Genul Monstera face parte din familia Araceae si cuprinde aproximativ 50 de specii, originare din diferite regiuni ale Americii, dintre acestea cea mai cunoscuta este Monstera deliciosa.
In tara noastra, Monstera deliciosa este intalnita ca planta de apartament, se mentine in stare de vegetatie tot anul si decoreaza prin frunzele foarte mari, de culoare verde-inchis, care pot ajunge pana la 90 cm lungime. Acestea sunt usor cordiforme, decupate pe margini si prezinta perforatii in interior.
Formeaza o inflorescenta sub forma unui spadix, fructele sunt comestibile, asemanatoare la gust cu ananasul, iar ca forma boabelor de porumb. Ca planta de apartament, inflorireste destul de rar.
Specii si varietati. Prezinta doua varietati:
- Variegata – frunzele prezinta pete de culoare alba-cream;
- Borsigiana – frunzele sunt mai putin decupate, iar planta prezinta cresteri mai mici.
Lumina. Are o dezvoltare spectaculoasa daca este pozitionata intr-o zona luminoasa, tolereaza si spatiile mai putin luminoase, insa cresterile vor fi mai reduse.
Temperatura. Fiind o planta din zonele tropicale, prefera temperaturile mai ridicate, de aproximativ 20℃. Temperaturile sub 10℃ pot afecta cresterea si dezvoltarea plantei.
Umiditate. Monstera nu este pretentioasa fata de umiditatea atmosferica, insa pulverizarea frunzelor o data pe saptamana poate fi benefica dezvoltarii plantei. In substrat, se recomanda ca umiditatea sa fie mai ridicata in perioada de primavara-vara.
Substrat. Este indicat ca substratul sa fie fertil si sa aiba o capacitate foarte buna de drenare.
Produse recomandate
Ingrijire. Udarea se face abundent in perioada de crestere activa (primavara-vara), totusi substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari. Substratul trebuie sa se mentina umed, insa nu sa balteasca apa. In perioada rece, Monstera se va uda moderat, la intervale mai mari de timp.
Se fertilizeaza in perioada de crestere activa (primavara-vara) cu un ingrasamant special pentru plantele decorative prin frunze. In perioada rece, fertilizarea se stopeaza.
Produse recomandate
Transplantarea se face primavara, doar atunci cand este nevoie, adica atunci cand radacinile au ocupat intregul volum al ghiveciului (la 4-6 ani). Anual, primavara, este indicata inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat.
Inmultire. Se inmulteste prin butasi de varf si fragmente de tulpina. Inradacinarea se face intr-un substrat solid, precum perlit sau turba fibroasa. O alta metoda de inmultire este prin marcotaj aerian.
Produse recomandate
Produse recomandate
Boli si daunatori. Cei mai frecventi daunatori sunt paduchii lanosi si acarienii. Aparitia bolilor poate fi determinata de conditiile de crestere necorespunzatoare.
In plus.
- Excesul de umiditate la nivelul substratului poate duce la putrezirea radacinilor.
- Se recomanda pulverizarea frunzelor o data pe saptamana sau stergerea acestora cu o laveta umeda.
Atentie! Frunzele prezinta un grad ridicat de toxicitate.