Muscata, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

muscata-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Muscata (Pelargonium domesticum) este o planta originara din Africa de Sud dar in Europa se cultiva de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

In tara noastra, este o planta foarte populara, fiind cultivata ca planta la ghiveci. Tulpina este puternic ramificata iar frunzele sunt rotund-cordiforme, usor gofrate, cu marginea dintata. Are o perioada de inflorire lunga. Florile cresc deasupra frunzelor, sunt mari, grupate in inflorescenta, cu petale mari si catifelate, de diferite culori: rosu, mov, roz, alb, in functie de cultivar. 

Muscata este o planta perena si poate inflori tot anul daca i se ofera conditiile necesare, insa, se recomanda o perioada de repaus pe timpul iernii.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Muscata – Conditii de mediu

Lumina. Fata de lumina prezinta pretentii ridicate, intensitatea acesteia influentand inflorirea. In perioadele caniculare, insa, nu trebuie expusa la razele directe ale soarelui. 

Temperatura. Pentru crestere si inflorire, temperatura optima este de 18-20°C ziua si 10-12°C noaptea. Iarna, in perioada de repaus, se recomanda temperaturi de 5-10°C.

Umiditatea. In sezonul cald, umiditatea substratului se recomanda sa fie moderata, astfel incat acesta sa se pastreze in permanenta reavan. Iarna, insa, umiditatea substratului va fi mai scazuta. Muscata suporta bine si umiditatea atmosferica scazuta.

Substratul. Acesta trebuie sa fie fertil si sa aiba o capacitate buna de drenare.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire muscate

Udare. Se recomanda ca in sezonul cald udarea sa se faca cu regularitate, dimineata sau seara. In timpul iernii, in perioada de repaus vegetativ, plantele vor fi depozitate in spatii racoroase si vor fi udate mai rar. In cazul in care nu dispunem de un astfel de spatiu, se pot depozita in casa. In acest caz, plantele vor ramane verzi intreaga iarna si chiar vor inflori. Se recomanda sa nu fie pozitionate deasupra caloriferelor, pentru a nu provoca imbatranirea prematura sau chiar moartea plantei. 

Fertilizarea se poate efectua in perioada de crestere vegetativa cu un ingrasamant echilibrat iar incepand cu formarea bobocilor florali si in perioada de inflorire, se poate administra un ingrasamant cu aport ridicat de azot si potasiu, special pentru muscate sau pentru plante cu flori. In perioada repausului vegetativ se va opri fertilizarea.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Muscatele se inmultesc cel mai usor prin butasi de varf si fragmente de lastari cu 2-3 noduri. Butasirea poate fi facuta tot timpul anului, insa exista doua perioade optime: august-septembrie si februarie-martie. Inradacinarea se poate face in vase cu apa sau in substrat solid, precum turba fibroasa, nisip sau perlit.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

In general, muscata este o planta rezistenta la boli si daunatori, insa, in anumite conditii de mediu nefavorabile, se pot dezvolta boli precum: 

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – apare mai ales iarna, cand plantele sunt tinute in conditii de temperaturi scazute, sub 15°C, umiditate ridicata si lumina insuficienta. Atacul se manifesta pe frunze, pe care apar pete brune, care se extind, cuprinzand intreaga suprafata a frunzei. Pe suprafata tesuturilor afectate se formeaza un mucegai cenusiu. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Putregaiul bacterian (Xanthomonas pelargonii) – se manifesta pe toate organele plantei, iar simptomele pe frunze se manifesta sub forma pete rotunde, necrotice. 

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt musculita alba si afidele, ce se pot combate cu ajutorul unui insecticid specific.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Udarea cand soarele este puternic, poate duce la aparitia de arsuri solare.
  • In timpul perioadei de inflorire, florile ofilite se vor rupe, pentru a favoriza formarea de noi flori. 
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Ficus
Orhidee
afide-sfaturi-combatere
Afide
bine-de-stiut
Cum functioneaza
Mar
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
scapa-de-sobolani
Sobolani
Dracaena
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Philodendron
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Begonia
Palmieri
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Muscata, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile