• Acest subiect are 2 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 14 mai 2019 la 09:04 de ValyB.
Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Dobra Ana
   14 mai 2019

   larve in interiorul ramurilor la nuc

   Buna ziua! Avem o plantație de nuc chandler. In primăvara i am stropit cu ovipron top si zeama bordeleza. Plantația are 3 ani. Ieri am fost la ei ca s au domolit ploile si am găsit o creanga rupta. Cauza acestei rupturi se pare ca este un vierme. Si când i am curățat in primăvara am mai găsit la vreo 2. Cu ce ii putem combate? Am comandat de la voi karate zeon. Puteți sa mi recomandați ceva? Si dozaj. Mulțumesc frumos

   #77498

   2 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   14 mai 2019

   Buna ziua, este vorba de larva unui fluture (fie sfredelitorul tulpinilor Cossus cossus, fie sfredelitorul ramurilor Zeuzera pyrina) care sapa galerii ascendente in trunchi sau ramuri si ataca numerosi pomi fructiferi.
   Avand in vedere ca acestea sunt in interiorul nucului, aplicarea unui insecticid nu va va ajuta.
   Daca era doar un singur pom afectat, aveati posibilitatea fie sa injectati in galerie o solutie de insecticid Decis Expert 100 EC (Decis Expert 100 EC, 2.5 ml) 2 ml in 2-3 l apa si sigilati apoi cu mastic, insa larva poate sa-si continue ascensiunea, fie, cu ajutorul unei sarme flexibile de otel pe care sa o introduceti in galerie (ii faceti o mica bucla in varf) sa incercati sa o scoateti la exterior.
   Din pacate, fiind vorba de o plantatie tanara si de faptul ca, larvele sunt prezente in ramuri deja, aceste lucruri sunt dificil de realizat si probabil nu veti obtine rezultatul dorit.
   De asemenea, trebuie sa stiti ca, zborul adultilor (mai exact a fluturilor) se desfasoara in intervalul iunie-august, atunci, se pot aplica insecticide pentru combaterea acestora, de exemplu Karate Zeon (Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)), 2 ml/13 l apa.
   Totusi, avand in vedere ca larvele sunt prezente deja, si, asa cum am mentionat mai sus este vorba despre o plantatie, combaterea acestui daunator este destul de dificil de realizat.

  • ValyB
   23 mai 2019

   Buna ziua. Mai trebuie spus si ca fluturii acestui daunator zboara noaptea, de aceea sunt dificil de combatut, dar si ca au cate o generatie la 3-4 ani, nu anual. Aplicarea de insecticide nu ajuta, mai ales daca galeria este sapata in sus. Luati la pas plantatia si verificati fiecare nuc. Succes.

Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

larve in interiorul ramurilor la nuc Comunitatea Botanistii
Pomi fructiferi
Nuc

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Pîslaru Sorin
  6 noiembrie 2021
  Am citit pe forumul dvs. ca in primavara anului 2 la nuc se elimina toti lastarii si se va lasa doar lastarul principal... eu am luat puieti de anul 3 pe care urmeaza sa ii plantez in luna aceasta...Intrebarea mea este daca in primavara trebuie sa execut aceasta operatiune sau a fost facuta deja Va multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Alexandru
  19 septembrie 2021
  Buna!!! Am copaci in livada care produc nuci de marimi mai mari dar sunt secii adica miez putin in an tot cu secita erau bogate.
  1
  5
  Trimite
  DOSAN ION
  8 august 2021
  nucile sunt atacate se innegresc total sau partial si cad Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Cu deosebit respect, va rog sa ma ajutați. Am plantat mai multi nuci din soiuri nobile. Plantatia se afla langa Novaci, jud. Gorj. De anul trecut nucile sunt atacate innegresc total sau partial si cad. Am aplicat tratamente cuprice cu funguran dar fara eficienta. Am adaugat si aliette dar fara succes. Sa fie vorba de antracnoza? Va multumesc!
  1
  1
  Trimite
  Andra Mares
  3 august 2021
  Cu ce pot trata aceste pete de pe nuc? Comunitatea BotanistiiCu ce pot trata aceste pete de pe nuc? Comunitatea Botanistii
  Buna seara! Au aparut aceste pete pe nuc si as vrea sa aflu ce tratament pot aplica.
  1
  1
  Trimite
  christian lazar
  26 iulie 2021
  nuc – cum pot trata urmarile grindinei? Comunitatea Botanistii
  Cum pot trata urmarile grindinei? Ce pot face ca sa evit uscarea pomilor? Ca urmare a unei grindine puternice la unii pomi tineri - 2 ani li s-au uscat toate frunzele, la 1-2 zile dupa. Pomii de 1 an nu au fost afectati.
  0
  2
  Trimite