Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Marina
      9 mai 2023
      3 urează frunze verzi

      Pin silvestru plantat recent – varfurile acelor sunt usor galbene

      Buna ziua,
      Am plantat acum două luni un pin silvestru comun de 140 centimetri care acum prezintă următoarele semne: vârfurile acelor sunt ușor galbene, foarte putine dintre ele s-au uscat complet. Astăzi am observat faptul că are câțiva muguri putreziți dar într-un singur loc, însă ceilalti se dezvolta normal, mugurii din vârf având chiar 4-5 cm.
      In aceste două luni de la plantare au fost foarte mari schimbări de temperaturi, inclusiv zăpadă și temperaturi de până la 25 grade iar ultimele două săptămâni au fost ploioase.
      Cărui fapt se datorează afecțiunile descrise mai sus și ce tratament poate fi administrat?
      Vă mulțumesc!

      # 164322

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 mai 2023

      Buna ziua. Intrucat simptomele au aparut la scurt timp dupa plantare, cel mai probabil acestea au fost cauzate de un cumul de factori abiotici, precum stresul suferit la plantare (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali) si la schimbarea conditiilor de mediu, lumina insuficienta, oscilatiile de temperatura, proprietatile solului neadecvate, lipsa fertilizarii, umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului etc., in functie de caz.
      De moment, este indicata indepartarea tuturor partilor de planta necrozate sau innegrite, iar pentru a sprijini acomodarea plantei cu noile conditii, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml sau Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru, conform instructiunilor din descrierea fiecarui produs in parte.
      In plus, in momentul actual puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor: Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produselor. Aceste ingrasaminte sprijina rezistenta plantelor la boli, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului.
      Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Informatii detaliate despre ingrijirea adecvata a acestor specii de plante se regasesc in articolul nostru: Pini, informatii si sfaturi de ingrijire. Succesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul sezonului de vegetatie, iar evolutia pe viitor a coniferului din imaginile atasate nu se poate preciza cu exactitate.

      # 164553
      0 urează frunze verzi
    • Xenia
      31 mai 2023

      Buna ziua,
      Am plantat in luna martie un pin silvestru comun și de câteva saptamani am observat că are mai multe ace maronii pe crenguțele care sunt expuse mai mult timp la soare. Țin să menționez că au apărut mugurii noi și se dezvolta foarte bine.
      Ar putea avea vreo carență? Sa îi aplic un ingramant sau să îl stropesc cu ceva? Sau ar fi bine sa pun o plasă de umbrire pe partea pe care bate soarele mai mult?
      Atașez poze.
      Mulțumesc!

      # 169067
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        2 iunie 2023

        Buna ziua. Pentru stimularea prinderii si pentru evitarea aparitiei unor carente nutritive, se recomanda fertilizarea adecvata a coniferului, conform recomandarilor de mai sus. In plus, puteti avea in vedere indepartarea regulata a portiunilor de planta depreciate. Este cunoscut faptul ca pinul comun (Pinus sylvestris) este o specie pioniera de mare adaptabilitate, care suporta bine atat temperaturile scazute, cat si arsita, atat climatul umed, cat si pe cel secetos, dezvoltandu-se multumitor pe majoritatea tipurilor de sol. Avand temperament pronuntat de lumina, pinul suporta bine insolatia, putand fii plantat pe teren descoperit. Expunerea la soare poate provoca depreciere usoara numai in cazul in care exemplarul a fost tinut in conditii umbrite in perioada precedenta plantarii (expunere brusca la soare). In general, nu se recomanda umbrirea exemplarelor de pin silvestru.

        # 169452
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

pini-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Pin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi