Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Mara
      12 decembrie 2022
      1 urează frunze verzi

      Monstera Deliciosa – ingalbenirea usoara a frunzelor

      Bună ziua! Avem o planta Monstera Deliciosa pe care am cumpărat-o acum 5 luni și căreia până acum i-a mers foarte bine. În ultimele 2 săptămâni am observat cum încep să i se îngălbenească frunzele, chiar și cele mai tinere și mai mici. Planta este în ghiveciul de plastic în care am primit-o, pe care l-am introdus într-un alt ghiveci ornamental, de ceramică. Udăm planta o dată pe săptămână, este așezată din ziua in care am primit-o lângă fereastră, într-o zonă cu lumină, dar ferită de razele directe ale soarelui. Pentru că am vrut să vedem dacă există apă care băltește în ghiveciul de ceramică ( și nu era cazul) , am scos-o din acesta și am observat că rădăcinile au crescut foarte mult ( trimit poza). Credeți că e bibe să o mutăm acum, iarna, într-un ghiveci mai mare? Există vreo vitamina sau vreun substrat care să o ajute să își revină? Mulțumesc

      # 147965

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 decembrie 2022

      Buna ziua. Per ansamblu, planta din imagini arata bine. In cazul in care nu ati identificat prezenta daunatorilor sau simptome de afectiune, cel mai probabil ingalbenirea usoara a fost determinata de conditiile de mediu si/sau de ingrijire: umiditate ridicata in substrat, scaderea intensitatii luminoase, oscilatii de temperatura (avand in vedere necesitatea pornirii surselor de caldura din incaperi), lipsa pulverizarii frunzelor, posibil absenta nutrientilor etc. De moment, se recomanda administrarea unui ingrasamant organic, special formulat pentru revigorarea sistemului radicular al plantelor si stimularea cresterii sanatoase, precum AMN Verde, 500 ml sau Yokosan, 100 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produselor.
      Referitor la transplantare, aceasta operatiune se face, de regula, primavara, atunci cand radacinile au ocupat intregul volum al ghiveciului. Se poate utiliza un substrat precum Substrat pentru plante de camera, 10 litri, iar imediat dupa transplantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum: AMN BonaVita, 500 ml. Poate fi administrat prin udare, in doza de 5 ml/1 litru de apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la intervale de 10-14 zile.
      Pe viitor, se recomanda respectarea cerintelor specifice de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Monstera, informatii si sfaturi de ingrijire , respectiv pulverizarea regulata a frunzelor cu apa, daca aerul din incapere este uscat. De asemenea, pentru asigurarea hidratarii optime si pentru intarirea metabolismului plantei, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant precum Vital NT, 250 ml sau Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor de pe eticheta. Ulterior, pe parcursul perioadei de vegetatie, este recomandata fertilizarea regulata a plantei, cu ingrasamintele specifice. Un plan de fertilizare adecvat, orientativ, regasiti si pe blogul nostru: Plan Fertilizare Plante Ornamentale in Ghivece si Containere.

      # 147996
      0 urează frunze verzi
      • Mara
        13 decembrie 2022

        Mulțumesc pentru răspuns. Totuși mai am o nelămurire legată de transplantarea acestei plante. Am înțeles că această operatiune se face primăvara. În cazul plabtei noastre, rădăcinile au umplut deja ghiveciul și chiar au ieșit din el, cum se vede în poză. Asadar, chiar și in acest caz, e mai bine să așteptăm cateva luni și să lăsăm radacinile așa, atârnând pe dedesubtul ghiveciului? Mulțumesc.

        # 148130
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          13 decembrie 2022

          In acest caz, puteti transplanta planta in aceasta perioada, respectand indicatiile de mai sus.

          # 148132
          0 urează frunze verzi
          • Mara
            15 decembrie 2022

            Mulțumesc! O voi muta într-un ghiveci mai mare zilele astea.

            # 148252
            0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Monstera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi