Muscata, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Muscata (Pelargonium domesticum) este o planta originara din Africa de Sud dar in Europa se cultiva de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
In tara noastra, este o planta foarte populara, fiind cultivata ca planta la ghiveci. Tulpina este puternic ramificata iar frunzele sunt rotund-cordiforme, usor gofrate, cu marginea dintata. Are o perioada de inflorire lunga. Florile cresc deasupra frunzelor, sunt mari, grupate in inflorescenta, cu petale mari si catifelate, de diferite culori: rosu, mov, roz, alb, in functie de cultivar.
Muscata este o planta perena si poate inflori tot anul daca i se ofera conditiile necesare, insa, se recomanda o perioada de repaus pe timpul iernii.



Comandă produsele recomandate
Muscata – Conditii de mediu
Lumina. Fata de lumina prezinta pretentii ridicate, intensitatea acesteia influentand inflorirea. In perioadele caniculare, insa, nu trebuie expusa la razele directe ale soarelui.
Temperatura. Pentru crestere si inflorire, temperatura optima este de 18-20°C ziua si 10-12°C noaptea. Iarna, in perioada de repaus, se recomanda temperaturi de 5-10°C.
Umiditatea. In sezonul cald, umiditatea substratului se recomanda sa fie moderata, astfel incat acesta sa se pastreze in permanenta reavan. Iarna, insa, umiditatea substratului va fi mai scazuta. Muscata suporta bine si umiditatea atmosferica scazuta.
Substratul. Acesta trebuie sa fie fertil si sa aiba o capacitate buna de drenare.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire muscate
Udare. Se recomanda ca in sezonul cald udarea sa se faca cu regularitate, dimineata sau seara. In timpul iernii, in perioada de repaus vegetativ, plantele vor fi depozitate in spatii racoroase si vor fi udate mai rar. In cazul in care nu dispunem de un astfel de spatiu, se pot depozita in casa. In acest caz, plantele vor ramane verzi intreaga iarna si chiar vor inflori. Se recomanda sa nu fie pozitionate deasupra caloriferelor, pentru a nu provoca imbatranirea prematura sau chiar moartea plantei.
Fertilizarea se poate efectua in perioada de crestere vegetativa cu un ingrasamant echilibrat iar incepand cu formarea bobocilor florali si in perioada de inflorire, se poate administra un ingrasamant cu aport ridicat de azot si potasiu, special pentru muscate sau pentru plante cu flori. In perioada repausului vegetativ se va opri fertilizarea.
Comandă produsele recomandate
Inmultirea. Muscatele se inmultesc cel mai usor prin butasi de varf si fragmente de lastari cu 2-3 noduri. Butasirea poate fi facuta tot timpul anului, insa exista doua perioade optime: august-septembrie si februarie-martie. Inradacinarea se poate face in vase cu apa sau in substrat solid, precum turba fibroasa, nisip sau perlit.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
In general, muscata este o planta rezistenta la boli si daunatori, insa, in anumite conditii de mediu nefavorabile, se pot dezvolta boli precum:
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – apare mai ales iarna, cand plantele sunt tinute in conditii de temperaturi scazute, sub 15°C, umiditate ridicata si lumina insuficienta. Atacul se manifesta pe frunze, pe care apar pete brune, care se extind, cuprinzand intreaga suprafata a frunzei. Pe suprafata tesuturilor afectate se formeaza un mucegai cenusiu.
Comandă produsele recomandate
Putregaiul bacterian (Xanthomonas pelargonii) – se manifesta pe toate organele plantei, iar simptomele pe frunze se manifesta sub forma pete rotunde, necrotice.
Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt musculita alba si afidele, ce se pot combate cu ajutorul unui insecticid specific.
Comandă produsele recomandate
In plus:
- Udarea cand soarele este puternic, poate duce la aparitia de arsuri solare.
- In timpul perioadei de inflorire, florile ofilite se vor rupe, pentru a favoriza formarea de noi flori.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Muscata, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
70 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi11 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziMuscata, Pete si uscare frunze Muscate CurgatoareBuna seara, Va rog sa ma ajutati cu un tratament pentru stoparea agresiva a uscarii si revenire la starea sanatoasa pentru muscate curgatoare. Anexez 2 fotografii pt a va exemplifica... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi70 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziCum protejam pomii si arborii impotriva inghetului de primavara?🌳Acum este momentul potrivit sa ne asiguram ca pomii fructiferi si arborii ornamentali sunt protejati impotriva inghetului tarziu de primavara. Pentru a face acest lucru, va recomandam aplicarea produsului Protekt... mai multFrunze verzi5 urează frunze verziMuscata, frunze patate, ofilite si posibil atac de daunatoriNu stiu cu ce ma confrunt. Am atasat poze si spraiul cu care le tratez. Totul a incepit cand am adus un trandafir japonez. Parea sanayos dar dupa o saptamana...CiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.