Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Bogdan
      14 iulie 2022
      1 urează frunze verzi

      Mar Golden Delicious an III – Mici pete pe frunze

      Buna ziua! Avem un mar Golden Delicious plantat toamna trecuta in gradina noastra, iar azi am observat mici pete galbene pe un numar considerabil de frunze. Marul nu a fost stropit pana acum cu nimic. Acesta sta in soare cam toata ziua. Mi-ati putea spune va rog ce problema are si cu ce as putea sa il ajut?
      Multumesc mult!

      # 134927

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 iulie 2022

      Buna ziua. Simptomele respective par sa reprezinte debutul unei boli, insa doar din fotografii si in stadiul in care se afla, este dificil de identificat cu exactitate despre ce afectiune este vorba. In acest caz, este indicat sa indepartati partile afectate (pe cat posibil) apoi sa efectuati un tratament cu un fungicid cu spectru mai larg de actiune, precum Score 250 EC, 2 ml , prin pulverizare foliara, conform recomandarilor de pe eticheta. Este indicat ca tratamentul sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
      Ulterior, la 10-12 zile de la efectuarea tratamentului cu fungicid, pentru a spori rezistenta marului la atacul agentilor fitopatogeni si pentru a tine daunatorii la distanta, este indicata administrarea regulata a unui ingrasamant precum AMN Fusek, 500 ml. Ingrasamantul se aplica pe parcursul perioadei de vegetatie, prin pulverizare foliara, conform recomandarilor din descrierea produsului.
      Pe viitor, pentru controlul bolilor si al daunatorilor, este importanta efectuarea tratamentelor preventive din vegetatie, iar pentru alegerea produselor potrivite in functie de fenofaza, puteti consulta urmatoarea schema de tratament la mar: Mar - Program de tratamente.
      In plus, mai multe informatii despre ingrijirea acestei specii, bolile si daunatorii care pot aparea, precum si un plan de fertilizare echilibrat, se regasesc in articolele noastre: Mar, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire; Mar, informatii despre tratamente, boli si daunatori; Plan fertilizare pomi fructiferi.

      # 134948
      0 urează frunze verzi
      • Bogdan
        14 iulie 2022

        Multumesc tare mult pentru raspunsul rapid si detaliat! Am omis din pacate in mesajul initial sa va spun ca m-ar interesa ceva bio pentru pom. Plus ca simptom, poate ajuta in stabilirea eventualei boli: am observat ca unele frunze au inceput sa se incovoaie… Multumesc!

        # 134979
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          14 iulie 2022

          In acest caz, puteti efectua tratamentul cu un fungicid biologic precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, prin pulverizare foliara.
          Referitor la simptomul de rasucire a frunzelor, acesta poate fi determinat de afectiunea respectiva ori poate fi o reactie la stresul fiziologic provocat de radiatiile puternice ale soarelui, in corelatie cu temperaturile ridicate si vantul uscat. In aceste conditii, pomul isi rasuceste frunzele pentru a micsora suprafata foliara, limitand pierderea apei prin procesul de evapo-transpiratie. De aceea, este important ca marul sa fie aprovizionat corespunzator cu apa si nutrienti.
          Asa cum este mentionat si in mesajul anterior, este dificila identificarea exacta a afectiunii, fiind indicat sa monitorizati evolutia marului, o perioada, iar in cazul in care apar si alte simptome, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

          # 134982
          1 urează frunze verzi
    • Bogdan
      19 august 2022

      Buna ziua! Am facut tratamentul cu zeama bordeleza asa cum ne-ati sfatuit si am observat ca petele nu se mai raspandeau.
      Intre timp a fost o perioada de aproape 2 saptamani in care nu am mai trecut pe la casa, fiind in concediu, timp in care se pare ca unul dintre lastarii de sus s-a uscat, sau frunzele de pe el mai bine spus, dupa cum se poate vedea si in poze. Marul este Golden Delicious si sta toata ziua in soare. Sa aiba legatura cu lipsa apei o perioada si a nutrientilor sau avem de-a face cu o boala a lui? Daca ati putea sa ne ajutati cu ceva bio cu care sa il facem bine, ar fi super! Multumim mult!

      # 138284
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        19 august 2022

        Buna ziua. Simptomele din imagine sunt similare cu cele provocate de focul bacterian, insa doar din fotografie este dificila identificarea exacta a afectiunii. Totusi, se recomanda indepartarea partilor afectate si distrugerea acestora prin ardere, apoi repetarea tratamentului cu Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, intrucat acest fungicid are in spectrul sau de control si focul bacterian.
        La 10-12 zile de la efectuarea tratamentului cu fungicid, se recomanda administrarea ingrasamantului AMN Fusek, 500 ml, ce sprijina plantele in conditii de stres. Se aplica prin pulverizare foliara, conform recomandarilor de pe eticheta.

        # 138297
        1 urează frunze verzi
        • Bogdan
          19 august 2022

          Multumim mult pentru raspunsul rapid si detaliat. As vrea sa va mai intreb, pentru a fi sigur ca stropim cu cantitatea corecta de zeama bordeleza, tratamentul anterior de la jumatatea lunii iulie a constat in doua stropiri la interval de 7-8 zile cu 18 g la 2,5 litri de apa sau 9 g la aproximativ 1,25 l. Este ok sa mergem pe aceeasi cantitate de substanta? Multumim!

          # 138327
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            19 august 2022

            Doza mentionata corespunde cu cea recomandata de producator, de aceea, urmatorul tratament se poate efectua in acelasi mod.

            # 138328
            1 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi