Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Oana
      10 august 2022
      6 urează frunze verzi

      Maslin – atac de paduchi testosi

      Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru un maslin minunat. Pe suprafata frunzei are ceva aderent, dupa indepartare frunza ramane cu niste puncte decolorate. Iar la nivelul pamantului are niste daunatori:( am trimis poza. Mulțumesc!

      # 137604

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 august 2022

      Buna ziua. Pe frunze, maslinul prezinta un atac de paduchi testosi. Impotriva acestor daunatori se recomanda efectuarea unui prim tratament cu insecticidul Movento 100 SC, 7.5 ml, in doza de 7,5 ml/10 L apa, iar la 7 zile dupa acesta, puteti efectua al doilea tratament cu insecticidul Mospilan 20 SG, 3 g, in doza de 3 g/10 L apa. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L.
      Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partea inferioara, cat si pe partea superioara a frunzelor, precum si pe tulpina. Dupa ce mor, acesti daunatori raman pe tulpina si pe frunze, de aceea este recomandat sa ii indepartati cu ajutorul unui burete umed. Pentru a ajuta planta in depasirea perioadei de stres suferite in urma atacului daunatorilor, este indicata administrarea unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum: Ingrasamant Spray cu Ulei de Neem, 250 ml. Ingrasamantul Spray cu Ulei de Neem se poate aplica prin pulverizare foliara, la 10-12 zile dupa efectuarea tratamentelor cu insecticid, in vederea activarii si revitalizarii metabolismului plantei.
      Pe intreaga perioada de vegatie, se recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat pentru necesitatile plantelor mediteraneene, precum Plante Mediteraneene Wuxal, 250 ml, aplicat prin udare, conform recomandarilor de pe eticheta.
      Referitor la insectele din substrat, acestea par a fi o specie de Izopode, intalnite si sub denumirea de crustacee terestre. Acestea nu sunt daunatoare, ci se hranesc cu materie vegetala aflata in descompunere.
      Pentru mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii, puteti consulta articolul nostru: Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 137614
      0 urează frunze verzi
      • garcia
        14 iunie 2023

        Vă mulțumesc pentru răspunsul Dv. de aici https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/maslin-paduchi-testosi-pe-frunze/#post-171671.
        Chiar am făcut primul tratament cu Movento 100 SC, 7.5 ml + adjuvantul Break Thru S 240, 2 ml, urmând să alternez cu Mospilan 20 SG, 3 g.
        Revin, vă rog, cu următoarea dilemă: trunchiul plantei este acoperit de o „făină calcifiată”, fiind vizibile diferențele față de ramurile tinere, care sunt de culoare verzuie; ce ar fi de făcut în acest caz? Poate fi îndepărtată aceea „făină calcifiată”? Vă mulțumesc!

        # 171682
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          14 iunie 2023

          Daca nu observati prezenta daunatorilor inclusiv pe scoarta (fotografiile atasate au dimensiuni reduse si nu sunt suficient de clare), cel mai probabil aspectul tulpinii este unul normal si nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare.

          # 171693
          0 urează frunze verzi
          • garcia
            14 iunie 2023

            Vă mulțumesc pentru răspuns! Sper să fie așa cum spuneți Dv. Mie mi se pare că trunchiul este, repet, acoperit de o „calcifiere” (or fi corpurile moarte ale păduchilor??), mai ales prin comparație cu ramurile mai tinere care au o culoare verzuie, sănătoasă. Încă o dată, vă mulțumesc!

            Attachments:
            # 171712
            0 urează frunze verzi
            • Emilia LCunoscător
              15 iunie 2023

              Buna ziua. Uitandu-ma la filmulet este, intr-adevar, greu de spus daca scoarta are un aspect normal sau este acoperita de ceva (testosi). Ca sa fiti sigur, incercati sa razuiti usor tulpina sau sa desprindeti o proeminenta (cu grija, sa nu vatamati tulpina) si sa o analizati atent. Mai mult decat atat, atunci cand efectuati tratamentele contra paduchilor testosi de pe frunze, aplicati si pe tulpina.

              # 171848
              0 urează frunze verzi
              Răspuns susținut de specialiști
              • garcia
                15 iunie 2023

                Vă mulțumesc frumos!

                # 171856
                1 urează frunze verzi
      • Petru
        15 iulie 2023

        Bună ziua!
        Am terminat tratamentul măslinului afectat de păduchele țestos. Este într-o stare vizibil mai bună!! Vă mulțumesc pentru sfaturi!
        Pentru aplicarea îngrășământului special, Plante Mediteraneene Wuxal, 250 ml (achiziționat de la Dv.), am o mică dilemă: este mai eficientă stropirea foliculară sau stropirea la rădăcină? Vă mulțumesc frumos!

        # 176899
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          17 iulie 2023

          Buna ziua. Ingrasamantul poate fi aplicat atat prin pulverizare foliara, cat si prin udare la radacina, insa pentru o absorbtie mai rapida, puteti opta pentru aplicarea pe frunze.

          # 177042
          0 urează frunze verzi
          • garcia
            18 iulie 2023

            Vă mulțumesc!

            # 177305
            1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Maslin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi