Sfaturi, ingrijire, cultivare, Rhododendron

rhododendron-sfaturi-cultivare-ingrijire

Rhododendron este un gen din familia Ericaceae, ce cuprinde aproximativ 1000 de specii de plante lemnoase originare din sudul si estul Asiei. Au forma arbustiva si semiarbustiva si pot avea frunzisul cazator sau persistent. Speciile de exterior, cu toleranta la iernile blande, se preteaza pentru plantarea in parcuri si gradini, fiind apreciate pentru frunzisul bogat si florile decorative, parfumate. 

Specii si hibrizi

Speciile de rhododendron care suporta conditiile de iarna mai blanda in tara noastra sunt: 

Rhododendron myrtifolium (bujor de munte, smirdar, trandafir de munte)

Este un arbust autohton originar din regiunea balcanica, in tara noastra poate fi intalnit in zona alpina si subalpina, in Muntii Carpati. Are talie mica, putand ajunge pana la maxim 50 cm inaltime. Prezinta ramuri lungi, cu ramificatie slaba, are frunzele persistente, cu forma eliptica, sunt carnoase, cu suprafata lucioasa. Infloreste vara, florile cresc in manunchiuri de cate 10 si pot avea culoare roz sau alba. Prezinta fructe in forma de capsula ce contin numeroase seminte.  

Rhododendron flavum (azaleea galbena)

Este un arbust originar din Caucaz, ce poate creste pana la 3,5 m inaltime. Prezinta frunze caduce, cu forma ovat-alungita, pufoase, lungi de aproximativ 12 cm si muguri spinosi. Infloreste in luna mai, iar florile cresc in raceme, sunt mari, de culoare galbena sau oranj, parfumate.  

Rhododendron caucasicum

Specie arbustiva originara din Caucaz, cu inaltimea de maxim 1,5 m. Prezinta frunze persistente, cu forma ovat-lanceolata, cu reversul pufos. Florile apar la sfarsitul primaverii, sunt roz-deschis cu pete galbene si cresc in raceme. 

Rhododendron simsii (azaleea)

Specie originara din estul Asiei, ce poate creste pana la 3 m inaltime. Ramifica puternic, prezinta frunze eliptice sau lanceolate, cu lungimea de maxim 5 cm. Florile cresc in manunchiuri terminale, apar iarna-primavara, pot fi simple sau duble, de culoare rosie sau roz. 

Ingrijire

Lumina. Sunt plante iubitoare de umbra, se planteaza deseori in locuri umbrite de cladiri si vegetatie, ferite de vantul puternic. 

Temperatura.  In general, speciile de rhododendron sunt rezistente la temperaturile scazute, insa pot fi afectate in iernile aspre. 

Solul. Rhododendronul prefera solurile nisipoase, revene, bogate in humus, care permit drenajul usor al apei. Deoarece in mediul natural cresc in soluri acide, nu suporta solurile compacte si calcaroase. 

Fertilizare. Pentru o crestere bogata si o inflorire abundenta, se recomanda fertilizarea rhododendronilor cu ingrasamant special, in perioada de crestere vegetativa. 

Produse recomandate

Taieri. Se recomanda efectuarea taierilor de intretinere si mentinere a formei, primavara devreme, in repausul vegetativ. 

Produse recomandatePlantare

Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. 

Produse recomandateInmultire

Plantele de rhododendron pot fi inmultite prin: seminte, butasire sau altoire. 

 • semintele se seamana in rasadnita, la suprafata. Procedeul este rar utilizat, deoarece necesita 4 ani pana la plantarea definitiva a plantelor.
 • butasirea se realizeaza in sere, in lunile iunie-noiembrie. Se folosesc portiuni de lastari laterali de 9-12 cm, carora li se raneste baza si li se lasa numai 4-5 frunze. Substratul de inradacinare poate fi alcatuit din turba cu nisip. Plantarea butasilor nu se va face la o adancime foarte mare, astfel incat frunzele sa nu atinga substratul. Se recomanda utilizarea hormonilor si mentinerea temperaturii in jurul valorii de 22-24°C. Pentru protejarea butasilor, acestia se vor acoperi cu un adapost de sticla. Inradacinarea poate dura pana la 6-8 luni, dupa care, plantele obtinute se vor sadi in ghivece. 
 • altoirea se poate face prin copulatie sau placaj, la soiurile cu flori mari. 

  Produse recomandate


  Produse recomandate


Boli si daunatori

Bolile care pot aparea la rhododendron sunt mana coletului (Phytophthora cactorum) si boala frunzelor de argint (Chondrostereum purpureum). 

In plus: 

 • La inceputul sezonului rece, se recomanda asezarea unui strat de mulci la baza plantei. 
 • Florile se inlatura dupa inflorire. 
 • Se vor evita administrarea de ingrasamintre ce contin clor.
 • Discuții pe teme similare

  ovidiu
  18 ianuarie 2021
  Buna ziua. In primavara anului trecut am cumparat un rhododendron din Hornbach. Nu stiu ce specie este. L-am tinut afara, intr-un loc expus la soare doar in prima parte a zilei, iar incepand cu luna noiembrie l-am mutat intr-o terasa unde temperatura nu scade sub zero grade. Spre sfarsitul verii unele frunze au devenit maro si s-au uscat, dar in luna decembrie aproximativ 80% din frunze s-au imbolnavit si au culoarea maro la varfuri. De o saptamana l-am mutat in casa in speranta ca-si va reveni. Am verificat si nu am observat niciun daunator. Ud rhododendronul saptamanal si nu l-am tratat cu nicio substanta pana acum. Va rog frumos sa-mi recomandati un tratament si sa ma ajutati cu un sfat pentru ingrijirea lui pe viitor! Multumesc!
  7
  1
  Stan D.
  30 martie 2020
  Bună ziua. Am un rhododendron care prezintă pe frunze boala Phytophthora cactorum (mana coletului). Vă rog să-mi spuneți cu ce soluție trebuie să stropesc, de câte ori trebuie să repet tratamentul și la ce interval de timp să repet tratamentul?
  2
  3
  Ciobanu Mihaela
  9 noiembrie 2020
  Bună, am primit floarea in octombrie nu am avut nici o problema, dar nu stiu sigur cum sa indepartez florile uscate.Si oare stare ei de acum este ok?
  0
  3

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile