Vezi 4 fire de răspunsuri
    • CARMEN
      13 octombrie 2020
      8 urează frunze verzi

      Probleme la o jardiniera cu muscate

      Buna ziua
      Am o jardiniera cu muscate ale caror frunze au urmatoarele 2 probleme. Prima problema o reprezinta destul de multe frunze ingalbenie pe margine. Cauza ar putea fi schimbarea mediului? Pana de curand am tinut-o afara pe pervaz iar de putin timp am fost nevoita sa o bag in casa (nu pe balcon deoarece nu am). Am incercat sa compensez prin lumina artificiala asa cum se vede din fotografiile de ansamblu dar nu stiu daca ajuta la ceva. Posibil si de la prea multa umiditate? Pamantul este inca reavan desi a trecut o saptamana de la ultima udare.
      A doua problema o reprezinta niste pete rotunde albicioase. Nu imi dau seama daca sunt provocate de un daunator sau de o ciuperca. Am folosit un spray universal de la Superplant cu actiune tripla insecticid/fungicid/acaricid. Imi puteti recomanda un tratament mai specific?
      Va multumesc

      # 67015

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 octombrie 2020

      Buna ziua, simptomele prezentate pot fi cauzate de mai multi factori, precum conditiile de mediu (temperatura prea ridicata, lumina insuficienta, udarea neregulata) sau instalarea unei boli fungice.
      Asadar, este indicat sa indepartati portiunile afectate si preventiv, se recomanda aplicarea unui fungicid cu spectru larg precum Amistar: Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 l apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe plante.
      Ulterior, dupa 7-10 zile de la incheierea tratamentului, este indicat sa administrati un fertilizant foliar precum Biplantol Contra X (Contra X, 500 ml), pentru a stimula regenerarea si cresterea sanatoasa a plantelor.
      In primavara, se poate avea in vedere transplantarea plantelor intr-un alt ghiveci, care sa prezinte orificii pentru drenaj. Puteti avea in vedere utilizarea unui substrat pentru muscate, precum cel de la Agro (Substrat pentru muscate si alte flori de balcon, 10 litri). In urma transplantarii, este indicat sa se aplice un stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml), in doza 3 ml/1 l apa aplicat prin udare, pentru a ajuta plantele sa depaseasca stresul suferit si sa se adapteze mai usor noilor conditii. Se pot efectua 2 tratamente, la interval de 10 – 14 zile. Ulterior, pe tot parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda aplicarea unui fertilizant special pentru muscate, precum cel de la Hauert (Ingrasamant muscate si petunii Hauert, 1 litru), acesta intareste radacina plantelor si sporeste inflorirea.
      Mai multe detalii, despre ingrijirea acestor flori, se regasesc in articolul urmator (Muscata, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 67020
      0 urează frunze verzi
    • CARMEN
      14 octombrie 2020

      In ceea ce priveste conditiile de mediu, lumina naturala insuficienta poate fi compensata intr-o oarecare masura prin lumina artificiala? Restul factorilor mai pot fi reglati dar lumina?
      Am retinut ca fungicid cu spectru foarte larg, Amistar.
      In ceea ce priveste transplantarea cred ca este un risc prea mare. O sa incerc sa fiu mai atenta cu udarea in mod special acum in anotimpul rece. In primavara, substratul ar putea fi inlocuit cu cel recomandat doar in jumatatea superioara a ghiveciului fara a umbla la radacina plantei. In definitiv, jardiniera are si ea la interior un gratar pentru scurgerea apei. Intr-adevar, nu este un sistem la fel de eficient ca gaurile de drenaj.

      # 67021
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 octombrie 2020

      Deoarece plantele sunt luminate articifial printr-o lampa, trebuie sa stiti ca fotosinteza (procesul prin care planta isi asigura nutrientii necesari) se desfasoara normal strict in prezenta luminii solare, compusa din diferite tipuri de radiatii, cu spectre diferite. Este cunoscut faptul ca sursele de lumina artificiala pun la dispozitia plantei doar jumatate din energia luminoasa provenita de la soare in mod natural. In literatura de specialitate sunt precizate doar anumite specii/soiuri de plante care se pot dezvolta optim in conditii de lumina artificiala. Astfel, sursele de lumina amplasate de dumneavoastra nu pot satisface in totalitate cerintele plantelor.

      # 67022
      0 urează frunze verzi
    • Carmen
      21 mai 2023

      Cel mai mult ma confrunt cu aceasta uscare a frunzelor pe margine. Am soare pana la ora 16 și 30, dar am și doi tei mari în fata.
      Ce părere aveți?

      # 167138
      0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Muscata

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi