Monstera

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Monstera deliciosa

Raspandire

Monstera deliciosa este un arbust cu crestere rapida si usor de ingrijit originar din America Centrala si de Sud, cunoscut si sub denumirea de Filodendron.
Frunzele sunt, initial, in forma de inima, ulterior devin dantelate. Plantele mature dezvolta niste radacini aeriene, cu ajutorul carora extrag substantele hranitoare din pamant.
Se intampla sa infloreasca uneori, iar florile sunt acoperite cu niste bractee de marimea unui stiulete de porumb.

Monstera

Monstera

Monstera

Amplasare

Se aseaza in loc luminos, dar protejat de soare. Daca e posibil se tine tot anul la cald, intr-un colt liber al camerei, dar poate fi asezata si pe o veranda.

Ingrijire

Trebuie udata regulat, in asa fel incat pamantul sa fie umed intotdeauna. Primavara si vara necesita tratament cu ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani.
Plantele mature trebuie sprijinite, iar cele care au crescut peste masura vor fi taiate la dimensiunea dorita. Dupa 3-4 ani trebuie replantata in pamant afanat. Inmultirea se face prin butasi de lastari. Acestia vor fi pusi in apa, iar dupa ce apar radacinile vor fi saditi in pamant.
Frunzele vor fi spalate cu un burete umed ori cu dusul. Prefera locurile luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui. Are nevoie de temperaturi ridicate, intre 18-22º C si de umiditate ridicata. Ghiveciul va fi asezat pe un strat de pietris umed.

Boli si daunatori

Poate fi atacata de paduchele testos si de paianjeni. In cazul unor udari excesive si al temperaturilor scazute, poate fi atacata de ciuperci, ceea ce duce la putrezirea tulpinii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor