Muscata

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Pelargonium domesticum

Raspandire

Pelargonium domesticum este o planta decorativa originara din Africa de Sud, cunoscuta sub numele de Muscata.
Aceasta planta cu frunzis des este decorativa, mai ales in perioada de inflorire, din primavara pana in toamna. Florile sunt mari si cresc deasupra frunzelor, acoperindu-le. Pot fi albe, roz, rosii sau mov. Frunzele sunt rotunde, usor ondulate pe margini.

Muscata

Muscata

Muscata

Amplasare

Poate fi pusa pe un pervaz, pe o masuta joasa, iar pe timpul verii poate fi asezata in aer liber.

Ingrijire

Se va uda moderat, iar dupa perioada de inflorire se va opri administrarea de ingrasaminte. Dupa o perioada de repaus de doua luni se poate relua udatul. Daca varfurile vor fi taiate, se va obtine o planta stufoasa mai decotativa.
Dupa inflorire, florile ofilite vor fi inlaturate, pentru a face loc celor noi. Primavara se va replanta in pamant moale. Pretinde lumina directa a soarelui si temperatura obisnuita a camerei, iar pe timpul iernii cel putin 10º C. Prefera aerul uscat.

Muscata

Boli si daunatori

Este sensibila la paduchii de frunze, paianjeni si coropisnite.
Udarile exagerate pot provoca infestarea cu mucegai si putrezirea tulpinii.

4 comentarii la “Muscata

 1. Buna ziua,

  As dori sa va cer si eu sfatul in legătură cu muscatele mele de apartament.

  Unele din ele au pe frunzele si tulpini niste musculite mici negri (par a fi paduchi) iar unele frunze par a fi mâncate, roase de ceva anume.

  Ce anume ati putea sa imi recomandati sa combat aceasta problema?
  Multumesc anticipat pentru sfat.

 2. Buna ziua
  Am rugamintea sa ma sfatuiti cum sa depozitez mucatele (clasice si semi-curgatoare) peste iarna. Am un pod uscat, foarte slab luminat, cu temperatura de 13 grade iarna sau o pivnita complet intunecata si umeda. Unde ar fi mai bine? Sa le tund inainte de depozitare? Cat de des trebuie udate?
  O muscata a supravietuit iarna trecuta in pod, aproape de ferestruica. Pe restul le-am capatat anul acesta si le-am si inmultit in mai multe jardiniere.
  Va multumesc
  Irina

  • In principiu, nici unul din cele 2 spatii precizate nu sunt benefice pentru muscate, pentru ca au nevoie de foarte multa lumina.
   Daca alte spatii nu exista, atunci in pod se pot pastra, dar in lipsa luminii vor fi mai sensibile la boli si nu vor inflori.
   Referitor la temperatura, minima este de aproximativ 15 grade. Pe timp de iarna se vor uda 1 data pe saptamana, si nu se va lasa apa sa stagneze in farfuria ghiveciului. Legat de tundere, se pot tunde doar daca sunt batrane, pentru a aparea noi lastari. Se taie jumatate din inaltime.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor