larve in interiorul ramurilor la nuc

Acest subiect conține 2 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  ValyB 14 mai 2019 la 9:04 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 2 Răspunsuri
 • #22136 Răspuns
  Dobra Ana

  Buna ziua! Avem o plantație de nuc chandler. In primăvara i am stropit cu ovipron top si zeama bordeleza. Plantația are 3 ani. Ieri am fost la ei ca s au domolit ploile si am găsit o creanga rupta. Cauza acestei rupturi se pare ca este un vierme. Si când i am curățat in primăvara am mai găsit la vreo 2. Cu ce ii putem combate? Am comandat de la voi karate zeon. Puteți sa mi recomandați ceva? Si dozaj. Mulțumesc frumos

 • #22192 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, este vorba de larva unui fluture (fie sfredelitorul tulpinilor Cossus cossus, fie sfredelitorul ramurilor Zeuzera pyrina) care sapa galerii ascendente in trunchi sau ramuri si ataca numerosi pomi fructiferi.
  Avand in vedere ca acestea sunt in interiorul nucului, aplicarea unui insecticid nu va va ajuta.
  Daca era doar un singur pom afectat, aveati posibilitatea fie sa injectati in galerie o solutie de insecticid Decis Expert 100 EC (https://www.botanistii.ro/bayer-decis-expert-100-ec-2-5-ml.html) 2 ml in 2-3 l apa si sigilati apoi cu mastic, insa larva poate sa-si continue ascensiunea, fie, cu ajutorul unei sarme flexibile de otel pe care sa o introduceti in galerie (ii faceti o mica bucla in varf) sa incercati sa o scoateti la exterior.
  Din pacate, fiind vorba de o plantatie tanara si de faptul ca, larvele sunt prezente in ramuri deja, aceste lucruri sunt dificil de realizat si probabil nu veti obtine rezultatul dorit.
  De asemenea, trebuie sa stiti ca, zborul adultilor (mai exact a fluturilor) se desfasoara in intervalul iunie-august, atunci, se pot aplica insecticide pentru combaterea acestora, de exemplu Karate Zeon (https://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html), 2 ml/13 l apa.
  Totusi, avand in vedere ca larvele sunt prezente deja, si, asa cum am mentionat mai sus este vorba despre o plantatie, combaterea acestui daunator este destul de dificil de realizat.

 • #22347 Răspuns
  ValyB

  Buna ziua. Mai trebuie spus si ca fluturii acestui daunator zboara noaptea, de aceea sunt dificil de combatut, dar si ca au cate o generatie la 3-4 ani, nu anual. Aplicarea de insecticide nu ajuta, mai ales daca galeria este sapata in sus. Luati la pas plantatia si verificati fiecare nuc. Succes.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">