Gazon – lucrari de intretinere

gazon-lucrari-de-intretinere

Gazonul reprezinta un teren inierbat, mentinut la o inaltime joasa prin tundere regulata. Dupa infiintarea unei peluze de gazon, este necesar sa cunoasteti tehnicile esentiale de intretinere, precum: irigarea, tunderea, fertilizarea, scarificatul, aeratul, greblatul agrotehnic, completarea golurilor si top dressingul.    

Irigare gazon

irigare-aspersoare-gazon

Are un rol important in mentinerea vigurozitatii gazonului si a culorii verde-intens, specifica. Atat in zonele secetoase, cat si in cele mai umede ale tarii, este necesara o irigare corespunzatoare a peluzei, in special in sezonul cald sau in perioade cu precipitatii putine. 

Cea mai utilizata metoda este irigarea prin aspersie. Aspersoarele prezinta avantajul ca pot fi aplicate pe orice tip de relief, nu influenteaza spalarea nutrientilor din sol, nu determina in timp batatorirea sau eroziunea terenului. Volumul de apa necesar poate varia in timp, in functie de conditiile de mediu si de modificarea caracteristicilor solului. 

Dupa insamantarea gazonului, in primele saptamani, acesta trebuie udat frecvent, astfel incat solul sa se mentina reavan. Apoi, frecventa udarilor se stabileste in functie de starea generala a plantelor. Atunci cand gazonul incepe sa se ofileasca, sa-si schimbe culoarea, iar pamantul este uscat la suprafata, este necesara irigarea. Foarte important este faptul ca gazonul umbrit trebuie udat mai rar decat cel expus la soare. 

Pentru o irigare eficienta, trebuie sa va asigurati ca apa patrunde adanc in sol si nu stagneaza la suprafata. Terenurile tasate si cele cu resturi vegetale uscate pot impiedica imbibarea solului cu apa, de aceea se recomanda greblatul periodic si scarificarea gazonului. 

!Atentie! Irigarea excesiva afecteaza gazonul, deoarece apa abundenta din sol blocheaza patrunderea oxigenului la nivelul radacinilor, determinand astfel putrezirea acestora si instalarea bolilor. De asemenea, umiditatea ridicata influenteaza dezvoltarea unui sistem radicular la suprafata, sensibilizand plantele.

Tundere gazon

Tunsul gazonului este o operatiune importanta ce are ca scop principal pastrarea aspectului estetic al peluzei. Totodata, prin tundere, starea de sanatate a plantelor se imbunatateste (favorizeaza circulatia aerului de la suprafata solului), este mentinuta densitatea firelor de iarba, iar buruienile vor fi tinute sub control. 

peluza-tundere

La 4-7 saptamani de la semanarea gazonului, se va efectua primul tuns. In acest stadiu, plantele ar trebui sa aiba o inaltine de 8-10 cm. Se folosesc masini de tuns cu lame bine ascutite, care sa taie usor firele de iarba. Irigarea se intrerupe cu 1-2 zile inainte, pentru ca solul sa nu fie umed si sa reziste presiunii create. Momentul optim pentru tunderea gazonului este atunci cand soarele nu este puternic, pentru a nu afecta plantele. Dupa aceea, gazonul se tavalugeste usor si se uda. 

De regula, gazonul se tunde cand atinge inaltimea de 8-10 cm, eliminand ⅓ din frunze. Se recomanda alternarea directiilor de tuns. Tunderea trebuie facuta la intervale regulate de 7-12 zile, pentru a nu perturba cresterea sanatoasa a gazonului si a impiedica cresterea buruienilor. Atunci cand gazonul este tuns mai mult de ⅓ din inaltime, aspectul, dar si sanatatea plantelor este afectata. Scalparea gazonului poate fi evitata prin respectarea unor intervale regulate de tundere. Resturile de iarba ramase in urma tunderii se vor strange de pe teren. 

Fertilizare gazon

fertilizare-gazon-ingrasaminte

Gazonul este o planta ce consuma cantitati considerabile de nutrienti din sol, astfel, se impune aplicarea de ingrasaminte complexe. Cele mai recomandate sunt ingrasamintele granulare cu eliberare lenta, care asigura elementele necesare gazonului pe perioade indelungate de timp. Doza de ingrasamant necesara difera in functie de tipul de ingrasamant si de perioada anului. 

Astfel, primavara, dupa 2-3 tunderi, se recomanda administrarea unui ingrasamant special pentru acest anotimp. Pe perioada verii, se administreaza un ingrasamant special pentru vara, care stimuleaza rezistenta gazonului la temperaturile ridicate. In completarea ingrasamantului, se poate veni cu un stimulator pe baza de microorganisme benefice sau substante organice, ce imbogateste solul si imbunatateste structura acestuia. Toamna, gazonul se pregateste pentru iarna si se administreaza un ingrasamant de tip Winter sau Toamna. 

Aplicarea ingrasamantului granular se va face cat mai uniform, dupa tundere, pe solul uscat, inainte de irigare. Marirea dozei de ingrasamant poate provoca arderea gazonului. De asemenea, cantitatile mari de ingrasamant sensibilizeaza gazonul, facandu-l mai putin rezistent la boli si mai ales la iernare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Completarea golurilor

completarea-golurilor-peluza

Uneori, in peluza pot aparea portiuni lipsite de vegetatie, cauzate de boli, stagnarea apei, ingheturi sau germinatia scazuta a semintelor. Completarea acestor goluri este considerata o operatiune de intretinere a gazonului si trebuie efectuata periodic. Inainte de reinsamantarea gazonului, buruienile crescute in spatiile goale se vor inlatura. Apoi, solul se pregateste cu ajutorul unei unelte de tip “gheara”. Se seamana amestecul de seminte, de preferat similar cu cel folosit la infiintare sau unul special pentru regenerare, se fertilizeaza si se tavalugeste solul, dupa care se iriga bine. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Scarificare gazon

Scarificarea se executa anual, primavara si toamna, cu masini speciale. Are rolul de a macina crusta de la suprafata solului, imbunatatind astfel circulatia aerului la nivelul radacinilor plantelor. 

Greblatul agrotehnic

greblare-gazon

Se executa vara, manual, cu o grebla speciala sau mecanizat, cu un dispozitiv special cu arcuri. Adunarea resturilor vegetale de pe sol prin greblat favorizeaza patrunderea aerului si apei in sol, la nivelul radacinilor, stimuleaza cresterea si infratirea plantelor. De asemenea, prin greblat se elimina materia organica ce reprezinta un mediu favorabil pentru dezvoltarea bolilor. Totusi, aceasta operatiune nu se executa foarte des, deoarece este indicata pastrarea unui strat subtire de materie organica la suprafata solului. Acesta are rol in protejarea nodului de infratire si a meristemelor de crestere a plantelor si impiedica pierderea rapida a apei prin evaporare, mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate. 

Aeratul

Lucrarea se efectueaza toamna, cu ajutorul unei furci sau al unui utilaj special (pentru suprafete mari). Consta in crearea unor orificii cilindrice in stratul compact al solului (aprox 20-40/mp), pentru a stimula patrunderea oxigenului si a apei in sol. Ulterior, orificiile se pot umple cu nisip in vederea imbunatatirii drenajului solului. Efectele aeratului se observa in timp, in functie de conditiile climatice si de ingrijirea gazonului. 

Indepartarea muschiului

De regula, muschiul apare in gazon in locurile cu umiditate ridicata, umbrite sau unde solul este tasat. Indepartarea acestuia se poate realiza utilizand o grebla cu dinti ascutiti, cu care se grebleaza muschiul in dublu sens, cu grija, pentru a nu afecta gazonul. Combaterea chimica se face prin aplicarea ingrasamintelor granulare cu continut ridicat de fier, care limiteaza cresterea muschilor, algelor etc. Ca masura preventiva, acest ingrasamant se aplica primavara devreme sau toamna tarziu. 

! Atentie ! Atat indepartarea mecanica, cat si combaterea chimica, nu au un efect pe timp indelungat, de aceea se recomanda identificarea si eliminarea cauzei care a dus la formarea muschilor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Top Dressing

Operatiunea se realizeaza la inceputul primaverii sau toamna devreme si consta in imprastierea nisipului (sau a unui pamant bine maruntit) pe terenul gazonat, manual sau utilizand un aplicator. Top dressing-ul are rol in imbunatatirea solurilor argiloase, oxigenarea solului si corectarea denivelarilor mici. Se folosesc 2-6 kg de nisip pe metru patrat. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile