la aceasta ritmicitate de udare si la aceste cantitati de apa adaptamandu-ma nevoilor plantei. Desigur, am crescut cantitatile de apa pe masura ce planta s-a marit dar pana acum nu a fost absolut nimic in neregula (o ud asa de vreo 2 ani). Toate ghivecele pe care le-am avut sunt cu orificii pentru drenaj, Ghiveciul este asezat intr-o masca de ghiveci. Niciodata pana acum nu am avut probleme.
        3. Cand ati transplantat ultima data planta? In momentul transplantarii, radacina prezenta portiuni afectate/putrezite? Ghiveciul este suficient de incapator? R: planta a fost transplantata pe masura ce am observat ca a crescut. Ultima transplantare a avut loc acum 2 ani, intr-un ghiveci mult mai mare. Radacinile pareau sanatoase, drept dovada fapul ca in ultimii 2 ani nu a prezentat probleme decat acum, de curand. Chiar si acum, pentru dimensiunile plantei, ghiveciul pare incapator dar pot oricand sa il schimb cu unul mai mare.
        4. Formatiunea de pe tulpina se poate indeparta usor cu unghia? Daca da, va rugam sa atasati 1-2 fotografii cu aceasta. De asemenea, va rugam sa verificati cu atentie planta (tulpina, frunze) si sa ne precizati daca exista mai multe formatiuni brun-negricioase precum cea din fotografie. R: formatiunea de pe tulpina s-a indepartat cu unghia. La indepartare parea usor lipita de tulpina dar a cedat fara prea mult efort. Avea o structura tare si usor lipicioasa (ca sa fiu mai explicita, semana cu rasina intarita). Atasez poze cu formatiunea fata-verso, atat de clar cat am putut sa le fac. Ceea ce se vede in poze mai dechis la culoare este o urma de pe tulpina (este partea care a fost lipita de tulpina). Am verificat planta din nou, inclusiv cu lupa, nu observ nicio alta formatiune pe aceasta si nici alte organisme.
        Va multumesc inca o data pentru tot suportul si rabdarea dvs. in a ma ajuta cu plantuta noastra. Va doresc toate cele bune, Raluca

        # 160200
        0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Schefflera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi