Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Marius
      5 ianuarie 2024
      7 urează frunze verzi

      Pachira, nu-i merge bine, are frunzele mici și îngălbenite

      Planta stă în sufragerie, unde este cam întuneric. Nu are lumină directă. E poziționată pe peretele opus ferestrei. Temperatura este constant 21-22 grade. O ud odată pe săptămână. Nu i-am aplicat niciodată îngrășăminte foliare, iar radicular i-am pus Vigor+, 150ml/10l apă, acum vreo lună. Eu bănuiesc că n-are lumină destulă. Altfel, nu mai știu ce să-i mai fac, ca să aibă frunzele mari și sănătoase, nu mici și îngălbenite!

      # 201664

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 ianuarie 2024

      Buna ziua. Cel mai probabil deprecierea plantei a fost cauzata de un cumul de factori abiotici, precum lumina insuficienta, umiditate atmosferica scazuta, udarea necorespunzatoare, carente nutritive si altele, in functie de caz. Se recomanda amplasarea plantei in conditii optime de mediu (Pachira, informatii si sfaturi de ingrijire), eliminarea regulata a frunzelor puternic afectate, cresterea umiditatii atmosferice din incapere si administrarea cu regularitate a unui ingrasamant potrivit (ex. Vital NT, 250 ml, prin udare in doza de 2 ml/1L apa, conform recomandarilor de pe eticheta). Pentru cresterea umiditatii, puteti avea in vedere pulverizarea fina a plantei cu apa filtrata. Udarea plantei se recomanda a fi efectuata numai atunci cand este nevoie, cand substratul este uscat in primii 3-5 cm de la suprafata. Un ghiveci mare implica un volum mare de substrat, iar astfel uscarea acestuia necesita o perioada mai indelungata de timp, in functie de conditiile de mediu existente si de necesitatile plantei. Este indicata evitarea utilizarii apei din retea. Puteti avea in vedere folosirea apei de ploaie, daca aveti posibilitatea. In cazul in care utilizati apa din retea, se recomanda pastrarea acesteia intr-un vas deschis cel putin 24 de ore inainte de utilizare.
      In continuare, se recomanda monitorizarea plantei, o perioada, iar daca apar alte simptome, va rugam sa reveniti cu fotografii si detalii suplimentare (de cand detineti planta, de cand au debutat simptomele de depreciere etc.).

      # 201728
      1 urează frunze verzi
      • Marius
        12 ianuarie 2024

        Am achiziționat îngrășământul pe care l-ați recomandat. Îl aplic acum, iarna, sau aștept până la primăvară? Aceeași întrebare și pentru restul plantelor de apartament pe care le dețin: Pachira, Dracaena, Chlorophytum, Chamaedorea, Scheffleria: le pot aplica îngrășăminte acum iarna, sau doar la primăvară? Articolele pe această temă de aici, de pe blog, sunt un pic confuze pentru mine în privința aplicării de îngrășăminte radiculare și foliare iarna. Pe de o parte, se spune că îngrășămintele se aplică doar în perioada de vegetație, dar pe de altă parte se pune că în cazul plantelor mereu verzi, se poate aplica și iarna…

        # 202313
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          15 ianuarie 2024

          Buna ziua. Intr-adevar, in general nu se recomanda aplicarea ingrasamintelor in repausul vegetativ. Totusi, avand in vedere compozitia ingrasamantului recomandat si descrierea oferita de catre producator, Vital NT, 250 ml se poate aplica si in repausul relativ al plantelor ornamentale de interior. Astfel, la nevoie, puteti avea in vedere administrarea ingrasamantului si in cazul celorlalte plante enumerate, chiar si in perioada in care ne aflam.

          # 202378
          1 urează frunze verzi
      • Marius
        29 ianuarie 2024

        Bună ziua, revin cu un update. Am aplicat pe 16 ianuarie ingrasamantul recomandat de dvs. Ba mai mult, am eliminat toate frunzele care erau afectate, si am mutat planta în alt loc din casă. Acum stă lângă geam, are lumină toată ziua (dar spre vest, deci directă doar dimineața pînă-n 11). O ud odată pe săptămână, ca 1 litru apă, pentru că are un ghiveci mare. Căldură are contant 21-22 grade, fără curent, doar dimineața aerisim 30 min. Însă plantei nu-i merge bine. Frunzele continuă să se îngălbenească, din interior spre exterior, ca în fotografia atașată. Tulpinile sunt bune, verzi. Doar frunzele au probleme. Planta încearcă să dea frunze noi, însă acestea nu ajung la maturitate, ci se ofilesc. După cum vedeți în cealaltă poză, pare că o tulpină din cele 5 nu este afectate, celelalte fiind aproape fără frunze. Aveți o recomandare? Nu cred că factorii mai pot fi abiotici…

        # 204126
        1 urează frunze verzi
        • Tom BotanistulSPECIALIST
          29 ianuarie 2024

          Buna ziua. Din imaginile atasate nu se poate stabili daca este vorba de o afectiune fitopatogena sau natura acesteia. Daca considerati ca este cazul, puteti administra un tratament cu un fungicid cu spectru larg de actiune, omologat pentru plantele ornamentale, cum este fungicidul Amistar, 10 ml, doza fiind de 10 ml la 10 l apa ( pulverizarea se va face fin pe intreaga planta, tulpina si frunze, atat pe partea superioara a frunzelor cat si pe partea inferioara a acestora). Concomitent, prin udare se poate continua utilizarea ingrasamantului Vital NT, 250 ml, conform informatiilor din descrierea produsului. Frunzele afectate este indicat a fi inlaturate deoarece acestea nu isi mai revin.

          # 204151
          0 urează frunze verzi
    • Catalina
      19 ianuarie 2024

      Bună ziua! Am achiziționat acest pachira și o perioada i-a mers foarte bine. De ceva timp a început sa se îngălbenească frunzele apoi se făceau maro și cădeau. L-am mutat deoarece era cam întuneric, l am schimbat într un vas puțin mai mare și nu îl mai ud asa des, în schimb ii pulverizez frunzele cu apa . La noi este aerul cam uscat. Ce as putea sa ii fac ca să își revină?Mulțumesc!

      # 202725
      2 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        22 ianuarie 2024

        Buna ziua. Va rugam sa ne oferiti mai multe fotografii cu intreaga planta, precum si detalii cu privire la cresterea si intretinerea acesteia: de cat timp o aveti, cand au debutat simptomele, cand a fost realizata transplantarea, care sunt conditiile de mediu actuale (lumina, temperatura, umiditate), la ce interval de timp efectuati udarea, daca ati efectuat tratamente sau fertilizari, precum si alte informatii relevante in acest sens. Totodata, va rugam sa verificati cu atentie planta si sa ne comunicati daca observati si alte simptome de afectiune (depuneri, pulberi, decolorari, puf alb, panze fine pe partea inferioara si superioara a frunzelor etc.) sau daunatori. In cazul in care observati simptome de afectiune/daunatori, va rugam sa atasati fotografii clare si relevante cu acestea/acestia.

        # 202799
        0 urează frunze verzi
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      23 ianuarie 2024

      Buna ziua. Cel mai probabil, usoara depreciere a frunzelor a fost cauzata de schimbarea amplasamentului si a conditiilor de mediu si de ingrijire. In cazul de fata, se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu si de ingrijire (Pachira, informatii si sfaturi de ingrijire) si administrarea unui produs precum AMN BonaVita, 500 ml, pentru a ajuta la stimularea dezvoltarii optime a radacinilor in noul substrat. Produsul este indicat sa se aplice prin udare, in doza specificata in descrierea produsului. Din primavara, pentru o buna dezvoltare a plantei si pentru asigurarea nutrientilor necesari pentru aceasta, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant precum Wuxal Ingrasamant pentru Palmieri si Plante Verzi Palmendünger, 1 litru sau Ingrasamant Ficus Freund, 350 ml.

      • Acest răspuns a fost modificat acum 3 luni de către Tom Botanistul.
      • Acest răspuns a fost modificat acum 3 luni de către Tom Botanistul.
      # 203739
      0 urează frunze verzi
    • Marius
      31 ianuarie 2024

      Bună ziua, revin cu un update în legătură cu o postare anterioară. Am o pachira mare, cunmpărată în iunie anul trecut, căreia au început să-i cadă frunzele cam acum o lună. Inițial am suspectat că ar fi un cumul de factori abiotici, și mi-ați recomandat să administrez Vital NT. Am aplicat pe 16 ianuarie ingrasamantul recomandat de dvs. Ba mai mult, am eliminat toate frunzele care erau afectate, si am mutat planta în alt loc din casă. Acum stă lângă geam, are lumină toată ziua (dar spre est, deci directă doar dimineața pînă-n 11). O ud odată pe săptămână, ca 1 litru apă, pentru că are un ghiveci mare. Căldură are contant 21-22 grade, fără curent, doar dimineața aerisim 30 min. Substratul este de palmieri și plante versi de la Dedeman. Însă plantei nu-i merge bine. Frunzele continuă să se îngălbenească, din interior spre exterior, ca în fotografia atașată. Tulpinile sunt bune, verzi. Doar frunzele au probleme. Planta încearcă să dea frunze noi, însă acestea nu ajung la maturitate, ci se ofilesc. După cum vedeți în cealaltă poză, pare că o tulpină din cele 5 nu este afectate, celelalte fiind aproape fără frunze. Aveți o recomandare? Nu cred că factorii mai pot fi abiotici…

      # 204323
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        1 februarie 2024

        Buna ziua. Asa cum s-a precizat mai sus, natura afectiunii nu poate fi determinata cu exactitate pe baza fotografiilor atasate, respectiv a informatiilor oferite. Pentru o identificare exacta, puteti avea in vedere efectuarea unei analize de laborator (se poate realiza la un Institut de Protectia Plantelor din zona in care va aflati).
        In pl,us, este cunoscut faptul ca, odata cu declansarea simptomelor de depreciere, adesea procesul este ireversibil (in functie de starea de sanatate si vigoarea plantei, respectiv conditiile de mediu si de ingrijire). De moment, puteti avea in vedere urmarea recomandarilor de mai sus, respectiv asigurarea conditiilor optime de vegetatie plantei. Evolutia pe viitor a plantei nu poate fi precizata cu exactitate.

        # 204343
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Pachira

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi