Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Elena
      7 februarie 2024
      2 urează frunze verzi

      Potos, frunze cu pete maro

      Buna ziua!!
      În august am cumpărat un Potos si nu creste deloc.
      Acum 3 săptămâni am observat că îi dăduse 2 frunze noi, săptămâna trecută când m.am uitat frunzele noi s-au ofilit.
      Pe frunze sunt câteva pete maronii.
      Nu știu ce să îi fac, îl țin la fereastra, dar când este foarte frig afara se aburesc geamurile și mă gândesc că ar avea ceva mucegai substratul.
      Oare să îl schimb cu altul nou?
      Ce îmi propuneți sa fac?
      Mulțumesc

      Attachments:
      # 204865

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      7 februarie 2024

      Buna ziua. Pentru a va ajuta cu recomandari si sfaturi, va rugam sa ne oferiti mai multe detalii despre cresterea si ingrijirea acesteia: care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate), care este sursa apei de udare, cat de des o udati, daca substratul se usuca intre udari, daca ghiveciul prezinta orificii de scurgere a apei, daca sunt prezenti curenti reci de aer (daca fereastra din proximitatea plantei se deschide), daca in apropierea plantei este o sursa de caldura, daca ati efectuat fertilizari sau tratamente, precum si alte informatii relevante in acest sens. Totodata, va rugam sa verificati cu atentie planta si sa ne comunicati daca observati simptome de afectiune (pete, depuneri, pulberi, decolorari, puf alb, panze fine pe partea inferioara si superioara a frunzelor etc.) sau daunatori. In cazul in care observati simptome de afectiune/daunatori, va rugam sa atasati fotografii clare si relevante cu acestea/acestia.

      # 204873
      0 urează frunze verzi
      • Elena
        7 februarie 2024

        Buna!!
        La camera am fereastra dublă, între prima și a doua fereastra este un spatiu cam de 30 de cm.
        Caloriferul este chiar langa fereastră, când deschid prima fereastra a doua se aburește tare. (Temperatura din camera era de 20 de grade iar din terasa era de 5 grade)
        Îi pun o data pe luna fertilizant.
        Acum nu are nimic nici pe frunze nici pe substrat (in afara de petele maronii)
        In luna decembrie se punea un puf alb pe substrat, pe care-l luam ușor și completam cu alt substrat și la doua zile se punea iar.
        O ud o data la 2 săptămâni cu apa de la chiuveta pe care o am pusă într-un recipient cu 24 de ore inainte sa o ud, ghiveciul are orificii.

        # 204883
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          7 februarie 2024

          Buna ziua. In cazul acesta, deprecierea poate fi corelata cu un cumul de factori biotici si abiotici, precum oscilatiile de temperatura si umiditate, caracteristicile nepotrivite ale substratului si posibil umiditatea ridicata si/sau constanta la nivelul substratului, instalarea unor agenti fitopatogeni etc.
          Astfel, de moment, se recomanda eliminarea frunzelor afectate, cu ajutorul unui instrument ascutit si dezinfectat. Ulterior, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente foliare cu un fungicid precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L de apa. Pulverizati solutia cat mai uniform pe planta, pe partea superioara si inferioara a frunzelor (Pulverizator manual Volpi TECH1). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
          Pe viitor, este importanta asigurarea conditiilor specifice acestor specii de plante (Potos, informatii si sfaturi de ingrijire). Intrucat mucegaiul este indicator de umiditate ridicata si constanta, respectiv de aerisire insuficienta (favorizand instalarea si evolutia agentilor patogeni), se recomanda ca udarea sa fie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, doar atunci cand stratul superficial al substratului este uscat (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, deprecierea frunzelor, crearea unui dezechilibru plantei si instalarea unor agenti fitopatogeni. De asemenea, in vederea favorizarii evaporarii apei din substrat, se recomanda verificarea orificiilor de scurgere de pe ghiveci (sa nu fie obturate), respectiv afanarea usoara a stratului superficial al substratului (ocazional). In cazul in care observati din nou prezenta mucegaiului, puteti avea in vedere shimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri), respectiv efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g, prin udare la radacina, in doza de 10 g/10 L apa. La o aplicare se administreaza o cantitate de solutie egala cu cantitatea de apa utilizata la o udare normala. Este esentiala respectarea unui interval de min. 10-14 zile intre tratamentele efectuate cu fungicidul cupric (Champ 77 WG, 20 g) si tratamentele efectuate cu fungicidul biologic (Dynamic, 100 g).
          Avand in vedere cele mentionate, evolutia plantei pe viitor nu poate fi precizata.

          # 204906
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Potos

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi