Pachira, informatii si sfaturi de ingrijire

pachira-informatii-ingrijire

Pachira (Pachira aquatica) este o planta originara din America Centrala si de Sud. Este cunoscuta sub numele de arbore norocos sau arbore cu bani, datorita unor legende din locul de origine si a unor superstitii legate de frunzele si trunchiul plantei.

money-tree

In tara noastra este o specie ce se utilizeaza in scop ornamental, ca si planta in ghiveci. Desi in zonele tropicale poate atinge inaltimi de 20 m, in ghiveci nu depaseste 2-3 m. In scop decorativ, tulpinile lemnoase flexibile ale arbustului se pot impleti. Frunzele palmate, pieloase si lucitoare sunt dispuse la varful lujerilor pe un petiol lung de aproximativ 20 cm. 

Prezinta flori mari, de culoare galben-verzuie, rosie, alba sau crem. Fructele sunt de asemenea mari si prezinta seminte comestibile, cu gust asemanator castanelor sau alunelor. In ghiveci nu infloreste si nu produce fructe.

Specii

Exista multe specii de Pachira, cele cultivate in scop ornamental in ghiveci fiind Pachira aquatica si Pachira glabra. Cele doua specii sunt foarte asemanatoare.

Pachira – Conditii de mediu

Lumina. Pachira nu suporta expunerea indelungata la razele directe ale soarelui, insa vegeteaza bine in locurile luminoase sau semiumbrite.

Temperatura. Temperatura optima pentru dezvoltarea plantei este de 15-25℃.

Umiditatea aerului. Prefera umiditatea ridicata a aerului. In lipsa acestuia, se recomanda pulverizarea coroanei si a trunchiului cu apa.

Substratul. Substratul bogat in materie organica este potrivit pentru pachira. Se poate utiliza un substrat universal in amestec cu turba, nisip si compost de gunoi de grajd (mranita).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire

Udarea. Trebuie realizata regulat, cu cantitati suficiente de apa la intervale mai lungi de timp, substratul fiind lasat sa se usuce usor la suprafata intre doua udari.

Fertilizarea. Pentru mentinerea aspectului sanatos al plantelor, se recomanda aplicarea unor ingrasaminte potrivite pentru arbusti decorativi. In general, iarna nu se aplica ingrasaminte. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Se recomanda transplantarea plantei anual sau o data la 2-3 ani, primavara.  

Lucrari de taiere. In vederea obtinerii unor arbusti ornamentali de inaltimi reduse, varfurile prea inalte se pot taia primavara sau toamna. Lastarii de tulpina pot fi indepartati la nevoie (cand acopera aspectul tulpinilor impletite).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Se poate realiza prin seminte, butasi sau lastari de tulpina. Butasii cu 2-3 frunze se taie de pe planta-mama primavara. Atat lastarii, cat si butasii, se aseaza intr-un borcan cu apa sau in substrat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus, se pot aplica tratamente pentru stimularea inradacinarii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. In cazul umiditatii excesive a substratului, se pot instala agenti patogeni, precum mucegaiuri sau ciuperci. Dintre daunatori, specifici sunt acarienii, in special paianjenul rosu comun, care provoaca formarea unor pete decolorate pe frunze.

In plus:

pachira
  • Pe timpul verii se poate muta in exterior, intr-un loc ferit;
  • Schimbarea locului de amplasare poate afecta planta;
  • Udarea excesiva poate cauza putrezirea radacinilor;
  • Longevitatea plantei in ghiveci este scazuta, de 2-5 ani;
  • Impletirea tulpinilor se realizeaza la plantele tinere, cu tulpinile flexibile, inca nelignificate. Acestea se impletesc la baza si se fixeaza cu material textil la baza coroanei. Pe parcursul cresterii tulpinilor procedeul se repeta. Tulpinile impletite se lignifica si isi mentin forma.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile