Gazon – lucrari de intretinere
Publicat pe: 24 februarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gazonul reprezinta un teren inierbat, mentinut la o inaltime joasa prin tundere regulata. Dupa infiintarea unei peluze de gazon, este necesar sa cunoasteti tehnicile esentiale de intretinere, precum: irigarea, tunderea, fertilizarea, scarificatul, aeratul, greblatul agrotehnic, completarea golurilor si top dressingul.
Irigare gazon
Are un rol important in mentinerea vigurozitatii gazonului si a culorii verde-intens, specifica. Atat in zonele secetoase, cat si in cele mai umede ale tarii, este necesara o irigare corespunzatoare a peluzei, in special in sezonul cald sau in perioade cu precipitatii putine.
Cea mai utilizata metoda este irigarea prin aspersie. Aspersoarele prezinta avantajul ca pot fi aplicate pe orice tip de relief, nu influenteaza spalarea nutrientilor din sol, nu determina in timp batatorirea sau eroziunea terenului. Volumul de apa necesar poate varia in timp, in functie de conditiile de mediu si de modificarea caracteristicilor solului.
Dupa insamantarea gazonului, in primele saptamani, acesta trebuie udat frecvent, astfel incat solul sa se mentina reavan. Apoi, frecventa udarilor se stabileste in functie de starea generala a plantelor. Atunci cand gazonul incepe sa se ofileasca, sa-si schimbe culoarea, iar pamantul este uscat la suprafata, este necesara irigarea. Foarte important este faptul ca gazonul umbrit trebuie udat mai rar decat cel expus la soare.
Pentru o irigare eficienta, trebuie sa va asigurati ca apa patrunde adanc in sol si nu stagneaza la suprafata. Terenurile tasate si cele cu resturi vegetale uscate pot impiedica imbibarea solului cu apa, de aceea se recomanda greblatul periodic si scarificarea gazonului.
!Atentie! Irigarea excesiva afecteaza gazonul, deoarece apa abundenta din sol blocheaza patrunderea oxigenului la nivelul radacinilor, determinand astfel putrezirea acestora si instalarea bolilor. De asemenea, umiditatea ridicata influenteaza dezvoltarea unui sistem radicular la suprafata, sensibilizand plantele.
Tundere gazon
Tunsul gazonului este o operatiune importanta ce are ca scop principal pastrarea aspectului estetic al peluzei. Totodata, prin tundere, starea de sanatate a plantelor se imbunatateste (favorizeaza circulatia aerului de la suprafata solului), este mentinuta densitatea firelor de iarba, iar buruienile vor fi tinute sub control.
La 4-7 saptamani de la semanarea gazonului, se va efectua primul tuns. In acest stadiu, plantele ar trebui sa aiba o inaltine de 8-10 cm. Se folosesc masini de tuns cu lame bine ascutite, care sa taie usor firele de iarba. Irigarea se intrerupe cu 1-2 zile inainte, pentru ca solul sa nu fie umed si sa reziste presiunii create. Momentul optim pentru tunderea gazonului este atunci cand soarele nu este puternic, pentru a nu afecta plantele. Dupa aceea, gazonul se tavalugeste usor si se uda.
De regula, gazonul se tunde cand atinge inaltimea de 8-10 cm, eliminand ⅓ din frunze. Se recomanda alternarea directiilor de tuns. Tunderea trebuie facuta la intervale regulate de 7-12 zile, pentru a nu perturba cresterea sanatoasa a gazonului si a impiedica cresterea buruienilor. Atunci cand gazonul este tuns mai mult de ⅓ din inaltime, aspectul, dar si sanatatea plantelor este afectata. Scalparea gazonului poate fi evitata prin respectarea unor intervale regulate de tundere. Resturile de iarba ramase in urma tunderii se vor strange de pe teren.
Fertilizare gazon
Gazonul este o planta ce consuma cantitati considerabile de nutrienti din sol, astfel, se impune aplicarea de ingrasaminte complexe. Cele mai recomandate sunt ingrasamintele granulare cu eliberare lenta, care asigura elementele necesare gazonului pe perioade indelungate de timp. Doza de ingrasamant necesara difera in functie de tipul de ingrasamant si de perioada anului.
Astfel, primavara, dupa 2-3 tunderi, se recomanda administrarea unui ingrasamant special pentru acest anotimp. Pe perioada verii, se administreaza un ingrasamant special pentru vara, care stimuleaza rezistenta gazonului la temperaturile ridicate. In completarea ingrasamantului, se poate veni cu un stimulator pe baza de microorganisme benefice sau substante organice, ce imbogateste solul si imbunatateste structura acestuia. Toamna, gazonul se pregateste pentru iarna si se administreaza un ingrasamant de tip Winter sau Toamna.
Aplicarea ingrasamantului granular se va face cat mai uniform, dupa tundere, pe solul uscat, inainte de irigare. Marirea dozei de ingrasamant poate provoca arderea gazonului. De asemenea, cantitatile mari de ingrasamant sensibilizeaza gazonul, facandu-l mai putin rezistent la boli si mai ales la iernare.
Comandă produsele recomandate
Completarea golurilor
Uneori, in peluza pot aparea portiuni lipsite de vegetatie, cauzate de boli, stagnarea apei, ingheturi sau germinatia scazuta a semintelor. Completarea acestor goluri este considerata o operatiune de intretinere a gazonului si trebuie efectuata periodic. Inainte de reinsamantarea gazonului, buruienile crescute in spatiile goale se vor inlatura. Apoi, solul se pregateste cu ajutorul unei unelte de tip “gheara”. Se seamana amestecul de seminte, de preferat similar cu cel folosit la infiintare sau unul special pentru regenerare, se fertilizeaza si se tavalugeste solul, dupa care se iriga bine.
Comandă produsele recomandate
Scarificare gazon
Scarificarea se executa anual, primavara si toamna, cu masini speciale. Are rolul de a macina crusta de la suprafata solului, imbunatatind astfel circulatia aerului la nivelul radacinilor plantelor.
Greblatul agrotehnic
Se executa vara, manual, cu o grebla speciala sau mecanizat, cu un dispozitiv special cu arcuri. Adunarea resturilor vegetale de pe sol prin greblat favorizeaza patrunderea aerului si apei in sol, la nivelul radacinilor, stimuleaza cresterea si infratirea plantelor. De asemenea, prin greblat se elimina materia organica ce reprezinta un mediu favorabil pentru dezvoltarea bolilor. Totusi, aceasta operatiune nu se executa foarte des, deoarece este indicata pastrarea unui strat subtire de materie organica la suprafata solului. Acesta are rol in protejarea nodului de infratire si a meristemelor de crestere a plantelor si impiedica pierderea rapida a apei prin evaporare, mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate.
Aeratul
Lucrarea se efectueaza toamna, cu ajutorul unei furci sau al unui utilaj special (pentru suprafete mari). Consta in crearea unor orificii cilindrice in stratul compact al solului (aprox 20-40/mp), pentru a stimula patrunderea oxigenului si a apei in sol. Ulterior, orificiile se pot umple cu nisip in vederea imbunatatirii drenajului solului. Efectele aeratului se observa in timp, in functie de conditiile climatice si de ingrijirea gazonului.



Indepartarea muschiului
De regula, muschiul apare in gazon in locurile cu umiditate ridicata, umbrite sau unde solul este tasat. Indepartarea acestuia se poate realiza utilizand o grebla cu dinti ascutiti, cu care se grebleaza muschiul in dublu sens, cu grija, pentru a nu afecta gazonul. Combaterea chimica se face prin aplicarea ingrasamintelor granulare cu continut ridicat de fier, care limiteaza cresterea muschilor, algelor etc. Ca masura preventiva, acest ingrasamant se aplica primavara devreme sau toamna tarziu.
! Atentie ! Atat indepartarea mecanica, cat si combaterea chimica, nu au un efect pe timp indelungat, de aceea se recomanda identificarea si eliminarea cauzei care a dus la formarea muschilor.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Top Dressing
Operatiunea se realizeaza la inceputul primaverii sau toamna devreme si consta in imprastierea nisipului (sau a unui pamant bine maruntit) pe terenul gazonat, manual sau utilizand un aplicator. Top dressing-ul are rol in imbunatatirea solurilor argiloase, oxigenarea solului si corectarea denivelarilor mici. Se folosesc 2-6 kg de nisip pe metru patrat.
Discuție nouă
-
Discuții pe teme similare
64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziGazon – peluze, Gazon ingalbenit completBuna ziua A venit primavara si vreau sa imi refac peluza pentru ca arata deplorabil. Cauzele pe care le banuiesc ca arata asa este pentru ca am scarificat o singura... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 4 răspunsuri
Frunze verzi64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziGazon – peluze, pete galbene gazonBuna ziua In octombrie 2024 am insamantat gazon Barenbrug-sport. A inverzit f frumos! Am folosit ingrasamant Landscaper-Pro. Udat pana la timp nefavorabil cu aspensoare. Acum cam de 2-3 saptamani a... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.