Sfaturi, ingrijire, cultivare muscata

Muscata (Pelargonium domesticum) este o planta originara din Africa de Sud dar in Europa se cultiva de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

In tara noastra, este o planta foarte populara, fiind cultivata ca planta la ghiveci. Tulpina este puternic ramificata iar frunzele sunt rotund-cordiforme, usor gofrate, cu marginea dintata. Are o perioada de inflorire lunga. Florile cresc deasupra frunzelor, sunt mari, grupate in inflorescenta, cu petale mari si catifelate, de diferite culori: rosu, mov, roz, alb, in functie de cultivar. 

Muscata este o planta perena si poate inflori tot anul daca i se ofera conditiile necesare, insa, se recomanda o perioada de repaus pe timpul iernii.

Lumina. Fata de lumina prezinta pretentii ridicate, intensitatea acesteia influentand inflorirea. In perioadele caniculare, insa, nu trebuie expusa la razele directe ale soarelui. 

Temperatura. Pentru crestere si inflorire, temperatura optima este de 18-20°C ziua si 10-12°C noaptea. Iarna, in perioada de repaus, se recomanda temperaturi de 5-10°C.

Umiditatea. In sezonul cald, umiditatea substratului se recomanda sa fie moderata, astfel incat acesta sa se pastreze in permanenta reavan. Iarna, insa, umiditatea substratului va fi mai scazuta. Muscata suporta bine si umiditatea atmosferica scazuta.

Substratul. Acesta trebuie sa fie fertil si sa aiba o capacitate buna de drenare.

Produse recomandate

Ingrijire. Se recomanda ca in sezonul cald udarea sa se faca cu regularitate, dimineata sau seara. In timpul iernii, in perioada de repaus vegetativ, plantele vor fi depozitate in spatii racoroase si vor fi udate mai rar. In cazul in care nu dispunem de un astfel de spatiu, se pot depozita in casa. In acest caz, plantele vor ramane verzi intreaga iarna si chiar vor inflori. Se recomanda sa nu fie pozitionate deasupra caloriferelor, pentru a nu provoca imbatranirea prematura sau chiar moartea plantei. 

Fertilizarea se poate efectua in perioada de crestere vegetativa cu un ingrasamant echilibrat iar incepand cu formarea bobocilor florali si in perioada de inflorire, se poate administra un ingrasamant cu aport ridicat de azot si potasiu, special pentru muscate sau pentru plante cu flori. In perioada repausului vegetativ se va opri fertilizarea.

Produse recomandate

Inmultirea. Muscatele se inmultesc cel mai usor prin butasi de varf si fragmente de lastari cu 2-3 noduri. Butasirea poate fi facuta tot timpul anului, insa exista doua perioade optime: august-septembrie si februarie-martie. Inradacinarea se poate face in vase cu apa sau in substrat solid, precum turba fibroasa, nisip sau perlit.

Produse recomandate

Produse recomandate

Boli si daunatori. In general, muscata este o planta rezistenta la boli si daunatori, insa, in anumite conditii de mediu nefavorabile, se pot dezvolta boli precum: 

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – apare mai ales iarna, cand plantele sunt tinute in conditii de temperaturi scazute, sub 15°C, umiditate ridicata si lumina insuficienta. Atacul se manifesta pe frunze, pe care apar pete brune, care se extind, cuprinzand intreaga suprafata a frunzei. Pe suprafata tesuturilor afectate se formeaza un mucegai cenusiu. 

Putregaiul bacterian (Xanthomonas pelargonii) – se manifesta pe toate organele plantei, iar simptomele pe frunze se manifesta sub forma pete rotunde, necrotice. 

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt musculita alba si afidele, ce se pot combate cu ajutorul unui insecticid specific.

In plus:

  • Udarea cand soarele este puternic, poate duce la aparitia de arsuri solare.
  • In timpul perioadei de inflorire, florile ofilite se vor rupe, pentru a favoriza formarea de noi flori. 

Discutii din comunitate

author-avatar
Mariana T.
15 ianuarie 2021
Muscate atacate de paduchi lanosi
Buna ziua. Va rog spuneti-mi cu ce trebuie sa tratez muscatele bolnave, in sensul ca pe frunze au apărut punte albe , ca un mucegai alb, ca o vată ce se întinde și pe tulpini. Apare ca un spongi alb. Va trimit atașat imagini. Cu ce sa le stropesc ce sa fac? Mulțumesc anticipat.
author-avatar
CARMEN
13 octombrie 2020
Probleme la o jardiniera cu muscate
Buna ziua Am o jardiniera cu muscate ale caror frunze au urmatoarele 2 probleme. Prima problema o reprezinta destul de multe frunze ingalbenie pe margine. Cauza ar putea fi schimbarea mediului? Pana de curand am tinut-o afara pe pervaz iar de putin timp am fost nevoita sa o bag in casa (nu pe balcon deoarece nu am). Am incercat sa compensez prin lumina artificiala asa cum se vede din fotografiile de ansamblu dar nu stiu daca ajuta la ceva. Posibil si de la prea multa umiditate? Pamantul este inca reavan desi a trecut o saptamana de la ultima udare. A doua problema o reprezinta niste pete rotunde albicioase. Nu imi dau seama daca sunt provocate de un daunator sau de o ciuperca. Am folosit un spray universal de la Superplant cu actiune tripla insecticid/fungicid/acaricid. Imi puteti recomanda un tratament mai specific? Va multumesc
author-avatar
Andrei A.
21 august 2020
Tratament omizi muscate
Buna ziua, Muscate in Jardiniera. Poze ij mail. Un vierme care mananca bobocul... Si ceva pe frunze.. mici si negre..

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile