Vezi 4 fire de răspunsuri
    • marko giovani
      1 octombrie 2018
      2 urează frunze verzi

      larve pe frunze pomi fructiferi

      Va rog frumos sa ma ajutati. Acestia sunt niste pomi fructiferi (cires,mar,par,visin) pe care i-am plantat anul trecut. Am mai multi dar acestia s-au imbolnavit.Tot ce le-am oferit a fost apa,niste ingrasamant cu minerale si vitamine de la Dedemn si i-am sapat putin la radacina pentru a sta apa…si uite cum au ajuns.Sunt incepator(abia mutat la tara) si vreau sa infiintez o minilivada.
      Va rog sa imi recomandati niste tratamente ca sa pot sa ii mai salvez.Multumesc frumos.

      # 78757

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      1 octombrie 2018

      Pe una dintre frunzele pomilor afectati se observa larva unei viespi, Caliroa spp. Aceasta ataca numerosi pomi fructiferi printre care: parul, ciresul, marul. Se hraneste cu epiderma superioara a frunzelor, la un atac puternic, putand provoca defolierea pomilor. Femelele depun ponta in tesutul frunzelor, iar dupa 10-15 zile, apar larvele care incep sa se hraneasca. Are doua generatii pe an, intensitatea atacului este mai puternica la generatia a doua fata de prima. Ierneaza in stadiul de larva in primii centimetri ai solului, deci se recomanda saparea solului in livada toamna si primavara devreme, pentru distrugerea larvelor hibernante si vara in iulie pentru distrugerea larvelor retrase la impupare in sol (larvele primei generatii). Acum puteti aplica 2-3 tratamente la interval de 7-10 zile cu Faster 10 CE, 2 ml/8 l apa (Faster 10 CE, 2 ml (fiole)) sau Actara 25 WG, 1.5 g/ 7 l apa (Actara 25 WG, 1.5 g). Puteti alterna cele doua substante. Acestea trebuie aplicate in zile fara precipitatii si cu temperaturi pozitive (peste 6 C).

      # 78762
      0 urează frunze verzi
    • marko giovani
      2 octombrie 2018

      Va multumesc pentru ajutor. O sa comand imediat produsele sugerate. Sper ca ati primit si celelalte poze (5 am trimis in total)si poate ma puteti ajuta si in cazurie prezentate.Daca nu,multumesc si pentru atat.Alte poze nu mai am si nu mai pot face pentru ca nu copaceii bolnavi nu mai au frunze.Copacii au fost plantati in toamna anului trecut, le-am pus ingrasamant granulat (cel din poza)din prima zi,saptamanal,pana am terminat punga(din octombrie cam pana in martie),si de atunci nu am pus decat apa cam de 2 ori pe saptamana,si in iunie s-au imbolnavit.Nu am mai folosit nici un tratament.
      Multumesc frumos. O zi buna.

      # 78763
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 octombrie 2018

      Pozele trimise de dumneavoastra sunt mai sus, cele la care ati primit raspunsul. Pentru a preveni eventuale boli sau atacuri ale insectelor este indicat sa aplicati tratamente preventive in functie de fiecare fenofaza. Tabelul cu tratamente il gasiti accesand urmatorul link pentru semintoase Specii semintoase – Program de tratamente si pentru samburoase Specii samburoase – Program de tratamente.

      # 78764
      0 urează frunze verzi
    • Daniela
      27 februarie 2024

      Bună ziua
      Vă rog să mă ajutați cu un sfat.
      La sfârșitul lui Octombrie am găsit aceste larve pe copac și nu știu ce sunt.
      🙏

      # 208115
      1 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        27 februarie 2024

        Buna ziua! Insectele ce se pot observa in fotografia atasata sunt afide. Impotriva lor este indicata efectuarea tratamentului cu Teppeki, 1.5 g, impreuna cu un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml (care se adauga in solutia preparata). Acestea se dizolva conform recomandarilor de pe eticheta si se aplica prin pulverizare foliara, cat mai uniform pe planta.
        Ulterior, in functie de evolutia atacului, la 7-10 zile de la efectuarea tratamentului cu Teppeki, 1.5 g, se recomanda alternarea cu un insecticid precum Deltasap 2.5 EC, 5 ml, precum si adaugarea in solutia respectiva a adjuvantului Break Thru S 240, 2 ml.
        In plus, pe viitor, pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (afide, musculite etc.) si pentru a putea aplica un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea unei capcane adezive precum: Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special. De asemenea, in fotografie se observa si prezenta buburuzelor (Cocinella). Acestea sunt insecte benefice, fiind pradatori naturali pentru afide.

        • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, 4 săptămâni de către Tom Botanistul.
        • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, 4 săptămâni de către Tom Botanistul.
        # 208143
        0 urează frunze verzi
        • Daniela
          5 aprilie 2024

          Mulțumesc frumos pentru sfat!!
          😁

          # 217771
          1 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

samburoase-semintoase
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Samburoase si Semintoase

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi