Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Stan D.
      30 martie 2020
      18 urează frunze verzi

      Rhododendron afectat de mana coletului

      Bună ziua. Am un rhododendron care prezintă pe frunze boala Phytophthora cactorum (mana coletului). Vă rog să-mi spuneți cu ce soluție trebuie să stropesc, de câte ori trebuie să repet tratamentul și la ce interval de timp să repet tratamentul?

      # 79901

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 martie 2020

      Buna ziua, daca ati identificat la rhododendron boala Phytophtora cactorum (mana coletului), trebuie sa stiti ca, din pacate, nu se cunoaste inca un tratament de combatere. Aparitia si dezvoltarea bolii este favorizata de umiditatea excesiva la nivelul radacinilor si drenajul slab al substratului. Pe viitor, este recomandat sa evitati crearea acestor conditii si eventual, sa aplicati un tratament preventiv cu un fungicid impotriva manei (https://www.botanistii.ro/fungicide/syngenta-ridomil-gold-mz-68-wg.html).

      # 79902
      0 urează frunze verzi
      • Anonim
        30 martie 2020

        Mulțumesc frumos pentru răspuns! Cred că este mana coletului pentru că atât pe fața cât și pe spatele frunzei sunt niște pete de culoare maro închis. Petele maro de pe fața frunzei arată de parcă zona aceea este uscată.
        Din nefericire, același rhododendron prezintă pe unele frunze niște pete mici albe. Cred că este Chondrostereum purpureum (boala frunzelor de argint). Ce soluție îmi recomandați pentru această boală? Mulțumesc mult!

        # 79903
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          31 martie 2020

          Buna ziua, daca ati identificat aceasta ciuperca la rhododendron, din pacate, nu se cunosc tratamente pentru combaterea ei. In general, ea afecteaza arborii, fiind recomandate mai multe masuri, precum taierea ramurilor/tulpinilor afectate, sigilarea ranilor cu mastic cicatrizant (https://www.botanistii.ro/arbosan-rasina-bio-350-g.html) si fertilizarea corespunzatoare a plantelor afectate (https://www.botanistii.ro/holland-cropmax-20-ml.html).

          # 79904
          0 urează frunze verzi
    • Valeria
      21 martie 2024

      Bună ziua, am și eu rhododendronii din imagine, sunt plantați în grădină. Anul trecut au fost foarte frumoși, au avut flori superbe. În septembrie a dat grindină destul de mare, și câteva zeci de minute…după cum se vede au fost răniți grav. Așa arată acum, ii pot ajuta cu ceva? Mulțumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri!

      # 214814
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        22 martie 2024

        Buna ziua. In cazul acesta, este indicata indepartarea frunzelor puternic afectate si aplicarea unui ingrasamant precumRegenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, prin pulverizare pe frunze, conform instructiunilor din descrierea produsului. In plus, pe cat posibil, se recomanda eliminarea materialului asezat la baza plantelor, intrucat acesta pastreaza solul permanent umed si blocheaza circulatia optima a aerului la nivelul radacinilor si la nivelul partii bazale a rhododendronilor. Pe viitor, este importanta pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Mai apoi, puteti avea in vedere administrarea ingrasamantului special formulat pentru cerintele nutritionale ale acestor specii, ce are rolul de a stimula cresterea sanatoasa si inflorirea, precum si de a imbunatati calitatea solului: Ingrasamant Rhododendron Hauert, 1 kg (aplicat conform recomandarilor din descrierea produsului).
        Pentru mai multe informatii despre ingrijirea rhododendronului, puteti accesa articolul nostru: Rhododendron, informatii si sfaturi de ingrijire. In cazul in care observati din nou aparitia unor pete pe frunze, va rugam sa reveniti cu fotografii noi si o descriere cat mai detaliata.

        # 214825
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

rhododendron-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Rhododendron

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi