Vezi 16 fire de răspunsuri
    • Cristian
      26 mai 2020
      0 urează frunze verzi

      leylandii gold rider plantat recent – uscat la interior

      Buna ziua, Am cumparat recent vreo 10 leylandii gold rider la aproximativ 2 metri. Am plantat cu compo pentru conifere, doamna de unde am luat imi spunea anul acesta sa nu mai pun ingrasamant ca au dat ei destul. Ma gandem la acele granule albastre. Problema ar fi ca am observat la cativa dintre ei ca s au uscat la baza trunchiului in interior. Nu avem animale de companie, daunatori nu se observa nimic. Am plantat acum 1 luna cu compo pt conifere. Nu am pus nimic ingrasamant in plus. Doar ce contine acel pamant compo. Aratau foarte bine cand i am cumparat. Acum arata bine doar de la distanta. De aproape par foarte afectati. Multumesc

      # 57182

      16 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 mai 2020

      Buna ziua, in cazul coniferelor, este foarte important modul in care s-a realizat plantarea. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta acestuia si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali. Daca plantarea s-a realizat cu succes, veti observa pe parcursul acestei perioade de vegetatie. Este indicat sa eliminati partile uscate, iar preventiv este recomandata aplicarea unui fungicid precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a unu-doua tratamente la interval de 7-10 zile. Avand in vedere ca aveti si gazon, este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare. Nu se poate preciza exact un interval de udare, deoarece nevoile de apa ale plantei pot sa difere in functie de varsta arborelui, anotimp, conditiile de mediu, structura solului etc. Asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Nu se recomanda udarea prin aspersie (pe coroana). Daca ati aplicat doar acel ingrasamant cu eliberare lenta, momentan, pentru a-i ajuta, se recomanada aplicarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea radacinilor si a capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum BlackJak (BlackJak, 100 ml ), aplicat prin udare in doza 25-30 ml/ 10 l apa. Se pot aplica doua-trei tratamente la interval de minim 14 zile intre ele.

      # 57187
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      26 mai 2020

      Multumesc pentru raspuns. Am sa comand produsele de pe site. Altceva imi mai recomandati, sa evit insecte si alte probleme care ar putea sa mai apara sau deocamdata este suficient ce ati precizat mai sus ?

      # 57188
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 mai 2020

      Momentan sunt suficiente recomandarile de mai sus. Insa, pe parcursul perioadei de vegetatie este indicat sa controlati periodic plantele, pentru a depista din timp eventualele simptome. In cazul in care veti observa prezenta unui anumit daunator, va rugam sa reveniti cu poze si detalii, pentru a va putea ajuta cu solutia potrivita, in functie de problema intampinata.

      # 57189
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      26 mai 2020

      In regula.
      Cele 2 tratamente mentionate de dv se pot aplica in aceeasi zi ?
      De asemenea daca tot dau o comanda pe site vreau sa va mai intreb mai am un catalpa globular care anul trecut a avut ceva probleme la frunze. Unele uscate, inegrite, unele pareau rupte. Ca sa evit anul acesta exista ceva preventiv cu care as putea sa ii dau ?
      Multumesc

      # 57190
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 mai 2020

      Tratamentele se pot aplica in aceeasi zi, deoarece fungicidul se aplica prin pulverizare foliara, iar Blackjak prin udare la radacina. In cazul catalpei, daca nu ati sesizat prezenta unui daunator anume, preventiv este recomandata aplicarea tot a fungicidului Curzate Manox. De asemenea, pentru a o ajuta, este indicat sa aplicati Blackjak prin udare si in cazul acesteia.

      # 57191
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      27 mai 2020

      Multumesc frumos pentru sfaturi. Voi comanda produsele si voi urma sfaturile dv. Multumesc. Seara frumoasa

      # 57192
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      27 mai 2020

      Vad ca recent au aparut niste ciuperci prin gazon. Cum pot scapa de ele ?
      Tin sa mentionez ca recent am aplicat un selectiv contra buruienilor. O fi oare de la ploile din ultima perioada ? Sa ii mai aplic ceva sau sa smulg pur si simplu. Multumesc anticipat

      # 57193
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 mai 2020

      Buna ziua, se recomanda inlaturarea mecanica sau manuala a ciupercilor. Trebuie sa stiti ca ciupercile vor continua sa apara, atata timp cat nu se elimina cauza aparitiei lor. In general, se dezvolta in gazon in locurile cu umiditate ridicata, umbrite sau unde solul este tasat. Irigarea rationala, tunderea periodica a gazonului si efectuarea lucrarilor de intretinere (greblatul agrotehnic, aeratul, scarificarea etc.) in fiecare an, previn dezvoltarea organismelor nedorite (muschi, alge, fungi etc.) si contribuie la cresterea sanatoasa si viguroasa a gazonului.
      Mai multe informatii detaliate despre intretinerea gazonului, puteti gasi in articolul nostru: Gazon - lucrari de intretinere.

      # 57195
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      12 iunie 2020

      Buna seara,
      Am observat mai nou cateva panze de paianjen atat in pin cat si in leylandii. Cu ce pot combate ? Multumesc

      # 57196
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 iunie 2020
    • Cristian
      11 august 2020

      Buna ziua. Am urmat sfaturile dumneavoastra, si au revenit din uscarea anterioara dar acum vad ca 2 dintre ei au o alta problema. La 2 dintre ei, la varf au o culoare spre maroniu asa cum se vede si in poza. Daunatori nu am sesizat decat cateva panze care le mai dau jos din cand in cand. Starea generala a unuia care e mai afectat nu este asa buna. Nu este la fel de verde ca ceilalti. Sper sa nu fie semn ca nu s-au prins. Astept recomandarea dumneavoastra. Multumesc pentru intelegere.

      # 57198
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 august 2020

      Buna ziua, va rugam sa atasati cateva fotografii si cu plantele in ansamblu si, de asemenea, sa ne precizati cateva detalii (cand au aparut aceste simptome, cat de des le udati, cand ati aplicat ultimul tratament, le-ati administrat ingrasamant de curand, care au fost conditiile de mediu din ultima perioada etc.).

      # 57203
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      13 august 2020

      Buna ziua. Simptomele au aparut prima oara la un copacel acum aprox 1 luna, si acum vad ca a aparut putin si la cel de al doilea de langa de aprox 1-2 sapt. De udat cred ca 2 ori pe sapt si ii mai uda si aspersorul dar 6 minute pe noapte foarte putin bate pe ei. Am pus mai multa apa ultima perioada pentru ca pareau mai uscati fata destul. Mai am si altii in curte care au fost udati in mare parte doar de aspersor si vad ca nu au nici o problema. Ultimul tratament a fost cel recomandat de dv si cred ca l am finalizat acum 1 luna jumate. Mai am blackjack dar nu am pus decat de 3 ori conform indicatiilor. Conditii mediu ultima perioda foarte cald. Locuiesc in buftea, ilfov. Am aceste simptome cred ca la vreo 3 din 12 buc. Multumesc anticipat.

      # 57204
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 august 2020

      Buna ziua, este indicat sa eliminati, pe cat posibil, partile uscate. Apoi se pot efectua tratamente cu un fungicid precum Dithane (Dithane M 45, 20 g ), aplicat prin pulverizare in doza 20 g/ 10 l apa si un fungicid pe baza de cupru precum Coppermax (Coppermax, 30 g), aplicat prin pulverizare in doza 30 g/ 15 l apa. Se recomanda efectuarea a doua-trei tratamente, precum si alternarea produselor la 7-10 zile. Mai exact, daca primul tratament se va efectua cu Dithane, urmatorul se va aplica la 7-10 zile cu Coppermax, iar al treilea din nou cu Dithane.
      La 10 – 12 zile dupa efectuarea tratamentelor, se poate administra un ingrasamant pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Acesta contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la trei-patru saptamani.
      De asemenea, se poate avea in vedere si administrarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml), aplicat prin udare in doza 50 ml/ 10 l apa.
      In lunile foarte calduroase se recomanda ca tratamentele sa se faca noaptea tarziu sau dimineata, cand umiditatea este mai ridicata si temperaturile sunt moderate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.

      # 57208
      0 urează frunze verzi
    • Cristian
      14 august 2020

      Multumesc pentru sfaturi. Am comandat produsele si voi incepe tratamentele. Multumesc pentru sprijinul acordat

      # 57209
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 iulie 2021
Vezi 16 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi